Ankstesniuose žurnalo numeriuose analizavome ‘Solarį’ ir ‘Regent’ – Lietuvoje populiarių europinių vynuogių veislių vyną. Tačiau mūsų šalyje bene labiausiai paplitusi yra ‘Monika’ ir ‘Juodupė’ – Antano Gailiūno išvestos veislės, atsparios ligoms, anksčiau nokstančios. Todėl šį kartą, sunešę 13 vynų, bandome su šalies vyndariais išsiaiškinti, ar įmanoma padaryti gerą lietuvišką vyną iš lietuviškos vynuogių veislės. ‘Monika’ ir ‘Juodupė’ nebus atskirtos, nes dauguma vyndarių jas laiko analogiškomis arba bent labai panašiomis.
Dėkoju vyndariams už vyną ir informaciją, kuria jie pasidalino apie savo vyno darymą. Stilių, skonių įvairovė susieta su ją lemiančiomis priežastimis, leidžia daryti tikslesnes išvadas.
‘Monika’ ir ‘Juodupė’ – ankstyvos veislės, vidutiniškai atsparios paplitusioms grybelinėms ligoms. Jų vynas kvepia raudonomis uogomis, avietėmis, mėlynėmis, gėlėmis, yra gana ryškaus amerikietiškoms veislėms būdingo gyvuliškai žemuoginio, prieskoniško foxy aromato, kuris greičiausiai išryškėja galutinėje uogų nokimo stadijoje. Šių veislių vynuogės sukaupia nedaug cukraus. Mūsų ragauti vynai skinti 16-18 °Brix. Taigi, alkoholio jie turės 9–10 tūrio proc. Vidutinės rūgšties, kuri sparčiai mažėja vynuogėms sunokus, nedaug velvetinių taninų.
Kaip gaminti
Dauguma ragautų vynų gaminti pridedant cukraus, ir akivaizdu, kad vieninteliam nešaptalizuotam Raimundo ir Luko Nagelių vynui „Roksala Monika 2019“ trūko svarumo. Su 10 tūrio proc. alkoholio struktūroje išryškėja taninai. Su 11–12 tūrio proc. alkoholio vynas tampa geriau subalansuotas.
Vynuogės nėra taniniškos, tačiau ilgai maceruojant galima pagaminti taninišką vyną. Visgi Dainiaus Noreikos 24 dienas su žievelėmis praleidęs 2020 m. vynas jau buvo kiek per ryškių taninų. Po 13 vynų degustacijos galima daryti išvadą, kad optimalus maceracijos terminas – 10 dienų (Raimundas Valatka 2021, Dainius Noreika 2018). Trumpesnė nei savaitės maceracija nesuteikia pakankamai struktūros ir ilgaamžiškumo, vynas labiau primena rožinį.
Tačiau yra vienas „bet“. Beveik visi vyndariai raudonąjį vyną fermentavo 20-ies laipsnių temperatūroje. Kaip raudonajam vynui, tai labai žema temperatūra. Todėl ir fermentacija užsitęsia, ir maceracija nevyksta taip, kaip vyktų raudonajam vynui įprastoje šiltesnėje 26–32 °C aplinkoje. Kita vertus, dar nedaugelis Lietuvoje naudoja reguliuojamos temperatūros fermentacijos talpas. Grįžtant prie rožinio vyno iš ‘Monikos’. Gal tai visai neblogas sprendimas? Juk kai kurios veislės geriau tinka rožiniam, nei raudonajam vynui gaminti. Šį kartą neturime pakankamai pavyzdžių pasidaryti išvadoms. Tačiau buvo akivaizdu, kad „Monika” puikiai atrodo, kol vynas jaunatviškas. Toks turi būti ir rožinis. Nepamirškime ir putojančio. Andriaus Diliauto vos du buteliai pagaminto Pet Nat ir Lietuviško vyno čempionate, ir mūsų degustacijoje padarė gerą įspūdį.
Vynas greitai bręsta. Kiek ilgiau (nuo 2013 m.) išsilaikė tik saldi Raimundo Valatkos pagaminta versija. Maišant su kitomis veislėmis (Andriaus Diliauto vynai), Monika tampa pagalbine veisle, nes jos savybės neatsilaiko prieš ryškesnius taninus ir gausesnę rūgštį.
