Birželio 7 dieną į „Vyno klubo“ organizuotą Rožinio vyno festivalį susirinkusių žmonių laukė netikėtas iššūkis – rožinį vyną priderinti prie rožinių... šaltibarščių. Įkvėpti Vilniaus miesto savivaldybės organizuojamo šaltibarščių festivalio „Pink Soup Fest“ vyno mėgėjai nusprendė prie birželio 10 dieną vyksiančios šventės prisidėti savaip. Kaip pokštas prasidėjęs derinimas išsirutuliojo į rimtas diskusijas ir paieškas. Tad už ką balsavo gurmanai?
„Šaltibarščiai – vienas iš originalių lietuviškų patiekalų, todėl turime žinoti apie juos viską, taip pat ar jie dera su vynu. Tuo labiau kad Lietuva dabar jau ir sparčiai augančios vyndarystės šalis, – sakė renginio iniciatorius Arūnas Starkus. – Rožinis vynas pasirinktas derinimui ne veltui: per 90 proc. jo išgeriama vasaros metu, taigi jis ant vieno stalo greičiausiai susitinka ir su šaltibarščiais, kuriuos dažniausiai taip pat valgome orams sušilus.“
Kas dera geriausiai
Daugiausiai balsų (42 %) derinimo sesijoje surinko ispaniškas putojantis vynas – rožinė kava iš ‘Trepat‘ vynuogių. Per 18 mėn. brandinimo butelyje su mielių nuosėdomis šis gėrimas įgavo švelnią, kremišką tekstūrą, kuri papildė šaltibarščių kremiškumą, o burbuliukai švelniai gaivino burną.
Trečdalis ragautojų manė, kad geriau derėjo klasikinis Provanso rožinis – švelnių, vos pastebimų aksominių taninų, harmoningas vynas, kuris ne itin keitė šaltibarščių skonį. Tai nestebino, nes Provanso rožinis – universalus vynas, derantis prie daugelio šaltų patiekalų.
Panašiam skaičiui derinimo sesijos dalyvių prie šaltibarščių labiausiai patiko rožinė graikiška retsina – retas vynas, daromas su Alepo pušų sakais ir savo pušų, rozmarino aromatais papildęs į šaltibarščius dėtų krapų, agurkų skonį, pakylėjęs jį į kitą lygį. Buvo įdomu pastebėti tolimą šaltibarščių panašumą į tzadzikį – graikišką jogurto ir agurkų padažą.
Vis dėlto šaltibarščiai – tikras iššūkis net profesionaliems someljė. Nes pirmiausia tai yra sriuba, taigi nėra poreikio jos papildomai vilgyti ar nuplauti. Iš derinio belieka tikėtis sinerginio poveikio – kad gimtų naujas, dar geresnis pojūtis, nei atskirai valgant šaltibarščius ir atskirai gurkšnojant vyną.
Maisto ir gėrimų derinimas – vis aktualesnė tema
Nors šaltibarščių ir vyno derinimo sesija buvo organizuota beveik kaip pokštas ir vyno bendruomenės būdas prisidėti prie artėjančio šaltibarščių festivalio, pats maisto ir gėrimų derinimas nėra nei juokas, nei mistika.
Visuose geriausiuose restoranuose someljė ar patyręs padavėjas gali padėti išsirinkti tinkamiausią gėrimą prie maisto, šio įgūdžio profesionaliai mokoma Lietuvos someljė mokykloje, kiekvieną rudenį Lietuvoje vyksta ir Vyno bei desertų derinių čempionatas.
Nepaisant to, daugeliui susirinkusių į renginį tai buvo pirmas kartas sąmoningai bandant išrinkti, kas ir kodėl geriausiai dera prie mums, lietuviams, tokio įprasto patiekalo.
„Tikimės, kad mūsų išvadomis pasinaudos ne tik festivalyje dalyvavę vilniečiai, bet ir visos Lietuvos gurmanai, restoranų ir kavinių personalas... Visi, norintys matyti mūsų šalies gastronomiją Europoje“, – apibendrino renginio organizatorius Arūnas Starkus.