Vyno mėgėjo prisiminimai - ką gėrėme „Neringoje“ prieš pusę amžiaus
2021-02-03
Kadangi mes ten esame išgėrę ne vieną puodelį ar kavinuką kavos, taurę ar butelį „Gintaro kranto“ ar „Gamzos“, tai miela prisiminti, kaip atrodė kavinė, jos meniu, kokie buvo patiekalai ir ką rinkomės, kokius gėrimus gėrėme, tiksliau, kokie buvo tais laikais.
Kaip keitėsi restoranų vyno gyvenimas pandemijos metu
2021-01-24
2020 m. kovo 16 d. Lietuvos restoranai buvo uždaryti pirmajam karantinui. Gegužę leista aptarnauti klientus lauke, o vėliau ir įsileisti į vidų. Lapkričio 7 d. – vėl uždarymas. Kaip šiomis neįprastomis sąlygomis keitėsi lietuvių vyno vartojimas restoranuose, klausiame gausiu vyno pasirinkimu garsėjančių Lietuvos restoranų someljė: Indros Ramanauskienės (Monte Pacis), Ryčio Grigaičio (Saint Germain), Narimanto Miežio (Somm), Martyno Pravilonio (Grand Hotel Kempinski Vilnius) ir Ernesto Riešutos (Esperanza Resort).
Keli lietuviškos inteligentų virtuvės štrichai pagal Leną ir Jurgį Šliogerius
2021-02-16
Žurnalo autorius Jurgis Šliogeris ir jo žmona Lena dalijasi prisiminimais apie pietus smetoninės, o vėliau ir sovietinės Lietuvos inteligentų namuose, kur nuo 1929 iki 1993 metų šeimininkavo babytė Alytė, maitinusi keturias Šliogerių šeimos kartas.
Žaidžianti sūrininkė
2021-01-07
Kai po švininiu spalio pabaigos dangumi išnirusi iš miško tolumoje pamatau marguojantį ožkų pulkelį, lengviau atsikvepiu: atrodo, nepasiklydau. Nors iš anksto gautos nuorodos buvo kaip niekad tikslios, jei jau tiek daug klaidžiojančių, ką gali žinot... Juk važiuoju pas bene paslaptingiausią Lietuvos sūrininkę, kurios sūrio veikiausiai nė trupinėlio negausite paragauti nė viename Sūrių festivalyje ir veltui ieškosite populiariuosiuose ūkininkų turgeliuose...
Blaivybės propaganda tarpukario Lietuvoje
2021-03-27
Blaivybės judėjimas Lietuvoje turi seną įstoriją. Negalima nuneigti jo svarbos ir tautos savimonės formavimui 19 a. antroje pusėje ir valstybingumo judėjimui 20 a. pradžioje. Judėjimas ypač išaugo tarpukario Lietuvoje. Dalijamės redakcijos archyvuose esančių 1918-1940 m. leidinių, skirtų mažinti alkoholio žalą visuomenės ir kiekvieno gyventojo sveikatai, sąrašu.
Kaip gyvena Shelby Perkins
2021-07-04
Apie Shelby Perkins Harter prieš keletą metų rašėme kaip apie vieną lietuviško kraujo vyndarių pasaulyje. Shelby Perkins proprosenelis – Aleksandras Kvietkauskas. Jo sūnus Antanas su žmona Amerikoje atsirado XX a. pradžioje. Shelby motina – viena iš Antano dukterų. Shelby Perkins Harter šiuo metu kuriasi Oregone. Aplankėme ją, pasidomėjome, kaip sekasi.
Kur Lietuvoje varomas spiritas?
2020-03-01
1907-ųjų metų architektūra ir 2020-ųjų metų technologijos – tokią sintezę galima rasti Obelių spirito varykloje. Tai yra seniausia veikianti etilo alkoholio gamykla Lietuvoje. Varykla, kaip jau sufleruoja pavadinimas, įsikūrusi Rokiškio rajone, Obeliuose, miestelyje, kurio gyventojų skaičius nesiekia nė tūkstančio (2018 m. duomenimis, 860 gyventojų). Čia nemaža dalis darbingo amžiaus žmonių vieni kitus gali vadinti kolegomis: jie dirba „Obelių aliejų“ gaminančioje gamykloje arba greta esančioje Obelių spirito varykloje. Abi įmonės prisideda prie miestelio ekonomikos, vardo populiarinimo bei yra susijusios su maisto pramone.
