Vašingtono valstija – antra po Kalifornijos pagal vyno gamybos apimtį JAV ir vyninių skaičių (1384 vyninės Vašingtone ir 6184 Kalifornijoje). Priežastis labai svari – čia daromas pasaulinės klasės vynas, nežiūrint, o gal kaip tik dėl dykumą primenančių gamtinių sąlygų, kuriose tarpsta ‘Merlot’, ‘Cabernet Sauvignon’ ir Ronos slėnio vynuogės: ‘Syrah’, ‘Grenache’, ‘Mourvedre’.
Raudonojo kalno (Red Mountain) pavadinimas atsirado dėl čia augančios rausvos spalvos smiltyninės dirsės
Dėkui Mizulai, Uolėtiesiems kalnams ir Upiniui
Red Mountain AVA vyndariai mano, kad jų zona yra šiauriausia Meksikos Sonoros dykumos dalis: 170 mm kritulių per metus, karštos dienos (32 °C ) ir šaltos naktys (10 °C). Be drėkinimo neišsiversti. Laimei, vandenis čia suneša trys upės: Kolumbija, Jakima ir Vola Vola (Walla Walla). Todėl pirmieji vynuogynai atsirado 1974–1975 m., gavus leidimą naudoti vandenį. O paskutinis pasiekimas – leidimas drėkinimui naudoti Jakimos upės vandenį, leidžia vynuogynams kilti aukštyn į Raudonąjį kalną – kelių šimtų metrų pliką, rausva žole apaugusią kalvą (700 m virš jūros lygio).
Bazalto rieduliai „Seven Hills“ vynuogyne
Vietovė savo pradžią sieja su Walteriu Clore’u, kuris 6-ajame dešimtmetyje eksperimentavo visur sodindamas vynuoges. Tikėjo, kad Vašingtonas ne blogiau už Kaliforniją. Jo patarimo ir prašė „Ciel du Cheval“ steigėjai, kai 7-ame dešimtmetyje nusprendė pasodinti pirmą vynuogyną. 1975-aisiais jiems pasisekė. Panašiu laiku prasidėjo veiksmas ir kitose dabar žymiose mūsų planetos vietose: Naujojoje Zelandijoje, Margaret Riveryje.
Bazaltas ir liosas
Gramercy vyninėje
Walla Walla Valley AVA zona prisiglaudusi prie Mėlynojo kalno (Blue Mountain) kalnų masyvo ir Palusų (Palouse) kalvų, kurios sulaiko debesis ir išspaudžia 380 mm kritulių per metus bei šiek tiek sumažina vidutinę temperatūrą vegetacijos periodu – iki 17,2 °C. Ant vulkaninės kilmės tamsaus bazalto sluoksnio ledynmečio Mizula (Missoula) potvyniai suformavo nederlingą smėlio ir žvirgždo dirvožemį, o vėjas sunešė lioso – labai smulkių dalelyčių viršutinį dirvos sluoksnį. Viršutinėse šlaito dalyse bazaltas vos metro gylyje po liosu. Slėnio dugne yra tamsių bazaltinių riedulių plotai, primenantys Chateauneuf de Pape’o riedulius Ronoje. Kiekvienas dirvožemis savitai veikia vyno skonį. Bazalto rieduliai prikaupia daugiau šilumos, juose gausu mineralų, taigi ir vynas ekspresyvus, aromatingas. Į liosą vynmedžiai gali giliai suleisti šaknis, todėl čia auginamų vynuogių kvapas švarus, ryškus.
„Seven Hills Winery“ vyndarys Bobby Richardsas
Tiek Walla Walla Valley apeliacija, tiek tuo labiau Red Mountain iš Lietuvos ar Europos atrodo kaip abstrakčios vietos indėniškais pavadinimais. Švelniai banguojančios kalvos, vynuogynai auginami pramaišiui su sodais, grūdinėmis kultūromis. Iki valstijos sostinės Sietlo – pusdienio kelionė automobiliu. Visgi vyno turistai čia užklysta, todėl kiekvienoje vyninėje – degustacinės erdvės, kur už 20–30 dolerių gausi staliuką ir penkis vynus degustavimui su aiškiais aprašymais, ką turėtum pajusti. Mokestis bus grąžintas, jei po to pirksi vyno išsinešimui.
Walla Walla Valley
Šiandien apeliacijoje vyną daro 130 vyninių, kurios augina vynuoges 1160 ha plote. Pirmoji vyninė įkurta 1983 m. 1984-aisiais Walla Walla AVA plotas buvo vos 24 ha, ir čia veikė 4 vyndariai. Ruošdamas straipsnį aplankiau skirtingo amžiaus vynines: „L’Ecole 41“ – trečioji Walla Walla vyninė, kurią Jeanas ir Bakeris Fergussonai isteigė 1983 m. „Seven Hills Winery“ įkurta 1988 m., „Gramercy“ – 2005-aisiais iš Niujorko persikėlusio someljė Harringtono šeimos. Nors visų vynai skirtingo stiliaus, bet jiems bendra ypatinga vaisiškumo išraiška ir prieskoniškai žoliškos, žemiškos natos raudonajame vyne.
Christopheris Hedgesas mėgsta derinti vyną ir muziką
Tyleris Williamsas – jaunosios kartos „Kiona Vineyards“ vyndarys
„Avvenia“ vynuogynus pačiame Raudonojo kalno viršuje rodo agronomas Elis Traverse
Red Mountain AVA
54 vyninės valdo 920 ha vynuogynų. 1972-aisiais pirmeiviai Johnas Williamsas ir Jimas Holmesas nusipirko žemės, o 1975-aisiais pasodino pirmąjį vynuogyną. Taip gimė „Kiona Vineyards“. Hedges’ų šeima atsikraustė 1997 m., 2008-aisiais tapo biodinaminiais vyndariais. „Fidelitas“ įkurtas 2007-aisiais, pirmąjį vyną pagamino 2012 m.
2011 m. „Hedges Merlot“ su parmidžano čatniu pietums vyninės terasoje