Suprasti Burgundiją ir prisiminti visus jos vynuogynus nėra lengva. Šiandien galiu prisipažinti, kad gailiuosi jų neišmokusi prieš 20 metų, nes atrodo, kad nebeišmoksiu niekada. Nors šiame regione karaliauja tik kelios vynuogių veislės (daugiausia ‘Pinot Noir‘, ‘Chardonnay‘ ir ‘Aligote‘), tačiau dirvožemių gausa, vynuogynų ekspozicijos, pasiskirstymas ir klasifikacija viską sudėlioja į tokį sudėtingą žemėlapį, kad burgundiško vyno mėgėjui nėra lengva suprasti ir tuo labiau išsirinkti vyną. Vienas sudėtingesnių – Kortono masyvas.
Nuo pietryčių iki pietvakarių puslankiu aplink Kortono (Corton) kalną išsidėstę vynuogynai visą dieną geria saulės spindulius. Didžiausias Burgundijos raudonųjų vynuogių Grand Cru skeptikus verčia abejoti ar galima tokio dydžio plote užtikrinti aukščiausią vynuogių kokybę. Etiketėje visuomet nurodoma Corton Grand Cru apeliacija, tačiau vyndariai dažniausiai pažymi ir plotelį (pranc. climat, lieux-dit), kuriame kokrečiai vynuogės yra auginamos. Tokių sąrašas netrumpas: Basses Mourottes, En Charlemagne, Hautes Mourottes, La Vigne-au-Saint, Le Charlemagne, Le Clos du Roi, Le Corton. Le Meix Lallemand, Le Rognet ir Corton. Les Bressandes. Les Chaumes, Les Chaumes et la Voierosse, Les Combes, Les Fiètres, Les Grandes Lolières, Les Grèves, Les Languettes, Les Maréchaudes, Les Meix, Les Moutottes, Les Paulands, Les Perrières, Les Pougets, Les Renardes, Les Vergennes. Kiekvienas pasižymi jam būdingomis savybėmis, nuo kurių priklauso ir vyno savybės bei kokybė.
Raudonieji vynai „Corton Grand Cru“ yra kompleksiški, tvirtų taninų, pripildantys burną minerališkų ir vaisiškų aromatų bei skonių. Dažnai juntama galingesnė stipriau skrudinto ąžuolo nata. Kadangi jauni vynai būna itin tvirtos tekstūros, juos reikėtų 10–12 metų brandinti. Tačiau šiais metais pastebėjau vieną įdomų dalyką – išsiskyrė vyndarių kartų stilius. Kuo vyresnis vyndarys, tuo atviresnius ir jau geriamus vynus jis gamina. Paragavau gal 50 tų pačių metų derliaus raudonųjų „Corton Grand Cru“ ir aiškiai pajutau, kad vienus vynus galima pirkti ir vartoti jau dabar, o kitus nusipirkus galima palaikyti ateičiai. Vyresnioji karta nebelaukia, jie džiaugiasi gyvenimu čia ir dabar. Išmintinga.
Vynas | Aprašymas | Balai |
Bruno Colin Corton Renardes 2014 | Pagarsėjęs elegantiškuoju „Chansagne Montrachet“, Bruno padarė raudonąjį „Grand Cru“. Saldymedžio, prinokusių vyšnių kvapas, tobulas sultingų, prinokusių taninų ir rūgšties balansas. Nuostabus gerti dabar. | 95 |
Maillard Pere et Fils Corton Renardes 2014 | Subtilaus prinokusių šilauogių aromato, tvirtos struktūros, jaunatviškų taninų minerališkas vynas. Poskonyje – „Pinot“ būdinga kaimo nata. | 94 |
Françoise Andre Corton Renardes 2014 | Kompleksiškas juodų miško uogų aromatas. Jauno vyno tvirti, bet prinokę taninai, aksominė faktūra glosto gomurį. Puikus, elegantiškas balansas. Galima mėgautis jau šiandien. | 93 |
Des Croix Corton Les Grèves 2014 | Prieskoniški vyšnių, slyvų ir serbentų aromatai, aiškiai juntamos mėtos. Poskonyje atsiveria kavos ir saldžių prieskonių natos. | 93 |
Maurice Chapuis Corton Perrières 2014 | Švelniai vaisiškas raudonų uogų aromatas. Burnoje juntamas šviežiai maltų juodųjų pipirų aitrumas ir minerališkumas. Daug tvirtų, prinokusių taninų. Sultingas skonis, ilgai trunkantis vaisiškas poskonis. Tvirtas balansas. | 93 |
Louis Latour Corton Clos du Roi 2014 | Juodų uogų, aronijų aromatas. Ąžuolas suteikia vynui saldymedžio, marmelado skonio. Daug prinokusių taninų, kuriuos papildo skalsi rūgštis. | 92 |
Bertagna Corton les Grandes Lolieres 2014 | Intensyvus juodų uogų, prinokusių trešnių, stipriau skrudinto ąžuolo kvapas. Šviežiai maltų pipirų, minerališkas, kompleksiškas, ilgai išliekantis poskonis. | 92 |
Chevalier Corton Rognet 2014 | Stipriau skrudinto ąžuolo įtaka pradžioje kiek užgožia vėliau atsiskleidžiančius prinokusių trešnių ir kavos aromatus. Prinokusios rūgšties ir galingų taninų ataka. Ilgas, kiek baravykus primenantis poskonis. | 91 |
Henri et Gilles Buisson Corton les Renardes 2014 | Ryškus žibučių, juodos žemės kvapas. Kiek vėliau išlenda juodų uogų, slyvų kvapai. Poskonyje juntamos odos ir vario natos. Ilgas kompleksiškas poskonis. | 91 |