Reikalavimai lauko restoranams ir kavinėms karantino laikotarpiu
2020-04-25
LR Sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu nr. 969 (2020-04-23) kavinės ir restoranai nuo balandžio 27 dienos galės veikti laikydamiesi karantino laikotarpio reikalavimų: atstumas tarp žmonių prie skirtingų staliukų turi būti ne mažesnis nei 2 m, prie stalo gali sėdėti ne daugiau 2 giminystės ryšiais nesusijusių svečių, atsiskaitymas tik k ne grynaisiais pinigais ir pan. Pateikiame pilną reikalavimų sąrašą.
Lietuviškas vynuogių vynas – apžvalga po degustacijos Druskininkuose
2020-02-23
Yra vis dar svarstančių, ar Lietuvoje galima auginti vynuoges. Tačiau mūsų šalies vynininkai pastaruosius penkerius metus demonstruoja tokią pažangą, kad nei jiems, nei jų veiklą sekantiems profesionalams nekyla abejonių dėl šviesios ateities. Net LR Žemės ūkio ministerija pradėjo procedūras mūsų šalį įtraukti į EU vynuogių vyndarystės šalių sąrašą. Savaitgalį Druskininkų „Pušyno“ sanatorijoje susirinkę miesto vyno entuziastai, vynuogių augintojai ir vyndariai, jų antrosios pusės ir vakarų škotijos terjerai, dalijosi patirtimi ir ragavo savo 2019 ir 2018 metų derliaus vyną. Pateikiame ragautų vynų apžvalgą.
Mes pradedame nuo skonio ir apie kaštus negalvojame
2020-05-12
Prieš metus atidaryta Pakruojo dvaro spirito varykla jau užkariavo Lietuvos vartotojų dėmesį originaliais likeriais, trauktinėmis, biteriais, distiliatais ir sėkmingai debiutavo Vokietijos ir JAV parodose bei laimėjo medalių konkursuose. Su varyklos direktoriumi ir bendrasavininkiu Šarūnu Karaliumi kalbamės apie tai, kaip kuriami, gaminami jo gėrimai, kaip jie atrodo pasauliniame kontekste ir kokie varyklos ateities planai.
Grybų derinimas su vynu (nuolat naujinama)
2020-09-07
Čia rasite lietuviškų grybų bei vynų derinimo patarimus.
Vynas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje II dalis
2020-01-25
Vienas garsiausių XVIII a. memuarų autorių Lenkijos dvasininkas Jendžejus Kitovičius (Jędrzej Kitowicz) rašė, jog Abiejų Tautų Respublikos teritoriją buvo galima suskirstyti į atskirus regionus, kuriuose dominavo skirtingas įvežtinis vynas: Krokuvoje populiariausias buvo vengriškas vynas, Lietuvoje – įvairus prancūziškas ir užjūrio, o dabartinės Ukrainos teritorijoje – Valachijos ir Balkanų regiono vynas.
Iš vyno Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje istorijos I dalis
2020-01-25
Dėl geografinės padėties ir klimato sąlygų Lietuva, kaip ir kitos Šiaurės Europos šalys, netiko vynuogynams auginti, todėl čia vynas buvo importuojamas. Pirmos istorinių šaltinių žinios apie vyną Lietuvoje mus pasiekia iš Vytauto laikų. Yra žinoma, kad ant didžiojo kunigaikščio stalo buvo tiekiamas graikiškas (malvazijos), vokiškas (Reino) ir itališkas vynai.
Koks ‘Solario’ skonis
2020-12-13
Apie vynuogių veislę, daugelio laikomą perspektyviausia mūsų regiono baltąja veisle, sprendžiame su someljė ir vyno ekspertų komanda ragaudami 13 vynų, kuriuos Lietuvoje, Latvijoje ir Vokietijoje surinko Paulius Kovas. Tekstas turėtų būti įdomus ir vyndariams, ir vyno mėgėjams bei pardavėjams, nes šių vynuogių vyno artimiausiais metais galėsime pamatyti parduotuvėse ir restoranuose. Jis formuos baltojo lietuviško vyno identitetą.
