Ne kiekvienas šią vasarą ar rudenį galėsime susiplanuoti ilgas atostogas egzotiškuose, o gal vyniškuose kraštuose. Dalis mūsų tikrai liks miesto džiunglėse, išvykoms galės skirti geriausiu atveju ilgąjį savaitgalį. Tačiau laiko apribojimai dar niekada nesustabdė tikro gurmano. O gurmanai žino, kad Londonas – tikrų tikriausia maisto ir gėrimų kultūros sostinė, kurioje galima rasti visko: egzotiškiausių šalių virtuves, „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotus restoranus, gatvės maistą, svetingumo kultūros autoritetus. Ir nors Vilniaus oro uostas gausiais skrydžiais po pasaulį dar negali pasigirti, lėktuvai Vilnius–Londonas–Vilnius bei Kaunas–Londonas–Kaunas skraido dažniau, nei važiuoja traukinys Vilnius–Klaipėda.
Leidomės ir mes į vieną tokių gurmaniškų miesto kelionių, pasidarėme detalią vietų analizę, atsirinkome kelias must visit (anglicizmų ir toliau bus neišvengta) vietas 4 dienų savaitgaliui ir taupydami jūsų laiką (bet ne pinigus) pateikiame savo Londono vietų rekomendacijas ilgajam savaitgaliui.
Restorane KOL
RESTORANAI
KOL (#23 pasaulyje; * Michelin)
Prabangus meksikietiškas restoranas, bet be baltų staltiesių ir su protarpiniu valgymu rankomis. Puiki ne tik vakarienė, bet visa patirtis: garsus šefas, daug apdovanojimų, iiiilgas degustacinis meniu ir atitinkama sąskaita.
Adresas: Mayfair (vakarų Londonas): 9 Seymour St,
Darbo laikas: nedirba sekmadieniais ir pirmadieniais.
Rezervacijos: būtina rezervuotis, geriausia – prieš mėnesį ar daugiau.
Staliukų galima rasti ir prieš porą savaičių, tačiau pasirinkti norimą laiką bus sunkiau.
Neradus staliuko, galima atsistoti į laukiančiųjų sąrašą, pirmieji apie atsilaisvinusias vietas informuojami naujienlaiškio gavėjai.
Maisto meniu. Tik degustacinis meniu – 185 svarai (apie 215 Eur). Į sąskaitą įtraukiami 14,5 proc. arbatpinigių. Nėra atskiro pietų pasiūlymo.
~10 patiekalų, kuriuos išragauti trunka 4–5 val.
Gali būti ir pesketariškas, vegetariškas bei veganiškas degustacinis meniu.
Meniu galima pamatyti restorano internetinėje svetainėje.
Išradingas, itin apgalvotas ir ištobulintas Meksikos įkvėptas meniu, gaminamas iš britiškų ingredientų.
Labiausiai įsiminę patiekalai: CHOCHOYOTES (moliūgas, ikrai, saldieji dobilai, čiltepinai), TACO (langustinai, rūkytos aitriosios paprikos, šaltalankiai), ADOBADO (jautienos šonkaulių mėsa arba otas su priedais ir skirtingomis tortilijomis).
Gėrimų meniu. Puikus įdomių agavos distiliatų kokteilių pasirinkimas. Būtina paragauti jų „Hause Margaritos“ kokteilio (19 Eur), taip pat „Fig Leaf & Mezcal tonic“ (18 Eur).
Restoranas akcentuoja Vidurio ir Rytų Europos vyno regionus, pabrėždamas, kad nors šių vietų vynas nėra labai dažnas ant vyno mėgėjo stalo, visgi čia gausu itin unikalaus vyno, kurio ištakos mena pačią vyndarystės pradžią prieš 8 tūkst. metų. Daug dėmesio skiriama nuoširdžią vyndarystę propaguojantiems ir natūraliosios vyndarystės elite besipuikuojantiems vyndariams. Vyno meniu suskirstytas į atskirus pogrupius: „Lengvi ir sultingi“, „Vidutinio svarumo“ bei „Rock & Roll“. Tačiau yra ką išsirinkti ir klasikos gerbėjams. O jei išsirinkti iš tokio sąrašo pasirodytų kebloka, drąsiai klauskite patarimo someljė.
