Trisdešimt metų vynui reiškia gerokai daugiau nei valstybei. Nors 1990 – ieji buvo puikaus derliaus metai daugelyje vyno regionų, iki mūsų 2020 m. kovo 11 dienos išgyveno pavieniai buteliai. Jų ragavimas – kaip kvėpavimas tų dienų ryžto, drąsos, euforijos prisodrintu oru.
Nedaug maisto produktų šaldytuvuose, rūsiuose ar slėptuvėse beprisimena 1990 – uosius metus. Tikriausiai, jei ir rastume, nebedrįstume ragauti trisdešimties metų senumo uogienės, ar pjauti lašinių. Tačiau senas vynas negąsdina. Tuo labiau, kad 1990 – ieji buvo puikūs derliaus metai visoje Prancūzijoje, Centrinėje Italijoje, Ribera del Duero Ispanijoje, Kalifornijoje ir Australijoje. Gerų metų vynas bręsta tauriau, gyvena ilgiau. Ir tai įrodo buteliai, kurie pastarosiomis dienomis buvo atkemšami šventiškai nusiteikusių vyno mėgėjų.
Domaine Rolet Memorial Arbois AOC 1990 Magnum
Trousseau - 90%, Pinot Noir - 10%, 20 mėnesių brandintas didelėse (Trousseau) ir mažose (Pinot Noir) ąžuolo statinės. Magnum butelis iš gamintojo rūsio. Perkamščiuotas.
Drumstas, blyškios granato spalvos. Kvepia branda: miško paklotė, fermos natos, tabakas, džiovintos spanguolės ir figos, troškintos daržovės ir sena aviečių uogienė. Burnoje gaivus, vaisiškas, su vos pastebimais taninais, vidutinio svarumo. Geriasi ypatingai lengvai. Dar turi potencialo išlikti geroje formoje apie 10 metų.
Vieuve Cliquot La Grande Dame Brut 1990
50% Pinot Noir, 50% Chardonnay, 8 gr/l cukraus.
Seno aukso, beveik gintaro spalva, nedaug putojimo. Medus, riešutai, dūmas, žemiškos natos. Svarus šampanas su citrusių gaivumu. Vis dar nepavargusi dama.
Henri Abele Titanic Brut 1990 Magnum
Pinot Noir, Meunier, Chardonnay. Vienas iš 300 Magnum butelių, išleistų paskutinės Titaniko vakarienės atminimui. Vynas 22 metus brendo su nuosėdomis, nupiltas 2012- aisiais, kai buvo minimas Titaniko katastrofos metinės.
Vis dar jaunatviškas aromatas: citrina, kriaušės, raudonų uogų aidai, sviestinė bandelė, skrebutis ir truputis medaus bei žemiškų natų. Gaivus ir energingas. Dar ilgai bus geras.
Haut Brion 1990 Magnum
55% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 20% Cabernet Franc. 22 mėn. naujose ąžuolo statinėse.
Stebina šio vyno jaunatviškumas: juodieji serbentai, aviečių ir gervuogių uogienė, fenikso kalnų ulongo arbata, paprikos dūmo, žemiškumo natos, vanilė, tabakas, kedras. Velvetiniai, tankūs, taninai. Nokus, bet nesunkus. Begalinis potencialas bręsti toliau.
Prie brandaus vyno puikiai derėjo Gastronomikos patiekalai:
Virtinukai (ungurys, vėžių esensija)
Skrėjus (svogūnai, vištiesnos jus, petražolės)
Elnias (grybai, kopustas, vyšnios)