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Misos saldumas, alkoholis |
Skynimo laikas |
Maceracija, brandinimas |
Įvertinimas |
Andriaus Diliauto Juodupė (70 %), Hasanskij Sladkij (30 %) Pet Nat 2020, putojantis |
Kvepia raudonomis uogomis, vyšniomis, bruknėmis, mielėmis, tabaku. Sausas, labai gaivus, lengvas. Eksperimentinė dviejų butelių partija.
|
18,5 °Brix skynimo metu, 20 °Brix po korekcijos. Alk. 11–11,5 tūrio proc. |
|
Fermentacija vyko mėnesį 8–12 °C. Maceracija – 12 d. |
87 |
Uždraustas sodas Monika (50 %), Juodupė (50 %) Rose 2020 (Uogos Iš A. Gailiūno užveisto vynuogyno) |
Kvepia raudonomis uogomis, šiek tiek foxy, pieno natos, truputį lakiosios rūgšties. Velvetiniai negausūs taninai. Karsteli. Sausokas.
|
13 °Brix skynimo metu, 19 – po šaptalizacijos. Alk. 12 tūrio proc. |
2020-10-05 |
Laisvai tekančios sultys po paros maceracijos. 10 d. aktyvi fermentacija 13–15 °C. |
85 |
Raimundo Valatkos Juodupė sausas2021 (Sodinukai pirkti iš A. Gailiūno užveisto vynuogyno) |
Ryškus raudonų uogų, ledinukų aromatas. Gaivus, vaisiškas ir koncentruotras.
|
18 °Brix skynimo metu, 21 – po korekcijos. |
2021 m. rugsėjo pradžia. |
45 d. fermentacija. 8 d. maceracija. |
88 |
Uždraustas sodas Monika (50 %) Juodupė (50 %) 2020, sausas raudonasis (Uogos iš A. Gailiūno užveisto vynuogyno) |
Vidutinio sodrumo violetinio rubino spalva. Kvepia mėlynėmis, avietėmis, muskusu, mėlynomis gėlėmis ir vos foxy. Labai gaivus, vidutinių jaunatviškų, sutraukiančių, karstelinčių taninų. Lengvas. Lietuviško balanso.
|
13 °Brix skynimo metu, 19 – po šaptalizacijos. Alk. 12 tūrio proc. |
2020-10-05 |
8 d. fermentacija 18 °C. 5 d. maceracija su ¼ tirščių. |
86 |
Andriaus Diliauto Juodupė (70 %), Hasanskij Sladkij (30 %) 2020, sausas raudonasis |
Vidutinio intensyvumo rubino spalva. Braškių ir aviečių uogienė, jogurtas. Svarus ir gaivus (obuolinė rūgštis), vidutinių jaunatviškai sutraukiančių ir kartelinčių taninų. Karsteli. Vietinio vyno pojūtis.
|
18,5 °Brix skynimo metu, 20 °Brix po korekcijos. Alk. 11–11,5 tūrio proc. |
|
Fermentacija vyko mėnesį 8–12 °C. Maceracija – 12 d. |
87 |
Dainiaus Noreikos Monika 2020 |
Violetinė spalva. Daug taninų ir rūgšties. Aromate yra etilo acetato natų.
|
16 °Brix pradinis, 23 °Brix po korekcijos. 13,5% alk tūrio. |
2020-09-02 |
24 d. maceracija. Fermentacija 20 °C temperatūroje. |
|
Dainiaus Noreikos Monika 2018 |
Blyški, ruduojanti rubino spalva. Vyšnių aromatas su riešutų, odos natomis ir žemuoges primenantis foxy. Taninai negausūs, nokūs, harmoningas balansas. Vynas nesausas.
