Naujienos

Prioratas – laiptai į dangų
2024-12-03 Vaidotas Puklevičius
Prioratas yra savotiškas nedidelis „katilas“, įspraustas tarp gana aukštų kalnų Katalonijoje, ir tai yra neabejotinai vienas nuostabiausių vyno regionų pasaulyje. Prioratas nutolęs nuo Barselonos vos apie 200 km – net vynui nesimeldžiantis turistas gali susivilioti nuostabia galimybe pasprukti nuo šurmulingos Barsos: miškais apaugę kalnai, terasomis susodinti vynuogynai, vaizdingi kaimeliai, tokie ramūs ir tylūs, tarsi prigulę siestai, o juose yra puikių tradicinių restoranėlių, kuriuose galima paragauti tikro katalonietiško maisto. O jeigu dar mėgsti vyną, tai nesvarbu, ar ruduo, ar vasara, ar pavasaris, ar žiema – čia visuomet malonu užsukti į mažas vynines ir mėgautis nerealia vietinio vyno įvairove sėdint kurio nors kaimelio centrinėje aikštėje, klausantis, kaip kas pusvalandį skamba bažnyčios varpas, pranešantis, kad atėjo laikas papildyti taurę.
Martynas Pravilonis iškovojo bronzą Europos, Afrikos ir Artimųjų Rytų someljė čempionate
2024-11-16 Arūnas Starkus
Martynas Pravilonis Belgrade vykusiame ASI Geriausio Europos, Afrikos ir Artimųjų Rytų someljė čempionate iškovojo trečią vietą. Čempionu tapo estas Mikk Parre, o vicečempionės titulas atiteko Prancūzijos atstovei Pascaline Lepeltier.
Seimas patvirtino gruodžio 7-ąją Nacionaline vyno kultūros diena. V. Mitalas: „Tai linkėjimas naujam Seimui“
2024-11-13 Agnė Dovydaitytė
Paskutinę LR Seimo kadencijos dieną 76 parlamentarai balsavo už tai, kad Lietuvoje būtų minima Nacionalinė vyno kultūros diena. Niekas nebuvo prieš, susilaikė vienas. Dabar jau buvęs LR Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas komentavo: „Tai mūsų paskutinis linkėjimas naujam LR Seimui ir priminimas, kad valstybėje gyvena skirtingos bendruomenės, kurias reikia gerbti, mylėti, o kartais tiesiog netrukdyti.“
Vyno ir desertų derinių čempionate pirmą kartą triumfavo vyno baras „Somm“ su lietuviškos svarainių veislės desertu
2024-10-29 Agnė Dovydaitytė
Spalio 28 dieną Vilniuje vyko tradicinis Vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert – DVARO Grand Prix“. Čempionate savo kūrybą pristatė 18 komandų, iš kurių geriausio derinio titulą ir pagrindinį „Dvaro“ įsteigtą prizą laimėjo Vilniaus vyno baro „Somm“ komanda „Sidabrinė šakutė“ atiteko Kauno restorano „Arivee“ komandai, o trečiąją vietą užėmė žaliąja „Michelin“ žvaigždute įvertintas Ukmergės rajone įsikūręs restoranas „Red Brick“.
Atskleistos „Vyno ir desertų derinių čempionato“ komandos: nuo Mišelino žvaigždžių iki studentų
2024-10-26 Agnė Dovydaitytė
Jau pirmadienį 19 konditerių ir someljė komandų lips ant „Vyno ir desertų derinių čempionato Wine+Dessert – DVARO Grand Prix“ scenos ir viešai žiūrovų ir komisijos akivaizdoje pristatys savo kurtus desertus ir prie jų priderintus gėrimus. Organizatorių paskelbtame sąraše – nuo žymių restoranų, pelniusių Mišelino žvaigždes, iki studentų bei jungtinių komandų iš įvairių Lietuvos miestų.
Kiek kainuoja vienetinis VIP staliukas Vyno ir desertų derinių čempionate? Unikali galimybė pasimėgauti 19 geriausių šalies desertų
2024-10-24 Agnė Dovydaitytė
Spalio 28 d., pirmadienį, vyksiančio Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionato „Wine + Dessert 2024 DVARO Grand Prix“ organizatoriai paskelbė kvietimą už 1 000 Eur paramą sėdėti prie vienetinio VIP staliuko ir gauti porciją visų devyniolikos čempionatui pateiktų vyno ir desertų derinių. Tarp šiųmečio čempionato dalyvių: 2 „Michelin“ žvaigždėmis įvertinti restoranai, 1 – įvertintas žaliąja žvaigžde, 7 restoranai iš „Michelin“ rekomenduojamų restoranų sąrašo, ankstesnių čempionatų nugalėtojai. Pusė VIP staliuko bilieto sumos bus paaukota „Maisto bankui“, kita pusė skirta finansuoti jaunojo someljė vyno studijas Lietuvos someljė mokykloje.
Artėja ilgaamžiškumą labiausiai mažinantis metų renginys
2024-10-24 Arūnas Starkus
„Ne“ saldumynams, alkoholiui, angliavandeniams, gliutenui, laktozei ir kitiems malonumams. Tampame vis labiau išprusę, ir susirandame vis daugiau greitų sprendimų, kaip gyventi sveikiau ir ilgiau ko nors atsisakant. Tokiame kontekste artėjantis eilinis Vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert 2024 – DVARO Grand Prix“  atrodo kaip pats nuodėmingiausias projektas Lietuvoje (o gal net pasaulyje!). Jame žmonės valgo saldumynus, užsigeria saldžiu (ir alkoholiniu!) vynu.