Šefas. Restoranui vadovauja vos 33 metų šefas Santiagas Lastra. Jis ambicingas, kūrybingas, mėgstantis iššūkius ir šiuo metu bene labiausiai vertinamas savo kartos šefas, ne kartą apdovanotas ir pripažintas tarptautinės bendruomenės. Iki „KOL“ atidarymo Santiagas keliavo po pasaulį ir beveik 30 pasaulio šalių gamino meksikietišką maistą su vietiniais ingredientais.
Vis dėlto Lietuvos ir „Vyno žurnalo“ auditorijai tikriausiai bus įdomesnis faktas, kad antruoju restorano šefu (sous chef) dirba lietuvis Lukas Džiaugys. Pasisveikinti jis priėjo ir prie mūsų stalo, o visai neseniai jo darbą nufilmavo ir įamžino LRT laida „Stilius“.
Išvados. Dėl degustacinio pobūdžio, užimtumo ir kainų restoranas greičiausiai nebus iš tų, į kurį grįžtum valgyti reguliariai, bet vienam kartui – tikrai neįkainojama patirtis. Nepriekaištingas aptarnavimas, dėmesys klientui, kiekvieno patiekalo pristatymas ir ištobulinimas, unikalūs skoniai, kuriuos pakartoti būtų be galo sunku, – visa tai sukuria vakarienę, po kurios supranti, už ką sumokėjai kiekvieną centą.
Pasaulio restoranų gide „The World’s 50 best restaurants“, kuriuo kai kurie pasikliauja net labiau nei „Michelin guide“, „KOL“ restoranas yra aukščiausiai įvertintas restoranas JK, o pasaulyje jis yra 23-ioje vietoje. Žinant, kiek Londone yra net ne vieną Mišelino žvaigždutę turinčių restoranų, šis tikrai daro kažką labai gerai, kad vertinamas aukščiau už juos visus.
The French House
Ikoniška ir istorinė Soho vieta. Pirmame aukšte esančiame alaus bare nuo seno lankosi žymūs žmonės, labai nedidelėj erdvėj petys į petį geriantys alų kartu su paprastais praeiviais ir alaus mėgėjais. Antrame aukšte – ramus restoranas su išskirtinės kokybės, paprastumo ir šviežumo maistu ir labai paprastu aptarnavimu. Daug daug sviesto!
Adresas: Soho (West End), 49 Dean St.
Darbo laikas: nedirba sekmadieniais.
Rezervacijos: būtina rezervuotis, geriausia – prieš mėnesį.
Maisto meniu. Nuolat besikeičiantis, sezoninis meniu, įkvėptas tradicinės Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos virtuvės. Tai vadinamasis comfort food – jokios prabangos ar patoso: visa žuvis, bulvių piurė, didelis dubuo bulvyčių, salotų. A la carte meniu kiekvieną dieną šefo parašomas ranka, kainos svyruoja nuo 10 iki 18 Eur už pirmuosius ir nuo 35 iki 50 Eur už pagrindinius patiekalus. Labiausiai sužavėjo į meniu neįtraukti specials dalinimuisi – jautienos steikas su kaulu bei krosnyje keptas jūrų liežuvis.
French house
Gėrimų meniu. Kaip ir dera restoranui, besivadinančiam „French House“, vynraštyje – vos 3 pavadinimai ne iš Prancūzijos. Sąrašas nedidelis, bet atspindintis svarbiausius vyno regionus ir stilių įvairovę. Nuo Elzaso „Pinot Gris“ iki Burgundijos „Puligny-Montrachet“, nuo superžvaigždės „Morgon“ iš Božolė iki solidaus bordo ir pomerolio.
Šefas. Restoranui vadovauja žymios Anglijos šefės ir televizijos laidų vedėjos Angelos Hartnett vyras Neilas Borthwickas. Pora puikiai pažįsta Italijos, Prancūzijos ir Anglijos virtuvę, į vieną meniu įtraukia ir austres, ir veršiuko smegenis, nevengia išeiti ir pasisveikinti su lankytojais. Tačiau Neilą restorane dažniausiai galima sutikti darbo dienomis.
French house meniu
Išvados. Restoranas, į kurį galima sugrįžti begalę kartų (jei tik pavyktų pakliūti be rezervacijos). Vyresnio amžiaus aptarnaujantis personalas, vos keli staliukai, jokio skubėjimo – visa tai padeda pasijusti lyg namuose. Vietoj prabangos ieškokite dvasios ir kokybės.