|
18 °Brix pradinis, 22 °Brix po korekcijos. Alk. 13 tūrio proc. |
|
10 d. maceracija. Fermentacija 20 °C temperatūroje. |
88 |
Roksala Monika 2020 (Sodinukai iš A. Gailiūno vynuogyno) |
Rubino spalva. Kvepia mėlynėmis, našlaitėmis, gervuogėmis, avietėmis. Foxy aromato labai mažai. Labai lengvas, subalansuotas, bet taninai jaučiami. |
Alk. 10 tūrio proc. |
|
|
85 |
Raimundo Valatkos Juodupė 2014, sausas |
Blyški granato spalva. Sena vyšnių uogienė, yra acto natų. Taninai beveik nejuntami. Subrendęs. |
Misa – 20 °Brix |
|
4–6 dienos maceracija |
|
Astisi Juodupė 2020, pusiau sausas |
Rožinio atspalvio blyškiai avietinė spalva. Labai lengvas. |
13,5 °Brix pradinės sultys. 11% alk tūrio. |
|
Aktyvi fermentacija – 14 d., visa – mėnuo. 7 d. maceracija. Pagal „Medėjos“ receptą, skiedžiant sultis vandeniu. |
83 |
Andriaus Diliauto Juodupė Rose 2020, pusiau saldus (30 % kitų vyninių veislių) |
Blyškiai rožinė spalva. Beveik neutralus aromatas, primenantis agrastų vyną, su foxy natomis. |
18 °Brix skynimo metu, 20 °Brix po korekcijos. Alk. 10,5 tūrio proc. 30 g cukraus. |
|
Maceracija – 2 val. Fermentacija vyko mėnesį 12–14 °C temperatūroje. |
86 |
Guodupės Monika pusiau saldus 2020 |
Blyškiai avietinė spalva. Kvepia aviečių uogiene. Pusiau sausas.
|
Alk. 10,5 tūrio proc. |
2020-08-29 |
Maceracija – 24 val. Aktyvi fermentacija – 14 dienų. |
85 |
Raimundo Valatkos Juodupė saldus 2013 |
Vario spalva. Odos, džiovintų vaisių, džiovintų slyvų, riešutų, fermos aromatas. Saldus, maderizuotas, kompleksiškas, harmoningas, su juntamu alkoholiu. Jau ima leistis.
|
20 °Brix |
|
Maceracija – 4–6 paros. |
90 |
Uždraustas sodas Juodupė 2021
|
Sodriai purpurinė spalva. Juodų uogų uogienės , kramtomosios gumos aromatas. Sausas ir lengvas. Glotnios tekstūros. Obuolinės rūgšties.
|
15 °Brix pradinis, 18 °Brix po korekcijos. Alk. 11 tūrio proc. |
2021-09-12 |
8 d. maceracija. 10 d. fermentacija 18–20 °C. |
|
Kalbant apie ‘Moniką’ ir ‘Juodupę”, puiki proga prisiminti Antaną Gailiūną (1918–2004) – talentingiausią ir produktyviausią Lietuvos selekcininką, mūsų aptariamų vynuogių kūrėją. Jis tebaigė Salų žemės ūkio mokyklą. Kelią į mokslus jam pastojo karas: sovietinė armija, frontas, kontūzija. Dirbo daržininku Juodupės vilnonių audinių fabriko šiltnamyje.
Virginijus Gailiūnas su sūnumi Andriumi vynuogyne Juodupėje
Sodininkystė ir daržininkystė jį traukė nuo vaikystės ir tame šiltnamyje jis pradėjo eksperimentuoti. Remiantis Antano Ryliškio (1936–2014) prisiminimais, Antanas Gailiūnas susidomėjo vynmedžių selekcija 1964 m. sužinojęs apie latvio P. Sukatnieko darbus. Kaip motininį augalą, naudojo pastarojo išvestą ‘Dvietes Zila’. Apdulkinimui – ‘Cardinal’, ‘Vynuogynų karalienę’, ‘Rannij Magaračą’, ‘Kišmiš čiornyj’, ‘Kišmiš chišrau’, ‘Rizamat’, ‘Nagradą’, ‘Baltąją Šaslą’, ‘Sabo perlą’, ‘Malengro ankstyvąją’ ir kitas veisles. Antanas nedarė darbo užrašų, todėl jo išvestų veislių (taip pat ir ‘Monikos’, ‘Juodupės’) kilmė nėra tiksliai žinoma.
2010 m. lankantis Juodupės miestelyje teko sutikti abu Antano Gailiūno sūnus – Virginijų ir Juvencijų. Jie pasakojo, kad tėvas vyno negėrė, jie patys vyną darą maišydami vynuogių ir kitų uogų sultis. Juvencijus šiemet mirė, o Virginijus dabar prižiūri ir Ilzenbergo dvaro vynuogyną.