Merso (Meursault) – didžiausias iš elitinės kaimelių trijulės Kot de Bone. Ir nors jame nėra nė vieno Grand Cru vynuogyno, daugeliui „Chardonnay“ mėgėjų jis įkūnija svaraus, „ąžuolinio“, tropiniais vaisiais kvepiančio „Chardonnay“ idealą. Tačiau 450 ha plotas nėra vientisas: 17 Premier Cru ir dar per 60 vynuogynų, kurių pavadinimus vyndariai rašo etiketėse dėl ryškios terroir išraiškos. Skirtingų vynuogynų vyno kaina ir brandinimo potencialas labai varijuoja.
Hierarchijos viršūnėje – nuo Piulini-Monrašė ribos į šiaurę link Merso kaimelio besitęsianti Premier Cru juosta: Perrieres, Charmes, Genevrieres vynuogynai. Jie – didžiausios apeliacijos žvaigždės, kai kada pakalbama apie jiems tiksiantį Grand Cru statusą. Tačiau Francois Mikulskis, darantis visų pagrindinių Merso Premier Cru vyną, sako, kad kalbos apie Grand Cru neturėtų virsti realybe, nes tokiu atveju žemės kaina šoktų aukštyn, ir savininkų palikuonims būtų sunku susimokėti 20 proc. paveldėjimo mokestį.
Francois Mikulski
Charmes vynuogynas puikiai atspindi savo pavadinimą – jo vynas yra labai patrauklaus skonio. Tačiau vynuogynas nėra vientisas, jis padalintas į Dessous ir Dessus. Šiuos du prancūziškus žodžius vertėtų išmokti, nes jie labai bendrais bruožais padeda suprasti ir vyną: Dessous – apačioje, Dessus – viršuje. Šlaito apačioje dirvožemis dažniausiai gilesnis, turtingesnis, todėl ir vynas iš čia kiek svaresnis, vaisiškesnis. Viršuje – skurdžiau, taigi ir vynuogėms sunkiau sunokti, iš jų padaromas elegantiškesnis, gaivesnis, minerališkesnis vynas. Charmes Dessous vynas svaresnis, platus, o Charmes Dessus – kompleksiškas, minkštas. Abiem būdinga labai gėliška aromatų puokštė: ieškokite mimozų medaus, gvazdikėlių, lelijų, našlaičių, bergamočių, muskatų riešutų.
Į Dessous bei Dessus padalintas ir geriausiu laikomas Genevrieres vynuogynas, kurio vynas, nežiūrint pavadinimo (genevrieres – kadagiai, kurie gerai auga ant uolėtų iškyšulių Merso šlaituose), kvepia liepžiedžiais, medumi, riešutais, prieskoniais, o burnoje subtilus ir labai ilgai išliekančio skonio. Gali būti labai ilgai brandinamas.
Perrieres ribojasi su Piulini-Monrašė riba ir yra aukščiausiai kalkakmenio šlaite, nusėtame akmenimis. Todėl vynas gaivus, minerališkas, elegantiškas ir svarus, o savo geriausią skonį pasiekia bręsdamas butelyje.
Genevrieres pereina į Porusots, Boucheres ir Gouttes d‘Or. Poruzots – ant statesnio akmeningo šlaito, todėl vynai gaivesni, elegantiškeni, savotiškai moteriški. O Boucheres ir Goutes d‘Or – svaresni. Goutes d‘Or podirvis – uolingas. Todėl vynas svaresnis, su tvirtos rūgšties pagrindu ir tiesmukiškesnis. Kvape netrūksta rūgščių tropinių vaisių (gvajavų, pasiflorų) natų, sumišusių su medaus, baltų vaisių kompoto natomis. Vos 4,41 ha Boucheres vynuogyne vynuogės sunoksta kiek anksčiau, todėl ir vynas švelnesnis, jo neverta ilgai brandinti.
Svarstant apie Merso, reiktų atkreipti dėmesį ir į lieux-dits – vynuogynus, iš kurių padaromas puikus vynas, tačiau jie dar neturi Premier Cru statuso. Verti paminėjimo: Clos de Bare, Limozin, En Luraude, Charrons, Narvaux, Tillets, Rougeots, Luchets, Chevalieres, Case-Tetes, Vireuils, Meix Cavaux. Jų rūgšties, minerališkumo, svarumo, vaisiškumo proporcijos priklauso nuo terroir, tačiau persikų, tropinių vaisių, mangų, gėlių, sumišusių su žemės riešutų natomis, aromatas beveik visada garantuotas.