Laktozės netoleruojantys vyno mėgėjai neturėtų bijoti gerti vyno. Grietinėlės, jogurto, sūrio ir panašūs aromatai ar vyne esanti pieno rūgštis su laktoze neturi nieko bendro. Tai - fermentacijos, brandinimo ąžuolo statinėse ar laikymo su mielių nuosėdomis pasekmė. Vyno gamyboje pieno produktai, tiksliau vienas jų – kazeinas, gali būti panaudotas nebent skaidrinimo metu. Tokiu atveju jo likučiai pašalinami iš vyno kartu su nuosėdomis.
Vyno skaidrinimui naudojami baltyminiai produktai, kurie profilaktiškai, dar prieš išpilstant į butelius, suriša koloidinėje būklėje vyne esančias organinės kilmės medžiagas, galinčias ilgainiui iškristi nuosėdomis, pašalina kai kuriuos nemalonius aromatus, mažina vyno aitrumą. Jaunas, nesudėtingas baltasis, rožinis ar raudonasis vynas, parduodamas pirmąjį pusmetį po derliaus, turi būti paruoštas ilgesniam gyvenimui lentynose: kas gi norėtų pirkti baltąjį vyną su nuosėdomis. Tačiau, jei vynas daromas lėtai – ilgai brandinant medinėse, plieninėse, keraminėse, betoninėse talpose, nuosėdos iškrenta pačios ir skaidrinti vyno nebereikia.
Vyndariai skaidrina vyną kiaušinio baltymais, chitinu – vežiagyvių kiautų baltymu, žuvų taukais ar žuvų klijais (isinglass), želatinu ar minėtu kazeinu. Medžiaga įmaišoma į vyną ir paliekama kuriam laikui, kol susirišusi su vyne esančiomis medžiagomis bei iškrenta nuosėdomis. Nuosėdos pašalinamos, kartu pasišalina ir albumino, želatinos ar kazeino likučiai. Jei ant etiketės visgi pasirodo užrašas, kad "vyne gali būti laktozės", tai tik dėl to, kad tos šalies įstatymais reikalauja nurodyti, kad „vyno gamyboje naudoti laktozės turintys produktai“. Neteko girdėti nė apie vieną atvejį, kai vyno vartotojai būtų iškėlę bylą vyninei dėl laktozės vyne sukelto sveikatos sutrikdymo. Tačiau tie vartotojai, kurie iš principo nenorėtų turėti ryšio su produktais, kurių gamyboje naudotos gyvulinės kilmės medžiagos, turėtų:
- Ieškoti vyno, etiketėje pažymėto, kaip tinkančio veganams. Toks vynas skaidrinamas bentonitu – specialiu moliu, polivinilpolipirolidonu, taninais ar pan. neorganinės kilmės medžiagomis.
- Pirkti neskaidrintą vyną. Ant etiketės dažniausiai būna parašyta “not fined, no fining”.
- Išbandyti natūralųjį vyną. Vyndariai, nusiteikę vyną padaryti be intervencijų, dažniausiai vyno neskaidrina ir nefiltruoja ir naudoja labai mažai SO2.
- Vyno neskaidrina daugelis biodinaminių vyndarių.
- Ilgai brandintas raudonasis vynas taip pat greičiausiai nebus skaidrintas. Bandykite Rioja Reserva, Gran Reserva ir pan.
MLF
Kai kam su pieno produktais asocijuojasi kalbos apie pieno rūgštį vyne. Dažniausias kontekstas - informacija, kad vyne nevyko arba nevyko MLF – malolaktinis virsmas. Tai biologinis obuolių rūgšties virsmas pieno rūgštimi, kuriame dalyvauja bakterijos, tačiau su laktoze tai nėra susijęs reiškinys. Malolaktinis virsmas įvyksta praktiškai visuose raudonuosiuose vynuose ir dalyje baltųjų, putojančių vynų. Jo pasėkoje vyno rūgštingumo pojūtis sumažėja, o aromate gali atsirasti jogurto, grietinėlės aromatas, kuris suteikia papildomo kompleksiškumo.