Mountain (#94 pasaulyje; * Michelin)
Neseniai Mišelino žvaigždutę gavęs, bet dar iki tol itin populiarus Baskų krašto virtuvės restoranas. Malkinė krosnis, patiekalai, kuriuos patogu dalintis, išskirtinis vynraštis ir neįtikėtinus pasiekimus demonstruojantis šefas.
Adresas: Soho (West End), 16-18 Beak St.
Darbo laikas: dirba kasdien, tačiau sekmadieniais tik per pietus.
Rezervacijos: būtina rezervuotis, geriausia – bent prieš tris savaites.
Maisto meniu. Baskų krašto įkvėptas meniu, kurio pasididžiavimas – ant ugnies bei krosnyje kepti patiekalai. Kainos svyruoja nuo 10 iki 18 Eur už užkandžius, kuriuos patariama dalintis, o už pagrindinį patiekalą galite sumokėti ir daugiau nei 100 Eur, tačiau daugelis jų taip pat skirti ne vienam asmeniui, o dalinimuisi su 4–5 žmonėmis. Tad šis restoranas labai patogus, jei keliaujate su didesne grupe. Būtina paragauti krosnyje keptų ryžių ir vorinio krabo omleto. Meniu rasite ir subproduktų patiekalų: veršiuko čiobrialiaukę, skrandį, nemažai jūrų gėrybių ir mėsos patiekalų. Saldėsių mėgėjus nustebins platus desertų pasirinkimas – nuo mažiau girdėtų ispaniškų kepinių, kaip ensaimada ar torrija, iki restorane gamintų avių pieno ledų.
Mountain restorane
Gėrimų meniu. Dar prieš užeidami į restorano vidų lange pamatysite išdėliotas garsių vyno butelių virtines. Išgertų. Išsamų, net 34 puslapių vynraštį sudarė Holly Willcocksas ir Martina Larnach. Sąraše gausu rafinuoto retų gamintojų vyno. Platus šampano pasirinkimas, kuriame dominuoja patys vynuoges auginantys gamintojai. Kaip ir kiekviename rimtesniame vynraštyje, šiame taip pat yra keli Burgundijos vyno lapai. Daug dėmesio Ispanijos bei jai priklausančių salų vynui. Atskiras lapas rislingui. Čia įdomu ateiti vien paragauti kai kurių gamintojų retųjų vynų, kurių šiaip parduotuvėje nusipirkti nepavyks (arba kainuos tiek pat, kiek ir užsisakius restorane). Jei turite galimybę, prieš apsilankymą peržvelkite internete skelbiamą restorano vynraštį – sutaupysite brangaus laiko bendravimui su draugais.
Šefas. Restoraną prieš mažiau nei metus atidarė 37 metų šefas Tomosas Parry iš Velso. „Mountain“ jau antrasis jo restoranas Londone, kuris Mišelino žvaigždutę gauna per mažiau nei metus nuo atidarymo. Pirmasis buvo restoranas „Brat“. T. Parry restoranų sėkmė ir populiarumas sulaukė nemažai žiniasklaidos dėmesio ir didelę industrijos atstovų pagarbą šefui.
Išvada. „Valgykite, kol karšta.“ „Mountain“ šiuo metu tikrai yra vienas populiariausių ir „karščiausių“ restoranų Londone tiek vietinių gurmanų, tiek atvykėlių bei kitų šefų tarpe. Vos per kelis mėnesius pelnytas „Michelin‘s Guide“ pripažinimas, neįpareigojantis aptarnavimas, dalinimosi kultūra ir didelėje dalyje meniu jaučiamas dūmo aromatas vilioja čia sugrįžti dar ne kartą. Todėl kad ir kaip norėtųsi kitoje kelionėje aplankyti naujas vietas, dėl šios neabejojame – kartosim!
St. John Smithfield (* Michelin)
Restoranas, kurio įtaka juntama daugelyje kitų geriausių Londono restoranų ir šefų kūryboje. Nose-to-tail (nuo galvos iki uodegos) judėjimo propaguotojai ir paprastos, neįpareigojančios aplinkos, patiekimo ir aptarnavimo šalininkai savo žvaigždę tyliai išlaikė nuo 2009 metų. Nepamirštama vieta, kurios arba nekęsite, arba įsimylėsite.
