Spalio 23 dieną Vilniuje, „Vaidilos“ teatre, įvyks jau 13-asis Vyno ir desertų derinių čempionatas. Saldžiausiu metų pirmadieniu vadinamame renginyje varžosi konditerių ir vyno ekspertų komandos iš geriausių šalies restoranų. Šiais metais čempionatas netikėtai sulaukė rekordinio komandų skaičiaus – dėl geriausio derinio titulo ir „Auksinės šakutės“ varžysis net 22 komandos.
2022-ųjų metų čempionatas. V. Skaraičio nuotr.
„Čempionate dalyvaujančių komandų skaičius nuolatos auga, ir to nepavadinčiau netikėtumu,“ – sako renginio iniciatorius Arūnas Starkus. „Šis čempionatas buvo sukurtas ne tik skatinti šefų ir someljė kūrybiškumui, bet ir paraginti žmones eiti į restoranus, o ten nuėjus nepraleisti progos paragauti jų desertų. O kas motyvuoja labiau nei žinojimas, kad desertas ne šiaip visur matomas tiramisuar krembriulė, o unikalus šefo kūrinys, nugalėjęs daugybę konkurentų čempionate?! Restoranai mato naudą, jiems tai svarbu ne tik dėl populiarumo, bet ir dėl komandos motyvacijos,“ – komentavo A. Starkus.
Čempionato iniciatorius Arūnas Starkus. V. Skaraičio nuotr.
Čempionato formatas
Viešame renginyje, kurį kviečiami stebėti ir žiūrovai, someljė ir konditerių komandos viena po kitos ant scenos pristatys savo iš anksto sukurtą, ištobulintą derinį. Derinius degustuos ir vertins komisija. Joje šiais metais bus ir televizijos laidų vedėja bei knygų autorė Beata Nicholson, knygų autorė ir tinklaraštininkė Renata Ničajienė („Sezoninė virtuvė“), praėjusių metų čempionato nugalėtojas ir daugkartinis Lietuvos bei Baltijos someljė čempionas Martynas Pravilonis.
Čempionate bus apdovanotas ir instagramiškiausias desertas. Jį išrinks tinklaraštininkių komanda: Justina Gedgaudaitė (@justinagedaite), Urtė Mikelevičiūtė (@urtedervynas) bei Brigita Cibaitė (@let’s make it delicious). Šios nominacijos laimėtojai bus apdovanoti maisto fotografo Roberto Daskevičiaus knygomis „52 kartai”. Be pagrindinio prizo už geriausią derinį, bus renkamas lengviausias derinys, geriausias vynas, lietuviškiausias desertas, kitų specialių nominacijų laimėtojai.
Beata Nicholson ir Arminas Darasevičius 2022 metų čempionate. A. Dovydaitytės nuotr.
Komandų sąrašas
Šiais metaissavo derinius pristatys 22 komandos, tarp kurių bus ir geriausių Lietuvos restoranų 30-uko restoranai, barai, kepyklėlės bei mokymo įstaigos iš visos Lietuvos. Pasirodymo eigą šiais metais sugeneravo dirbtinis intelektas.
2022-ųjų metų nugalėtojai - viešbučio Kempinski restorano Telegrafas komanda. A. Dovydaitytės nuotr.
Išliekamoji vertė – kultūros formavimas
Renginio organizatorė Ernesta Palubinskienė pasakojo, kad šis renginys neabejotinai turi išliekamąją vertę: „Vyno ir desertų derinių čempionatas – tai daug daugiau nei vienkartinis renginys, kuris ateina ir praeina. Mums be galo gera žinoti, kad po trejų metų nuo pergalės 2019 metų čempionate restoranas Kaune „Arrivee“ vis dar siūlo savo lankytojams paragauti tais metais laimėjusio derinio. „Kempinksi“ restoranas „Telegrafas“ – taip pat, pernai jo komanda laimėjo su medaus desertu, kurio vis dar galima paragauti. „Vila komoda“ Palangoje – ne išimtis. II vietos „Sidabrinė šakutė“ rado garbingą vietą ant minimalistinių ir prabangių restorano sienų. Desertai nėra blogis! Tai gali būti ir menas, ir pasiekimas, ir patirtis.“
Čempionatas dirba su ilgalaikiais partneriais, taip pat puoselėjančiais restoranų kultūrą Lietuvoje. Prizus dalyviams steigia „Vyno klubas“, Lietuvos someljė mokykla, „Vyno žurnalas“, Pakruojo dvaro bravoras ir spirito varykla, buitinės technikos gamintojas „Neff“, „Coffee Address“, vyno pilstymo sistemos „Coravin“ atstovai, putojančios nealkoholinės arbatos „Copenhagen Sparkling Tea“ atstovai.
Renginio organizatorė Ernesta Palubinskienė. V. Skaraičio nuotr.
Čempionatu susidomėjo pasaulio someljė čempionas Raimondas Tomsonas
Jau antrus metus iš eilės vienas iš komisijos narių bus ekspertas iš Latvijos. Šiais metais prie teisėjų komandos jungiasi Aigaras Nordas – „Riga Wine & Champagne“ festivalio įkūrėjas ir vyno žurnalistas.
Tai ne sutapimas. Geriausio pasaulio someljė titulą laimėjęs latvis Raimondas Tomsonas taip pat labai vertina čempionatą ir kitų metų pavasarį planuoja pirmąsias tokias varžybas surengti ir Latvijoje. Ten, anot organizatorių, ir komunikuoti apie čempionatą būtų lengviau, mat nebūtų varžančių alkoholio reklamos įstatymų. Kitąmet čempionatas bus rengiamas ir Lenkijoje.
Čempionato organizatoriai – Lietuvos someljė mokykla. Lietuvos someljė mokykloje suaugusieji plečia savo žinias apie vyną, lanko tiek mėgėjų, tiek profesionalų kursus, ją baigę ar joje dėsto beveik visi Lietuvos someljė čempionatų nugalėtojai, verslininkai, visuomenininkai, gurmanai.
Renginio vieta: „Vaidilos“ teatras, Vilnius
Data: 2023-10-23, 14–19 val.
Bilietai ir daugiau apie čempionatą: https://tickets.paysera.com/en/event/vyno-ir-desertu-deriniu-cempionatas-i-vilnius