Stovėjimo aikštelė užgrūsta „Teslos“ elektromobilių, žvilgtelėjus pro vynmedžius žemyn – slėnyje šviečia pilkas „Apple“ biuro ovalas. Vaizdas nuo Montė Belo kalvos – modernumo viršūnė. Tačiau vynuogyne – kaip senelių laikais: susisukę, pajuodę senų vynmedžių kamienai, inkilai ant medinių elektros stulpų, beveik jokios darbų mechanizacijos. Pasižvalgykime po istorinę Kalifornijos vyninę, kurios vynas – ne NFT ir dar ilgai tokiu netaps.
Vyninė „Ridge Vineyards“ pasaulyje išgarsėjo 1976 m. Paryžiaus degustacijoje, kai jos vynas „Monte Bello 1971“ buvo įvertintas 5-ta vieta ir nusileido tik tokiems rimtiems konkurentams, kaip „Château Mouton Rothschild 1970“, „Château Haut Brion 1970“, „Château Montrose 1970“ ir „Stag‘s Leap 1973“. Dar labiau vyninės reputacija pakilo 2006 m., kai išaiškėjo, kad praėjus trims dešimtmečiams „Monte Bello“ vynas išsilaikė geriausiai iš visų Paryžiaus degustacijos dalyvių.
1976 m. raudonieji vynai išsirikiavo taip:
2006 m. tie patys vynai išsirikiavo taip:
Ne mažiau intriguojanti vyninės atsiradimo istorija. 1885 m. įkurtą ūkį su puikiu vaizdu į San Francisko įlanką 1959 m. nusipirko grupelė Stanfordo tyrimų instituto inžinierių šeimų: Dave’as ir Fran Bennionai, Hew ir Sue Crane’ai, Charlie’is ir Blanche Rosenai ir Howardas Ziedleris. Mokslininkai čia leido laisvalaikį ir savo malonumui padarė ketvirtį statinės vyno iš ankstesnio savininko, teologo Williamo Shorto pasodintų ‘Cabernet Sauvignon’ vynmedžių. Pasirodė, kad tai vienas geriausių vynų tuometinėje Kalifornijoje. Dave’as Bennionas metė darbą Stanforde ir ėmėsi darbo tik vyninėje. Tačiau, kaip pasakojama, ūkyje buvusi gana bohemiška aplinka: padrikas darbas, menka disciplina, atsipalaidavimo atmosfera, vėliau – su hipių kultūros elementais. Tai tęsėsi iki 1968 m., kai prie būrelio prisijungė trisdešimt trejų Paulas Draperis – Stanfordo universiteto filosofijos absolventas, neseniai grįžęs iš Čilės, kur įgavo praktinės vyndarystės patirties. Jis ėmėsi vadovauti vyninei, įvedė tvarką ir discipliną bei padarė legendinį „Monte Bello Cabernet Sauvignon 1971“. Vėliau jo dėka Kalifornijoje senieji ‘Zinfandel’ vynmedžiai atgavo savo reputaciją. „Ridge“ nuo 1966 m. darė „Geyserville Zinfandel“, bet reikalai ypač pasitaisė 1991 m. nusipirkus 1911 m. sodintą „Lytton Springs“ vynuogyną.
Paulas Daperis
Montė Belo vynuogynai išsidėstę nuo 400 iki 812 m aukštyje prie Santa Cruso kalnų į pietus nuo San Francisko. Tai vėsiausia ‘Cabernet Sauvignon’ vynuogių auginimo vieta Kalifornijoje. Dirvožemis susiformavo susidūrus Ramiojo vandenyno ir Amerikos žemyno tektoninėms plokštėms: žali akmenys, priemolis ir molis virš klinčių. Klintys – unikali Montė Belo savybė, kuria negali pasigirti Sonomos ir Napos slėnių vyndariai. Palei vynuogynus eina dviejų plokščių susikirtimo vieta, vadinama San Andreaso įgriuva. Čia auga seniausi derantys ‘Cabernet Sauvignon’ vynmedžiai Kalifornijoje.
Sonoma – San Francisko šiaurėje esantis slėnis, lygiagretus Napai. Jame esančios Dry Creek AVA ir Alexander Valley AVA – idealios vietos ‘Zinfandel’ vynuogėms augti. Todėl čia daug labai senų vynuogienojų, kurie, suleidę šaknis į sausą žvyro, molio ir priemolio dirvožemį, visą amžių tarpsta vėsinami rytinio rūko, kurį keičia šiltas, saulėtas oras įdienojus, po kurio vėjelis vėl atneša vakaro vėsą.