Adresas: Clerkenwell (šiaurės Londonas): 26 St. John St.
Darbo laikas: kasdien, tačiau sekmadieniais tik per pietus.
Rezervacijos: būtina rezervuotis, geriausia – prieš mėnesį.
St. John
Maisto meniu. Veganams ir vegetarams šio restorano nerekomenduojame. Maisto meniu rasite viską: nuo kaulų čiulpų iki kepenų, kiaulės galvos, liežuvio ir kitų gyvūnų dalių. Restoranas neretai įtraukiamas į pigiausių Mišelino žvaigždute apdovanotų restoranų Londone gidą. Pagrindiniai patiekalai restorane kainuoja iki 35 Eur, o porcijos kaip namie – gausios ir atrodančios labai paprastai ir tradiciškai britiškai. Vakarienės pabaigoje nepraleiskite progos užsisakyti šviežiai kepamų madlenų.
Gėrimų meniu. Vynraštis vos kelių lapų, tačiau smulkiu šriftu surašyta tikrai daug vynų pavadinimų. Tik iš Prancūzijos, tad atspindimi visi svarbiausi regionai ir stiliai. Putojančio vyno pasirinkimas negausus – 3 kremanai ir 5 šampanai, tačiau tikrai šaunių gamintojų. Vyno kainos palyginti nedidelės, vynai išrikiuoti pagal kainą, o ne regioną, tad norint išsirinkti tenka susipažinti su didesne dalimi vynraščio.
Šefas. Restoraną 1993 m. įkūrė Fergusas Hendersonas, dabar jau kultiniu tapęs šefas, išgirtas ne tik tokių asmenybių kaip Anthony Bourdainas, bet ir apdovanotas Britanijos imperijos ordinu už nuopelnus britų virtuvės kultūrai. Šefas yra išleidęs kelias kulinarines knygas, o jo restoranas ilgainiui patapo visa ekosistema: duonos kepimas kitiems restoranas, vynų importas tiesiai iš vyndarių, restorano atributikos pardavimas ir t. t.
Šviežiai kepamos madlenos
Išvados. Restoranas buvo apdovanotas Mišelino žvaigžde 2009 m., ir jos niekada neprarado. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad „St. John“ jums pasiūlys tokią prabangą, kurią buvo galima rasti kituose Mišelino restoranuose, kaip „KOL“. Kiekvienas vyno mėgėjas pastebės, kad „St. John“ naudoja žemas, storo stiklo vyno taures, aptarnavimas kartais gali priminti taverną, o išvaizda lėkštėje – namų maistą. Tačiau niekam nebandydami įtikti „St. John“ atrado savo nišą, virtines reguliarių klientų ir sekėjų. Nenuostabu, kad daugelis Londono šefų šią vietą vadina vienu mėgstamiausių ar įtakingiausių restoranų savo kūrybiniame kelyje. Tiesa – neapsigaukite – Londone rasite dar kelias vietas, kurios vadinasi „St. John“. Mišelino žvaigžde apdovanotas tik „St. John Smithfield“ restoranas, o kitos vietos apibūdinamos kaip Bread and wine kavinės. Restoranas, į kurį lengvai grįžtume.
Bacchanalia
Brangiausias pasaulyje restorano interjeras yra... graikiškas! „Porsche“ automobilių salonui paversti graikų ir romėnų maisto ir vyno orgijas šlovinančiu restoranu prireikė net 90 mln. svarų. Tik užėjus į akis krenta gigantiškos Damiano Hirsto skulptūros, vaizduojančios sparnuotą liūtą, vienaragį, Medūzą ir Bakchą. Nuo grindų iki lubų besitęsiančias freskas Gary Myattas nutapė interpretuodamas Thomo Couture‘o 1847 m. paveikslą „Romėnų dekadansas“, tik čia togomis pasidabinę bakchanalijos dalyviai naudojasi nešiojamais kompiuteriais bei telefonais. Interjerą taip pat puošia ne viena daugiau nei du tūkstantmečius metų menanti originali interjero detalė.
Adresas: Mayfair (West End), 1-3 Mount St.
