2023 metai Baltijos šalių gurmanų bendruomenėje nuskambėjo laurais, žvaigždėmis ir medaliais. Pirmą kartą Latvijoje paskelbtas „Michelin“ restoranų gidas, „Star Wine List“ vertinimo žiuri pirmą kartą įvertino Baltijos šalių restoranų vyno meniu, „Baltic Wine & Drinks Awards“ pirmą kartą vertino ne tik restoranų bei vyno barų meniu, bet ir vyno parduotuvių asortimentą. 30 geriausių restoranų rinkimai Lietuvoje, atrodo, nuskambėjo kaip niekada garsiai, o ir vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert“ sulaukė rekordinio dalyvių skaičiaus...
Ką tai rodo? Pasaulyje, kuriame pilna pagundų ir pasiūlos, geriausiųjų sąrašai padeda klientui išsirinkti. Keliaudamas kelioms dienoms į vieną šalį ar miestą visų geriausiųjų neaplankysi, bet vieną kitą tikrai įmanoma. Ypač tokiu laiku, kai keliautojai rinkdamiesi vietas neretai pasikliauja sekėjų skaičiumi socialiniuose tinkluose, profesionalų sudaryti sąrašai duoda atsvarą ar bent reality check (liet. „tikrovės patikrinimas“) populiarumo lenktynėse.
Žinoma, vieni sąrašai sudaromi tik iš tų vietų, kurios pareiškė norą dalyvauti, kiti – nepaisant kai kurių nenoro dalyvauti. Bet kuriuo atveju ignoruoti negalime, ypač kai šiame žurnalo numeryje tiek daug dėmesio skiriame būtent gurmaniškoms kelionėms. Tikimės, kad šie keli sąrašai vienoje vietoje padės planuojant keliones Baltijos šalyse ar rekomenduojant vietas draugams ar turistams.