paprašėme papasakoti daugkartinio Lietuvos ir Baltijos someljė čempiono, ketvirtąją vietą pasaulio someljė čempionate šiemet laimėjusio Martyno Pravilonio.
Vyno dekantavimas – daugeliui girdėta frazė ir vyno mėgėjams žinomas procesas, kuomet vynas iš butelio yra perpilamas į kitą talpą, dažniausiai skaidrų stiklinį indą, vadinamą dekanteriu. Neretai tai galima pamatyti restoranuose, kur šis procesas vakarienės metu suteikia teatrališkumo bei ypatingumo, palikdamas gilesnį visos patirties įspūdį.
Visgi, kodėl taip daroma, kokius vynus reikia ir verta dekantuoti, o kokių ne, kokią įtaką šis procesas turi vyno aromatui bei skoniui ir kuo skiriasi skirtingų formų vyno dekanteriai? Šie klausimai dažnai kyla ne tik vyno mėgėjams, bet kelia nemažai diskusijų ir vyno profesionalų gretose.
„Atvyko jaunas božolė!“ (pranc. Le Beaujolais nouveau est arrivé!) – šiuo šūkiu prasideda didžiausia naujojo derliaus vyno šventė visame pasaulyje. Apie 1970-uosius tapusi nacionaline švente, Jauno božolė diena sparčiai išplito už Prancūzijos ribų po likusią Europą, o netrukus ir Jungtines Amerikos Valstijas bei Aziją.
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.