Prancūzija žino, kaip nustebinti. Tačiau nė vienas iš 22 regionų neatima žado taip, kaip Provansas. Įsimylėti jį paprasta, o iš viešnagės grįžę pirmiausia turbūt minės gamtos įstabumą. Vakaruose teka kruizais išraizgyta Ronos upė, pietuose – Viduržemio jūra, šiaurinę dalį įrėmina neaprėpiamos alyvmedžių giraitės, o rytai atsitvėrę snieguotais Alpių kalnais. Ir tai tik maža dalis grožio: turistai aikčioja žvelgdami į tarpeklius, stebisi rožinėmis Kamarago druskų kasyklomis, levandų laukais ir saulėtais paplūdimiais.
La Mascarone
Regionas išsaugojo ne tik garsiuosius menininkus įkvėpusius kraštovaizdžius, bet ir seną dialektą, papročius bei tradicijas. Viena plačiai pagarsėjusių tradicijų – rožinio vyno gamyba. Statistika iškalbinga: prancūzai didžiausi jo gamintojai ir vartotojai. O Provansas, be abejo, šio svaigaus gėrimo epicentras. Keliaudami po šalį nustebsite, kiek daug veidų gali turėti šis vynas. Skoniui įtakos turi tiek gamybos būdas, tiek gamtinės sąlygos, kuriose auga vynuogės.
Côtes de Provence
Rytinėje dalyje nusidriekusi Côtes de Provence apeliacija, kuri dalinama į keletą mažesnių. Dalyje dirvožemio gausu kvarco, subtiliai veikiančio vynuogių skonį: iš jų gaunamas produktas ne toks rūgštus ir skaidrus. Kita dalis – vulkaninės kilmės dirvožemis, idealiai tinkantis išskirtinei ‘Tibouren’ vynuogių veislei. Ragavę šių vynų tikina, kad jaučiamas sūrokas persikų, braškių bei kitų vaisių prieskonis. Dar vienoje provincijos dalyje dirvoje randama skalūno. Žemė palanki laisvai augančioms prieskoninėms žolelėms, kurių aromatą „susiurbia“ čia augančios vynuogės, o vėliau jį galima pajusti savo taurėje.
Viešint Côtes de Provence apeliacijoje būtina aplankyti vyninę „La Mascaronne“. Jūsų laukia romantiški vakariniai pasivaikščiojimai vynmedžiais ir alyvmedžiais apaugusiais takais, jauki namų biblioteka, baseinas, vietinis maistas ir, aišku, čia pat daromas vynas. Šios vyninės pasididžiavimas – „Château La Mascaronne Rosé“. Gurmanų labai palankiai vertinamas gėrimas prie pietų stalo patiekiamas ir jaunas, bet ryškiausias skonio savybes atskleidžia po kelerių metų brandinimo. Pasiruoškite saldžiam, šviežiai prinokusių vaisių poskoniui.