Darbo laikas: kasdien nuo vidurdienio iki vidurnakčio.
Rezervacijos: būtina rezervuotis.
Bacchanalia
Maisto meniu. Kaip ir galima tikėtis iš pavadinimo, restorane dominuoja senovės graikų ir romėnų įkvėpti Viduržemio jūros regiono patiekalai. Šefo Athinagoro Kostakos vakarienės degustacinis 7 patiekalų meniu kainuoja apie 170 eurų asmeniui. Pietums siūlomas 2–3 patiekalų rinkinys kainuoja 40–50 eurų. Gausus a la carte meniu leidžia rinktis nuo įvairiausių eršketo ikrų ir jūros ešerio karpačio iki makaronų su omaru bei trumais ar specialiai iš Graikijos vežamos avienos. Čia lengva išleisti daug.
Gėrimų meniu. Restorano vynraštyje, kaip ir dera, daug dėmesio skiriama Graikijos ir Italijos vynui. Platus šampano bei burgundijos pasirinkimas. Daug garsių vardų. Vyno kainos gana didelės, na, bet tokioje vietoje būtų sunku tikėtis kitaip. Įspūdingai atrodančiame bare maišomi bei plakami išradingi kokteiliai (18–30 eurų).
Išvados. Tai patirties restoranas, kuriame norisi apsilankyti nors pietums. Nuo inicialais išmargintų lėkščių, servetėlių ir įrankių iki durininko, kuris pasitinka ir atidaro duris, auksiniais švarkais pasidabinusių someljė ar raudonomis togomis papuoštų maistą atnešančių padavėjų – visur matosi investicijos bei konceptualumas. Maistas buvo skanus, bet labiau sužavėjo pati vieta, interjeras ir ambicijų mastas.
Eat Tokyo (Sohas)
Nors Vest Endas asocijuojasi su aukštomis kainomis, judrioje Soho dalyje pasislėpęs Rytų Azijos restoranėlis „Eat Tokyo“ leis pasijusti tarsi Japonijoje. Už labai padorią kainą (20–30 Eur) galima prisiragauti skirtingų patiekalų arba pasirinkti vieną iš tradicinių bento dėžučių, kurioje bus visko po truputį. Vakarais vieta pasidaro sausakimša, tad geriausia rezervuotis staliuką prieš kelias dienas.
TRUMPAI APIE KOKTEILIŲ BARUS
Londonas gali DIDŽIUOTIS savo kokteilių kultūra ir įvairove. Nuo slaptų, prohobicijos laikų stiliaus (speakeasy) barų iki beveik chemijos laboratoriją primenančių barų. Trumpai aprašysime tuos, kuriuos pasirinkome aplankyti kelionės metu. Iš anksto nesirezervavome, todėl kai kuriuose reikėjo pastovėti neilgoje eilėje, tačiau per daug neskubant visur patekti įmanoma net savaitgalį. Vis dėlto, jei norite sėdėti prie baro (tai ir yra įdomiausia tokio lygio baruose), patartina rezertuotis iš anksto.
A Bar with Shapes For a Name (Dalston), pasislėpęs Rytų Londone ir dirbantis iki paryčių, šioje kelionėje mus nustebino labiausiai. Miksologo Remy Savage‘o įkurta Bauhaus stiliaus vieta siūlo iki laboratorinio tikslumo ištobulintus kokteilius vietoje bei 100 ml kokteilių buteliukus išsinešti. Čia tradicinio baro su buteliais ir gėrimus plakančiais barmenais nerasite. Visi kokteiliai sumaišyti iš anksto, o įdomiausia gamybos dalis vyksta baro rūsyje – laboratorijoje. Neįtikėtinai išgryninti ir ištobulinti skoniai! Visi negausaus meniu kokteiliai puikūs, bet jei turite galimybę paragauti vos keletą, labiausiai rekomenduojame „Habanero“ bei „Kazimir“.
