Daugiausia žinome malbekus iš Argentinos, tačiau į tolimąją šalį ši vynuogė pateko iš Bordo, kur iki šiol nedideliais kiekiais naudojama mišiniuose su ‘Cabernet Sauvignon‘, ‘Merlot‘, ‘Petit Verdot‘ ar ‘Cabernet Franc‘. Bet senojoje Europoje tikra šeimininke ši vynuogė jaučiasi pietvakarių Prancūzijoje esančioje Cahors apeliacijoje, kur gaminamas tuo pačiu vardu vadinamas vynas.
Praeitą penktadienį nuo pat ryto per visą dieną vyno mėgėjai turėjo galimybę paragauti apie 20 rūšių malbekų iš Argentinos bei Cahorso. Pastarieji itin sudomino festivalio lankytojus, nes Lietuvoje vyno iš šio regiono sunku rasti. Pasirodo, vyndarystė tuose kraštuose prasidėjo dar Senovės Romos laikais. Viduramžiais kagorus vadino "juodaisiais Loto vynais“. Juos svečiai gėrė karalienės Eleonoros Akvitanietės ir Anglijos karaliaus Henriko II vestuvių puotoje. O Cahors miete gimęs popiežius Jonas XXII, kagorą padarė savo stalo ir bažnytinių apeigų vynu. Jį taip pat vertino Rusijos imperatorius Petras I, Rusijos stačiatikių bažnyčią kagorą taip pat buvo paskelbusi sakramentų vynu.
Festivalio dieną buvo galima pajausti, kuo tas vynas išskirtinis. Įdomu, kad specialiai šiam renginiui „Vyno klubas“ atvežė keletą naujų malbekų iš Argentinos. Džiugu, jog prie renginio idėjos prisidėjo ir kiti gėrimų importuotojai – „Bennet Distributors“, „Eugesta“, AMKA. Smalsiausiems degustuotojams pasiūlyta išsirinkti malbekui tinkamiausią „Riedel“ taurę. Kaip žinia, ši austrų kompanija pirmoji pradėjo gaminti taures konkrečioms vynuogių veislėms. „Geriausiai argentinietiškam metus ąžuole išbuvusiam malbekui tiko taurė skirta „Syrah“ vynui, antroje vietoje – Bordo taurė. Aromatas puikiai atsiskleidė ir skonis tauriai suminkštėjo, išryškindamas ąžuolo natas, Burgundijos vynui skirtoje taurėje. „Hermitage“ (Šiaurės Rona) taurė visiškai nepasiteisino“,- degustavimo patirtimi su keletu svečių pasidalino A. Starkus.
Per dieną festivalyje apsilankė apie šimtas žmonių. Vakare pagal išankstinę registraciją smalsiausi vyno mėgėjai rinkosi į „Grand Malbec“ degustaciją, kurioje vyno ekspertai Arūnas Starkus ir Arminas Darasevičius pristatė penkis geriausius ir brangiausius malbekus ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. „Tai – išskirtiniai vynai už grand cru kainą. Keletas jų iš garsaus vyno eksperto Roberto Parkerio yra gavę 93-95 balus“,- pradėdamas degustaciją kalbėjo A.Starkus.
Pirmas į dekanterį, kad geriau atsiskleistų, pilamas „Bodega Catena Zapata Catena Alta Malbec Mendoza 2007“. Kol jis pasiekia visų degustacijos dalyvių taures, ekspertai pasakoja, kad pastaraisiais metais Argentinos vyndariai suprato, kad pasaulis atsigėrė masinio, paprasto malbeko, todėl laikas pasiūlyti kažką subtilesnio, įdomesnio. Stebuklų išradinėti nereikia, pakanka atsisukti į žemę, o vyndarių terminais kalbant, gaminti terroir vyną. Argentina turi dar vieną privalumą – ten galima rasti aštuoniasdešimties metų ir dar senesnių vynmedžių, iš kurių gaminama mažai, bet koncentruoto vyno.
„Bodega Catena Zapata“ vyninė save laiko malbeko pioniere Argentinoje, nes nuo 1903-ųjų jau ketvirta Catena šeimos karta Mendozoje, Andų šlaituose augina vynuoges. Pirmas įspūdis iš taurės – vynas uždaras, bet netrukus pasirodo minerališkas, mėsiškas dvelksmas. Vynas 18 mėnesių brandintas naujose prancūziško ąžuolo statinėse. Rūgštis gyva, taninai linksmai šokčioja burnoje. Iki subtilios elegancijos jam dar reiktų bręsti, lyg paaugliui iš kilmingos šeimos paskaityti etiketo vadovėlį.
Antras degustavimo eilėje „Chateau du Cedre "Le Cedre" Cahors AOC 2007“. Svarbu tai, kad „Chateau du Cedre“ ūkio vyndariai broliai Pascalis ir Jeanas Marcas Verhaeghe'ai yra kagorso renesanso iniciatoriai. Vynas jau dvelkia branda – subtiliai nosį glosto žemiški, gyvuliški aromatai, kuriuos sutaurina slyvos, vanilės, šokolado natos. Europietiškas vynas neturi Naujojo pasaulio atstovams būdingo džemiško pojūčio tiek kvapuose, tiek skonyje. Pabuvęs taurėje vynas ima vilioti mėtos, eukalipto dvelksmu. Burnoje jaučiamas tvirtas gėrimo skonis, kurį palaiko gyva rūgštis ir gerai bręstantys taninai.
„Bodegas Noemia Patagonia Malbec 2009“ vėl sugrįžimas į Argentiną, tačiau ne į Mendosą, kuri laikoma malbekų lopšiu, bet į piečiausią šalies regioną Patagoniją. Vynas išsiskiria švariais vaisiškais aromatais, kurie lyg būtų pripildyti ozo. Vėliau jis praturtėja riešutų ir dervos natomis. Ir tai dar vienas kitokio stiliaus malbekas.
„Achaval-Ferrer Finca Mirador 2009“ pirmu įkvėpimu sužavi šviežių, gerai prinokusių braškių ir aviečių dvelksmu, kurias papildo arbatinės rožės. Vynas turtingas slyvų, vyšnių, šokolado natomis. Vynuogynas, iš kurio derliaus gaminamas šis vynas, yra 700 metrų virš jūros lygio. Tokiose vietose vynuogynams didelis privalumas yra temperatūrų skirtumas, kuris leidžia uogos subrandinti gaivią rūgštį, daugiau aromatų. Kai buvo balsuojama už labiausiai patikusį degustacijos vyną, už pastarąjį pakilo miškas rankų.
„Plata Nosotros Malbec Agrelo Mendoza 2008“ – vyndarės Susana Balbo sukurtas stebuklas – aiškus, intensyvus, gyvas ir išskiriantis kvapų gausa, kurie per laiką kinta, transformuojasi iš vaisiškų į tabako, šokolado, brangios odos aromatus.
Po degustacijos pripažinta: nors visi vynai pagaminti iš tos pačios vynuogės, kiekvienas jų labai skirtingas, charakteringas ir savotiškai įdomus. „Mums labai pasisekė, nes pabuvojome harmoningo vyno pasaulyje“,- pasidžiaugė A. Starkus.
Jūratė Sprindžiūnaitė