Kasmetinė paroda Turine „Grandi Langhe“ – vienas svarbiausių renginių Pjemonto vyno padangėje. Parodos metu (o paskui ir kitose parodose) paragavus daugiau nei 70 skirtingų 2021-ųjų barolų ir barbareskų, verdiktas aiškus – tai išskirtinis aukštos kokybės vynmetis, vertas rikiuotis tarp geriausių per pastaruosius du dešimtmečius. Puikiųjų Pjemonto 2019, 2020 ir 2021 metų trijulėje būtent 2021-ieji yra patys įsimintiniausi. Kaip taikliai apibendrino Elisa Scavino iš „Paolo Scavino“ vyninės, „2021-ieji – išskirtiniai metai. Labai dažnai sunku suderinti galią su elegancija, bet iš šio derliaus galima padaryti viską. Gimė didingi vynai. Tai buvo aišku nuo pat pradžių.“
Ilgas sezonas: nuo žiemos sniego iki tobulo spalio
Žvelgiant iš klimato perspektyvos, 2021-uosius galima vadinti klasikiniais metais – ilgas, bet ne ekstremalus augimo sezonas. Viskas prasidėjo viltingai: gausus žiemos sniegas lėtai tirpdamas papildė giliuosius dirvožemio sluoksnius drėgme. Vis dėlto iššūkių neišvengta – balandžio pradžioje anksti išsprogusius pumpurus kai kur pakando šalnos. Kadangi jos labiausiai pakenkė žemiau esantiems plotams, nuostoliai, kaip teigiama, siekė tik apie 10 proc., o kai kurie gamintojai tai netgi įvertino kaip natūralų derliaus retinimą, galimai prisidėjusį prie galutinės kokybės. Po vėsesnio gegužės mėnesio atėjo karšta ir sausa vasara, ypač rugpjūtis, tačiau dėl žiemą sukauptų vandens atsargų vynmedžiai didelio streso nepatyrė. Tikroji palaima atėjo rugsėjo viduryje – lietus ir vėsesnės naktys atgaivino vynmedžius prieš lemiamą nokimo etapą. Pjemonte sakoma, kad rudenį gimsta derlius, o 2021-ųjų spalis buvo tiesiog stulbinantis – saulėtos, šiltos dienos ir šaltos naktys sukūrė idealias sąlygas lėtai nokstančioms 'Nebbiolo' vynuogėms kaupti kompleksišką aromatą, visiškai sunokinti taninus ir išlaikyti gausią, gaivią rūgštį. Derlius nuimtas ramiai, spalio mėnesį. Rezultatas – nedidelės, bet sveikos uogos. Kai kurie vyndariai pastebėjo lėtesnes fermentacijas. Giuseppė Vaira iš „G.D. Vajra“ ūkio tai sieja su mažu azoto kiekiu dirvožemyje dėl sausos vasaros. „Kai kam tai bloga žinia, bet mes mėgstame ilgą fermentaciją“, – teigė jis.
2021-ųjų barolo ir barbaresko stilius
Nors bendras kokybės lygis 2021 metais yra itin aukštas, Barolo ir Barbaresko regionų vynai bei skirtingos Barolo komunos išlaiko savitus stilius, kuriuos šis derlius dar labiau išryškino.
Barbaresko regiono vynai, kaip įprasta, yra prieinami anksčiau nei Barolo. Jie pasižymi klasikine elegancija, gėliškais (ypač rožių) ir raudonų uogų aromatais, o 2021-ųjų derlius jiems suteikė ir solidžios struktūros bei puikaus balanso. Aldas Vacca iš „Produttori del Barbaresco“ ir „Gaja“ komanda lygina šį derlių su 2016-aisiais, pabrėždami jo klasikinį stilių: ilgas augimo sezonas leido sukurti struktūriškus vynus su prinokusiais taninais, o vėsios naktys prieš derliaus nuėmimą išsaugojo įtampą ir aromatus.
Bendras įspūdis apie 2021-ųjų Barolo regiono vynus – tai struktūriškų, kompleksiškų ir potencialiai ilgaamžių vynų metai. Taninai gausūs, bet prinokę, rūgštis gaivi, o vaisiškumas intensyvus. Vynai turi svorio ir kompleksiškos substancijos, taip pat daug prinokusių taninų, bet be ankstesniems derliams kartais būdingo šiurkštumo. Skirtingose komunose šios ypatybės atskleidžia savaip.
Monforte d'Alboje (Bussia, Ginestra, Mosconi) gimsta itin galingi, struktūriški ir sodrūs vynai. 2021-ųjų derliaus skonis čia įspūdingai kompleksiškas, subalansuotas derliaus gaivos.
Barolo (Cannubi, Brunate, Bricco delle Viole) komunoje rezultatai yra įvairesni. Yra tiek kompleksiškų ir elegantiškų vynų iš Cannubio, tiek sodresnių ir struktūriškesnių iš Brunatės. Aukščiau esantis Bricco delle Violė dovanoja gaivesnio, gėliškesnio vyno.
Castiljonė Faletas (Rocche di Castiglione, Villero, Monprivato, Bric del Fiasc) dažnai vadinamas „auksiniu viduriu“, šioje komunoje ir 2021 metais puikiai dera vyno galia ir elegancija.
Novelo (Ravera) komuna yra aukščiau, joje vėsiau. Ji vis labiau garsėja savo vynais. 2021-aisiais iš Raveros vynuogyno sulaukiame gaivių, tvirtos struktūros, ryškios rūgšties ir minerališkumo vynų.
Verduno (Monvigliero) komuna garsėja bene aromatingiausiais, gėliškiausiais ir elegantiškiausiais barolais. 2021-aisiais šios savybės dar labiau išryškėja: vynai kvapnūs, kompleksiški, šilkinės tekstūros, bet geros struktūros.

Kada ragauti
Akivaizdi 2021-ųjų struktūra žada puikų ilgaamžiškumo potencialą. Tačiau, skirtingai nei praeityje, šiuolaikinė vyndarystė leidžia mėgautis vynais anksčiau. Jie nėra neįkandamai taniniški jaunystėje. Sandra Cortese iš „Mauro Molino“ vyninės itin džiaugiasi šiuo derliumi ir vadina jį vienu geriausių per 20 metų. Ji pabrėžia, kad vynas nėra uždaras jaunystėje – jį gardu ragauti net ir dabar, nepaisant didžiulio brandos potencialo. Puristai gali mėgautis jaunų vynų gyvybingumu ir aromatais, ypač paprastesnių barolų ar barbareskų. Vis dėlto geriausi vynai iš garsių vynuogynų tikrai atsiskleis su laiku, tad verta juos stebėti kas keletą metų ir mėgautis jų evoliucija.
2021-ieji Pjemonte – išties išskirtinis vynmetis. Tai moderni klasika, sujungianti ilgo, palankaus sezono privalumus su šiuolaikinės vyndarystės precizika. Vynai pasižymi puikiu balansu tarp prinokusių uogų, gaivios rūgšties, tvirtų, bet subrendusių taninų ir didelio kompleksiškumo bei ilgaamžiškumo potencialo. Tai neabejotinai vertingas derlius tiek kolekcininkams, tiek mėgėjams, ieškantiems aukščiausios kokybės „Nebbiolo“, kuriam puikiai atstovauja visas būrys talentingų vyndarių.