Spartus šiuolaikinio pasaulio tobulėjimas padarė didelę įtaką ne tik šalies turizmui ir ekonomikai, bet ir rytietiško požiūrio suvakarėjimui, pasėjusiam vyndarystės sėklą. Per kiek daugiau nei du dešimtmečius šalyje įkurtos šešios vyninės. Po truputį atsirado ir vyno vartojimo kultūra. Tačiau šiuo metu vietinis, o ir importuojamas vynas ganėtinai žemo pragyvenimo lygio šalyje yra 5 kartus brangesnis nei Europoje. Gal dėl to Tailande mieliau vartojamas pigus vietinis alus ir romas.
Šalies vyndarystės istorija prasidėjo 150 km į šiaurės rytus nuo sostinės Bankoko esančiame Khao Yai nacionaliniame parke. Šalia nuostabaus grožio krioklių ir laisvėje gyvenančių dramblių yra įsikūrusios trys vyninės. Vyno slėnis, esantis 360 m aukštyje virš jūros lygio, driekiasi tarp neaukštų, tropiniais miškais apaugusių kalnų. Vidutinė metinė temperatūra čia siekia 23 °C.
Pasirinkau aplankyti labiausiai vertinamą vyninę „PB Valley Khao Yai Winery“. Ją 1989 m. įkūrė dr. Piya Bhirombhakdi. Šiuo metu čia dirba du vyndariai. Vienas jų – Prayut Priangbunta – pirmasis diplomuotas vyndarys Tailande, enologo diplomą įgijęs Vokietijoje. Kitas vyndarys – Joolpeera Saitrakul – mokslus baigė Naujojoje Zelandijoje, kurioje praleido 10 metų. Vyninėje dirba jau beveik 5 metus, tad pastaraisiais metais, jų teigimu, gaminamas vynas tapo panašus į Australijos vyną.
Pirmame pastate įsikūrusi parduotuvė ir restoranas, kuriame siūlomos vakarietiško ir tailandietiško maisto ir vietinio vyno derinimo vakarienės (kaina – 70 Lt). Lauke auga įvairiaspalvės egzotinės gėlės, vaismedžiai ir krūmai. Visa tai supa švari, rytams nebūdinga aplinka. Tolumoje matyti kalnų papėdėse plytintys vynuogynai. Kol laukiau ekskursijos, organizuojamos tris kartus per dieną, nuvykau apsidairyti po kitą, šalia esančią „Granmonte“ vyninę, mažai besiskiriančią nuo šios ir visų kitų pasaulio vyninių. Beje, šios dvi vyninės minimos Tomo Stevensono knygoje „Vyno enciklopedijoje“. Ekskursijai prasidėjus, visi buvome susodinti į traktoriaus tempiamas dideles keleivines priekabas. Buvau vienintelis ne azijietis. Dauguma – kinai, tailandiečiai ir indai. Važiavome per neaukštus, Gyuot[1] būdu suformuotų vynuogių vynuogynus, užimančius 80 ha plotą. Pakelėje auga rožės ir bananų medžiai, pagyvinantys simetriškai pasodintus vynmedžių laukus. Maždaug po 10 minučių privažiavome aukštas, tinklu uždengtas valgomųjų vynuogių plantacijas. Jų derlius nuimamas du kartus per metus. Mums buvo leista įeiti į vidų apžiūrėti, tačiau nebuvo leista skinti ir ragauti. Pabėgus iš megapolio triukšmo, savita ramybė tampa keistoka ir labai maloni.
Privažiavome kitą pastatą, kuriame buvo vyninė. Prie įėjimo pasitiko žavi tailandietė, ketverius metus dirbanti šį darbą ir puikiai šnekanti angliškai. Užėjęs pasijutau tarsi muziejuje: ant sienų pakabintos didelės vynuogynų nuotraukos, išdėliota daug įrėmintų įvairių parodų ir čempionatų diplomų, stovi stendas su informacija apie auginamas ‘Cabernet Sauvignon‘, ‘Merlot‘, ‘Shiraz‘, ‘Tempranillo‘, ‘Dornfelder‘, ‘Chenin Blanc‘ ir ‘Colombard‘ vynuoges. Iš jų gaminami vienos veislės ir maišyti vynai. Pasak gidės, visa įranga ir vynuogių sodinukai atgabenti iš Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos, tad viskas kaip jos minėtose šalyse – moderni vynuogių spaudimo, vyno filtravimo ir pilstymo sistema. Fermentavimo patalpoje stovi šiuolaikiškos didelės ąžuolinės statinės ir nerūdijančio plieno talpos. Brandinimo patalpoje pakankamai vėsu. Naudojamos prancūziško ąžuolo statinės. Derlius nuimamas vieną kartą per metus – nuo vasario iki kovo mėnesio. Dirvožemio tipai kinta nuo molio ir priemolio iki smiltainio, skalūno, vietomis granito su konglomeratu. Metinė gamybos apimtis – 1 mln. butelių. Apėję visas gamybines patalpas, išėjome į kiemą, kur vyko įdomiausia dalis – vyno degustacija. Per pusvalandį paragavome 4 rūšių vyno: baltojo, rožinio ir dviejų raudonųjų, tarp kurių buvo ir vyninės pasididžiavimas – brandintas „Shiraz“, pelnęs apdovanojimą parodoje „AWC Vienna“. Po degustacijos buvome pakviesti į parduotuvę nusipirkti degustuotų arba kitų vyninės vynų. Joje taip pat parduodami vyno aksesuarai, suvenyrai bei įvairūs gurmaniški užkandžiai stikliniuose induose.
Mėgaujantis taure parsivežto „Shiraz“ užplūdo malonūs prisiminimai ir savotiškas nustebimas, kad pasauliniame vyndarystės žemėlapyje beveik neegzistuojanti šalis gamina tikrai kokybišką ir įdomų vyną. Gal greitai parduotuvių lentynose rasime ne tik Tailando, bet ir jo kaimynių – Mianmaro, Laoso, Kambodžos ar Vietnamo, taip pat gaminančių vietinei rinkai, vyno. Taigi savo supratimą apie vyną galėsime papildyti naujomis, smagiomis ir netikėtomis žiniomis. Linkiu surasti ir atrasti!
Degustuoti vynai (2014 m. lapkritį):.
Vynas |
Aprašymas |
Kaina |
PB Valley Khao Yai Winery Chenin Blanc 2011 |
Šviesi, skaidri, beveik žalsva spalva. Egzotiškas, gaivus, labai vaisiškas, vidutinės rūgšties vynas, kuriame dominuoja citrusinių vaisių, žalumos ir melionų kvapas. Butelis užsukamu kamščiu. Alk. 12,5 tūrio proc. 10 mėn. brandintas plieno talpose. Naudotos tik laisvai tekančios sultys, jokio preso. |
60 Lt |
PB Valley Khao Yai Winery Shiraz Rose 2011 |
Sodri, skaidriai rožinė spalva. Uogiškas, gaivios rūgšties, lengvas ir švelnus vynas, kuriame dominuoja vyšnių, aviečių aromatai ir vos juntamas vyšnių kauliukų karstelėjimas. Butelis užsukamu kamščiu. Alk. 12,5 tūrio proc. |
60 Lt |
PB Valley Khao Yai Winery Shiraz 2011 |
Sodri rubino spalva. Charakteringas, vaisiškas, vidutinės rūgšties ir minkštų taninų vynas, kuriame dominuoja raudonos uogos, vyšnios, gervuogės, papildomos kavos ir švelnių prieskonių poskonio. Butelis su ąžuolo žievės kamščiu. Alk.13,5 tūrio proc. 1 metus brandintas plieno talpose. |
60 Lt |
PB Valley Khao Yai Winery Shiraz 2010 |
Sodri, tamsi, beveik nepermatoma bordo spalva. Minkštas, švelnus, uogiškas nugludintų taninų vynas, kuriame dominuoja kokoso riešutų, gervuogių, tabako, juodojo šokolado, prieskonių, mėlynių ir ąžuolo natos. Tituluotas vynas. Butelis užsukamu kamščiu. Alk. 14 tūrio proc. 1 metus brandintas ąžuolo statinėse. |
80 Lt |
[1] Guyot – vynmedžio formavimas kasmet pavasariop nugenint visus ūglius, išskyrus vieną (viengubas Guyot) arba du (dvigubas Guyot), ant kurių per vasarą išauga nauji vienmečiai ūgliai (red. pastaba).