Prasidėjo registracija į „Wine + Dessert – DVARO Grand Prix“ čempionatą
2024-09-25 Agnė Dovydaitytė
Šefai, konditeriai, someljė ir restoranų komandos kviečiami registruotis į spalio 28 d. Vilniuje vyksiantį keturioliktąjį Vyno ir desertų derinių čempionatą „Wine + Dessert – DVARO Grand Prix“. Dalyviai vertinimo komisijai, kurioje šiemet – nauji vedai, pristatys savo sukurtus vyno ir desertų derinius.
Geriausiu 2024 m. Lietuvos someljė tapo "Vyno klube" dirbantis Yanas Biazruchka
2024-09-11 Vyno žurnalas
Rugsėjo 9 dieną, įvyko Lietuvos someljė čempionatas „Codorniu Zero Grand Prix“. Jame triumfavo „Vyno klube“ dirbantis ekspertas Yanas Biazruchka. Vicečempionu tapo Ignatijus Semionovas iš vyno baro „Somm“, o pirmą kartą varžybose dalyvavusi Oresta Jokūbauskaitė iš restorano „Pacai“ liko trečia.
Paskelbtas šių metų „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje reitingas
2024-07-18
Lietuvoje pristatytas naujas „30 geriausių restoranų“ reitingas. Šių metų reitinge – 5 nauji vardai, 8 senbuviai, reitinge besisvečiuojantys jau šeštus metus iš eilės, ir 17 jau anksčiau TOP30 matytų vardų.
Seimas balsuos už/prieš vyną: V. Mitalas siūlo gruodžio 7-ąją paskelbti Nacionaline vyno kultūros diena
2024-07-17 Agnė Dovydaitytė
2024-ųjų metų Vyno dienų lankytojai nusprendė, Lietuva nacionalinę vyno kultūros dieną turėtų švęsti gruodžio 7-ąją. Seimo vicepirmininkas V. Mitalas liepos 17 dieną Seimui pateikė pasiūlymą papildyti Atmintinų dienų įstatymą.
Pirmą kartą istorijoje „Michelin” įvertino Lietuvos restoranus
2024-06-13 Arūnas Starkus
Pirmą kartą istorijoje „Michelin” įvertino Lietuvos restoranus. Viena žvaigždute įvertinti net keturi restoranai: „Pas mus”, „Džiaugsmas”, „Nineteen18”, „Demo restoranas”. Iš viso ceremonijoje paminėti ir apdovanoti 34 restoranai.
Vilniuje įvyko didžiausia Baltijos šalyse vyno paroda „Vyno dienos 2024“
2024-05-12 Agnė Dovydaitytė
Vyno ir kitų gėrimų paroda „Vyno dienos“ į „Litexpo“ parodų ir kongresų centrą Vilniuje šiais metais subūrė tūkstančius gurmanų. Didžiausios vyno parodos Baltijos šalyse atidaryme šiemet kalbėjo ne tik vyną gaminančių užsienio šalių ambasadoriai. Pirmą kartą atidaryme žodį tarė ir pirmąjį simbolinį parodos butelį atidarė Lietuvos žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Tuo tarpu LR Seimo vicepirminko Vytauto Mitalo kalba susilaukė džiaugsmo šūksnių ir aplodismentų bangos.
Grybelinės vynmedžių ligos ir kovos priemonės
2024-05-08 Andrius Diliautas
Vynmedžių auginimas Europoje turi ilgą istoriją. Daugelis vyno mėgėjų ir gamintojų vynuogininkystę laiko ypatinga meno forma. Tačiau yra ir tamsioji šios idilės pusė – kova su grybinėmis ligomis, kiekvienais metais keliančiomis iššūkių vyno gamintojams. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip grybinės ligos pasiekė Europą iš Šiaurės Amerikos, kurie vynmedžiai yra atsparesni šioms ligoms, kaip klimatas veikia jų paplitimą ir kiek fungicidų naudojama kovoje su jomis.
Gurmaniškas savaitgalis Londone - Subjektyvių rekomendacijų gidas
2024-05-03 Agnė Dovydaitytė, Petras Jarašūnas
Ne kiekvienas šią vasarą ar rudenį galėsime susiplanuoti ilgas atostogas egzotiškuose, o gal vyniškuose kraštuose. Dalis mūsų tikrai liks miesto džiunglėse, išvykoms galės skirti geriausiu atveju ilgąjį savaitgalį. Tačiau laiko apribojimai dar niekada nesustabdė tikro gurmano. O gurmanai žino, kad Londonas – tikrų tikriausia maisto ir gėrimų kultūros sostinė, kurioje galima rasti visko: egzotiškiausių šalių virtuves, „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotus restoranus, gatvės maistą, svetingumo kultūros autoritetus.
Sakės stiliai ir terroir
2024-05-03 Martynas Pravilonis
Šių metų sausio pabaigoje JSS (Japan Sake and Shochu Makers Association) kvietimu turėjau galimybę dalyvauti sakės edukacinėje programoje Japonijoje. Programos tikslas buvo giliau supažindinti someljė su sake, skirtingais jos stiliais, gamybos būdais ir ją supančiu kultūriniu bei gastronominiu kontekstu. Diskusijos su JSS atstovais, sakės darytojais ir tarpusavyje sukosi apie jos įvairovę, patiekimo ypatumus, terroir ir šio gėrimo vietą Vakarų pasaulyje, žinių apie jį sklaidą.

Žurnalai

Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne