Spalio 23 d. Vilniuje, „Vaidilos“ teatre, vyks tryliktasis Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert Lietuva 2023“. Restoranų komandos, konditeriai, vyno ekspertai, someljė kviečiami registruotis į varžybas.
Nuo 2010-ųjų metų rengiamas čempionatas pasaulyje yra unikalus ir vienintelis toks renginys, kuriame komandos vertinimui pateikia desertą ir prie jo derantį vyną. Čempionato tikslas – skatinti desertų įvairovę, plėsti saldaus vyno pasiūlą ir auginti desertų derinimo su vynu kultūrą. Laimėję deriniai dažniausiai ilgam įsitvirtina restoranų meniu, garsas apie juos padeda pritraukti naujų lankytojų, praplėsti svečių patirtis ir paįvairinti Lietuvos gastronominį gyvenimą.
Pernai čempionato nugalėtojo laurus nuskynė sostinės viešbučio „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ komanda, kurioje buvo šiųmetis geriausias Lietuvos someljė Ignatijus Semionovas ir daugkartinis čempionas Martynas Prailonis su šefais Viliumi Ručinsku bei Milena Levaškevičiūte. Prizininkais arba specialių nominacijų nugalėtojais tapo „Senatorių pasažo“ vyno baras „Taurės“ (Vilnius), „Vila Komoda“ (Palanga) ir „Arrivee“ (Kaunas) su „Vyno klubu“, komanda „Draugystės gatvėje“ (Mažeikiai): Andželika Norkuvienė ir Enrika Norkutė, „Old Town Grill“ (Birštonas).
Čempionato sumanytojas Arūnas Starkus pastebi, kad Lietuvoje varžybose kasmet dalyvauja geriausi šefai, konditeriai ir someljė. Abiejų profesijų atstovai labai konkurencingi, todėl sulaukiame daug labai stiprių komandų: geriausiu Lietuvos restoranu paskelbto „Gaspar’s“ šefas Gasparas Fernandesas yra laimėjęs čempionatą 2014-aisiais su Justina Golumbeckaite atstovaudamas restoraną „Dublis“; žymus Lietuvos konditeris Evaldas Juška („Arrivée“, Kaunas) su „Vyno klubo“ ekspertu Andriumi Pagojumi čempionais yra tapę 2019-aisiais, o restorano „Dine“ komanda (konditerė Barbora Inciūtė-Čepulionienė ir someljė Arminas Darasevičius) – 2021-aiais. Naujasis 2022 m. čempionų komandos virtuvės šefas Justinas Kapkovičius 2013-aisiais taip pat yra laimėjęs čempionatą.
2023 m. čempionate, kaip ir kasmet, bus renkamas lietuviškiausias desertas, geriausias vynas, lengviausias derinys, instagramiškiausias derinys, daugiausiai žiūrovų simpatijų pelniusi komanda.
Varžybas organizuoja Lietuvos someljė mokykla su partneriais: Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.
Registracija į šių metų čempionatą vyksta iki spalio 16 d. REGISTRACIJA >
Čempionatas vyksta su žiūrovais. Daugiau informacijos apie tai jau greitai www.vynasirdesertai.lt