Tayēr + Elementary (Shoreditch) – 8-tas pagal gerumą kokteilių baras pasaulyje (World’s 50 Best Bars), kurį įkūrė kokteilių pasaulio įžymybių duetas Monika Berg ir Alexas Kratena. Įėję baro adresu neapsigaukite: pirmiausia pateksite į barą „Elementary“– judrų, gana tradicinį kokteilių barą su gėrimais kiekvieno skoniui. Tačiau nuo 18 val. tame pačiame pastate, tik giliau darbą pradeda „Tayēr“ – premium kokteilių erdvė, kur sėdėti galima tik aplink barą, tačiau baras, kur daromi kokteiliai, atrodo panašesnis į virtuvę, kurios centre prie didelės salos gėrimus ruošia samurajaus ramumo barmenai. Neįtikėtinai skanūs, išradingi kokteiliai ir užburianti erdvė. Baras rezervacijų nepriima.
Happiness Forgets (Shoreditch) –be galo jaukus, ramus ir „teisingas“ kokteilių baras, pasislėpęs gyvenamųjų pastatų rūsyje. Tobulai tinka ilgiems pokalbiams, romantiškiems pasimatymams ir skanių kokteilių mėgėjams.
Seed Library (Shoreditch). Viešbučio rūsyje įsikūrusios kokteilių erdvės nebūtume radę, jei ne vietinių barmenų rekomendacija. Vienas naujausių žymiojo miksologo Mr Lyano (Ryan Chetiyawardana) projektų. Negausiai apšviestos septintojo dešimtmečio madas menančios salės pažiba – dailus, apšviestas baras. 8 autorinių kokteilių asortimentas gali pasirodyti negausus, bet jie visi labai skirtingi ir nugludinti iki tobulumo. Puikus garso takelis!
Swift (Soho).Pirmasis baro aukštas atrodo kaip paprastas, bet gyvas ir populiarus kokteilių baras su „laimingos valandos“pasiūlymais. Tačiau nusileidus į apačią (geriau rezervuotis) „Swift“ parodo visai kitą savo veidą: tamsa, ramybė, už baro ledą pjaustantys barmenai ir viena po kitos iškeliaujančios „Airiškos kavos“. Jų šiame bare paragauti privalu.
SOMA (Soho) –tamsus, minimalistinis ir pasislėpęs baras, kuriame sustoja laikas. Jaukaus baro atmosferos bei juokelių su barmenais čia nesitikėkite, bet jei norite trumpam pasislėpti, pabūti privačiai ir dar pasimėgauti skaniais kokteiliais – „SOMA“ puikiai tiks.
Opium (Soho) – per kelis pastato aukštus išsidėstęs baras, pačiame viršuje slepiantis 1920-ųjų Šanchajaus stiliaus kokteilių barą. Su originaliais kokteiliais galima užsisakyti ir labai tradicinių dimsamų bei pajusti tikrą China Town dvasią.
PASKUBOMIS ARBA LABAI ILGAM
Hedonism Wines (Mayfair). Jei lankotės Londone, nepraleiskite progos užsukti į vieną geriausių ir gausiausių vyno parduotuvių Europoje. Yevgeny Chichvarkino įkurtoje vyno mekoje galima rasti per 11 tūkst. skirtingų pavadinimų gėrimų, tarp kurių ir itin reti „Yquem 1847“, „Niepoort Garrafeira 1931“ ar „Romanee Conti La Tache“ bei gausi kolekcija didelės talpos vyno butelių (3–27 l). Gėrimų asortmentas itin platus ir išsamus – patyrę konsultantai padės išsirinkti vyno tiek už 20 svarų, tiek ir už 200 tūkst. ...
Užsukę į rūsį apsidairykite pažįstamo veido – „Hedonism Wines“ vyno rūsio vadybininku dirba lietuvis Dovydas Domarkas. Parduotuvėje galima lengvai praleisti ir kelias valandas, tačiau net jei turite vos kelias minutes, užsukti verta.
Mercato Mayfair –jaukus ir įspūdingai atrodantis maisto paviljonas (food hall) bažnyčioje. Terasa ant stogo, nedideli barai ir restoranai rūsiuose bei bendra milžiniška valgymo erdvė puikiai tiks trumpai stotelei, taurei ar bokalui.
Brick Lane turgus ir beigeliai (Shoreditch). Londonas nėra tik „Mayfair“ prabanga bei Soho bruzdesys. Tai suprasite sekmadienį pasivaikščioję Brick Lane‘o turguje. Gatvės maistas, vos kelis eurus kainuojantys garsieji beigeliai bei prekeiviai sendaikčiais parodys visai kitą miesto pusę, kurią galima pažinti be didelių investicijų.