Apie resveratrolį – raudonosiose, storos žievelės, vėsaus klimato vynuogėse aptinkamą medžiagą, mokslininkai kalba nemažai. Vyno mėgėjui verta žinoti apie jo poveikį.
Resveratrolis – polifenolis, kurį išskiria augalai stresinėje situacijoje – kai reikia kovoti ir išgyventi. Pastebėta, kad resveratrolis yra galingas antioksidantas, slopinantis uždegimą, mažinantis vėžio atsiradimo tikimybę, gerinantis širdies ir kraujagyslių sistemos darbą. Pagrindinis resveratrolio veikimo taikinys – dėl žalingų oksidacinių procesų susidarantys laisvieji radikalai (L. Thomas, 2018).
Tyrimai rodo ir kitą teigiamą resveratrolio poveikį žmogui: jis skatina aukšto tankio lipidų („gerųjų“) sintezę, slopina mažo tankio lipidus („bloguosius“), mažina arterinį kraujospūdį bei neleidžia susidaryti trombams (L. Thomas, 2018, S. Slinkard, 2018, Harvardo universiteto tyrimas, 2006, Karališkojo Londono koledžo tyrimas, 2019, ir kt.).
Resveratrolio ypač daug raudonųjų vynuogių žievelėse ir kauliukuose, todėl jo koncentraciją vyne (taip pat ir nealkoholiniame) didina ilgesnis žievelių mirkymo, arba maceracijos, laikas fermentacijos metu. Kai kuriose vynuogėse resveratrolio daugiau dėl storesnės žievelės (‘Cabernet Sauvignon‘, ‘Syrah‘, ‘Malbec‘, ‘Tannat‘, ‘Okuzgozu‘, ‘Calkarasi‘), ypač jei uogos noko vėsiame ar vidutinio šiltumo klimate. Dėl palyginti sauso ir šilto klimato šios medžiagos yra mažiau klasikiniuose Italijos, Ispanijos ir Portugalijos vynuose. Dėl evoliucijos „Pinot Noir“ iš visų šalių pasižymi aukšta resveratrolio koncentracija ( L. Thomas, 2018), D. Goldberg ir kt., 1995).
Raudonojo vyno taurėje yra nuo 0,03 iki 1,07 mg (Linus Paulig instituto mokslininkai randa iki 2 mg), o baltojo – nuo 0,01 iki 0,27 mg resveratrolio. Beje, raudonųjų vynuogių sulčių stiklinėje galima aptikti nuo 0,017 iki 1,3 mg šio polifenolio.
Nesutariama tik dėl profilaktiškai efektyvaus resveratrolio kiekio. S. Slinkard (2018) mano, kad gali užtekti ir taurės raudonojo vyno, tačiau jis mini ir gydytojus, teigiančius, kad norint sulaukti teigiamo efekto, reikia per dieną suvartoti net 1 g resveratrolio (t.y. išgerti 500 taurių vyno) (S. ir R. Weiskirchen, 2016).
Literatūra
Baur, J. Sinclair, D. Therapeutic Potential of Resveratrol: the In Vivo Evidence. Nature Reviews, vol. 5, 2006.
Burgoyne, J. et all. Blood Pressure-Lowering by the Antioxidant Resveratrol is Counterintuitively Mediated by Oxidation of cGMP-Dependent Protein Kinase. Circulation, May, 2019.
David Goldberg, Joe Yan, Eric Ng, Eleftherios, P. Diamandis, Alex Karumanchiri, George Soleas, Andrew L. Waterhouse, A Global Survey of Trans-Resveratrol Concentrations in Commercial Wines.American Journal Enology Viticulture. January 1995 46: 159-165; published ahead of print January 01, 1995.
Slinkard, S. Health Benefits of Red Wine and Resveratrol. www.thespruceeats.com, 07/10/18.
Thomas, L. Resveratrol in Wines and Grapes. www.news-medical.net, 23/08/18.
Thomas, L. What is Reveratrol? www.news-medical.net, 23/08/18.
Weiskirchen, R., Weiskirchen, S. Resveratrol: How Much Wine do You Have to Drink to Stay Healthy? Adv. Nutr. , 2016, 7 (4).