„Geyserville“ – seniausias „Ridge Vineyards“ vynuogynas. Dalis jo pasodinta daugiau nei prieš 130 metų. „Lytton Springs“ vynuogynas įkurtas 1910 metais. Čia auga tradicinis field blend: ‘Zinfandel’, ‘Carignane’, ‘Petit Sirah’, ‘Mataro’ (‘Mourvedre’).
Vyninėje ne tik nesikišama į vyno gimimą (spontaninė fermentacija, nefiltruojama), čia tikima, kad ūkinė veikla neturi griauti natūralios pusiausvyros gamtoje. Todėl jau 2004 m. buvo pastatyta nauja „Lytton Springs“ vyninė su nuline CO2 emisija. Dabar tokios idėjos nieko nestebina, tačiau prieš dvidešimt metų tai buvo pirmoji vyninė, pastatyta tokiu tikslu. Jos sienos drėbtos iš molio, iškasto vynuogyne, ir šiaudų. Ventiliatoriai naktį automatiškai įtraukia vėsų orą, šiaudinis stogas apsaugo nuo karštos saulės, o saulės baterijos generuoja elektros energiją.
Anot Paulio Draperio, užrašas „ekologinis vynas“ nieko nereiškia, jei vyninėje naudojamos medžiagos, kurias darbuotojai privalo pilstyti apsirengę apsauginius drabužius. „Ridge Vineyards“ visus 60 metų nieko kito vyno gamybai nenaudoja, kaip tik vynuoges. Paul Draper jau 1974-aisiais norėjo etiketėje surašyti vyno gamyboje naudotas žaliavas, kad parodytų, jog įmanoma padaryti puikų vyną tik iš vynuogių. Tačiau federalinė JAV valdžia neleido to daryti, idant neklaidintų vartotojų, kurie tokios informacijos anksčiau nebuvo matę, nes niekas jos neskelbdavo. Tačiau nuo 2011 m. tokia informacija „Ridge Vineyards“ vyno etiketėse rašoma.
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Įvertinimas |
2019 Chardonnay Estate
|
Persikai, ananasai, kriaušės, vanilė, kokosas, akacijos. Burnoje – umamis. Prancūziško ir amerikietiško ąžuolo statinaitės. 370–700 m aukštis. |
92 |
2018 Monte Bello Chardonnay |
Itin koncentruotas vaisiškumas; persikų, nokių citrinų, ananasų aromatas. Burnoje –sviestas ir vanilė. Itin gaivus ir ilgai trunkantis skonis. Padaromos tik 7–8 statinės. Rinktinės uogos. Amerikietiško ąžuolo kubilai ir prancūziško ąžuolo statinės. Nuolatinių eksperimentų vynas. Anksčiau buvo naudotas ir vengriško ąžuolo statinės, ir cemento, ir nerūdijančio plieno talpos. |
98 |
2019 East Bench Zinfandel
|
Kvepia gervuogėmis, aviečių uogiene, kavos pupelėmis, juodomis alyvuogėmis, dancongo arbata. Burnoje juntami brandinimo ąžuolo statinėse elementai: vanilė, karamelė, grietinėlė. 2006 m. sodinti vynmedžiai, todėl tai vienintelis šimtaprocentinis „Zinfandel“. |
89 |
2019 Ridge Lytton Spring
|
Kvepia oda, džiovintomis, virtomis uogomis ir avietėmis, vyšniomis, žemiškumu. Kalėdinio pyrago prieskoniai: cinamonas, gvazdikėliai. Elegantiškas skonio balansas burnoje su pastebimais, bet netrukdančiais taninais ir rūgštimi. Dalis vynuogyno pasodinta 1911 m., kita – 1960–1970 m. 56 veislių raudonosios vynuogės (dominuoja ‘Zinfandel’, ‘Petite Sirah’, ‘Carignan’, ‘Mataro’ (‘Mourvèdre’), ‘Grenache’)auga, sunoksta ir fermentuojamos kartu. |
92 |
2018 Cabernet Sauvignon Estate
|
Juodieji serbentai ir gervuogės, saldymedis, mėsos prieskoniai, čiobreliai. Struktūriškas burnoje. Tik amerikietiško ąžuolo statinės. |
94 |
2018 Monte Bello |
Kvepia juodomis, saldžiomis uogomis, dūmu, tamsiais prieskoniais, pipirais. Taniniškas, gaivus, vaisiškas ir svarus – viskas viename. Dalis derliaus prarasta dėl krušos žydėjimo metu. Rankomis rinktos uogos. Atrinktos geriausios statinės. |
97 |
2012 Monte Bello |
Granato spalva. Kvepia oda, tabaku, trumais, džiovintais bananais, subrendusia juodųjų serbentų uogiene. Taniniškas, gaivus, svarus, vis dar gana vaisiškas. Pirmieji 2012–2016 m. sausros metai. |
96 |