Kombučia: skanu ar sveika?
2020-07-25
Fermentuotos arbatos gėrimo kombučios etiketės ir gamintojų tinklalapiai kviečia ją gerti, nes tai „turbūt sveikiausias gazuotas gėrimas“, „probiotikų šaltinis“, „gyvybės gėrimas“, „madingas“, „nepasterizuotas“, „natūralus“, „pagamintas rankomis“, „veganiškas“, „puiki alternatyva alui, vynui, šampanui“, „padeda atsikratyti įpročio vartoti alkoholį“. Panagrinėkime, kiek pagrįsti etikečių pažadai ir kaip augantis kombučios populiarumas veikia ir veiks alkoholinių gėrimų industriją. Ne tik dėl konkurencijos vynui, alui ar limonadui, bet ir dėl to, kad unikaliu kombučios gamybos būdu sukurtas skonis keičia vartotojų įpročius.
Prancūzijos prezidentas Lietuvos Prezidentui Gitanui Nausėdai dovanojo Bordo vyno dėžę
2020-10-07
Jo Ekscelencija Gitanas Nausėda gavo po tris butelius 2005 metų Château Clerc Millon ir 2009 metų Château Gazin. Abu vynai puikių derlių metų, jau skleidžiasi, taigi juos galima gerti ir dabar, ir pasilikti antrai kadencijai. Prancūzijos Prezidentas demonstruoja vyninę išmintį. Latvijos Prezidentui Egiliui Levitui teko kitokia dėžė.
2020 m. Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert“ nukeliamas į 2021 pavasarį
2020-10-11
Kasmet restoranuose desertų ir saldaus vyno derinimo bangą sukeliantis Vyno ir desertų derinių čempionatas šiemet turėjo vykti įprastiniu formatu, praneša varžybų organizatoriai. Tačiau dėl paskelbto karantino ir siekiant padėti šalies valdžiai suvaldyti covid19 epidemiją, varžybų organizatoriai nusprendė varžybas nukelti į 2021 m. pavasarį. Data bus patikslinta vėliau.
Matynas Pravilonis pelnė ketvirtą Lietuvos someljė čempiono titulą
2020-09-15
Rugsėjo 14 dieną atvirajame 2020 metų Lietuvos someljė čempionate „Franklin & Sons Grand Prix“ pergalę šventė „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ someljė Martynas Pravilonis. Tai jo ketvirtoji pergalė nacionaliniame čempionate. Antras finale liko estas Marko Mägi, tačiau tarp lietuvių sidabrą iškovojo Narimantas Miežys (vyno baras „Somm“), o bronza pasipuošė Kristijonas Valančiūnas (restoranas „Muros“).
Labai labai geras sūris Sūrių festivalyje Druskininkuose
2020-08-26
Septintąjį kartą Druskininkuose vyko Sūrių festivalis ir mažųjų gamintojų sūrio čempionatas. Jame šį kartą varžėsi tik lietuviški sūriai. Kai kurie jų ne tik stebino ir džiugino bet ir įkvėpė priderinti vyną.
Septintasis "Sūrių Festivalis" vyks šeštadienį Druskininkuose
2020-08-12
Šeštadienį, rugpjūčio 15 dieną, Druskininkuose įvyks septintasis "Sūrių Festivalis". Tai kasmetinis renginys, sukviečiantis smulkius įdomių sūrių gamintojus. Renginio pradžia 11 val.
Kaip padaryti geriausią lietuvišką vyną
2019-08-01
Savo patirtimi dalijasi Ernestas Aušvicas ir Andrius Diliautas – du vyndariai, kurie šių metų lietuviško vyno čempionatui pateikė geriausius baltuosius vynuogių vynus
Vienuolika skaniausių tortų 2019 m. Druskininkuose Tortų turnyre
2019-06-26
Paskelbti pirmojo tortų turnyro, vykusio birželio 22 d. Druskininkuose, rezultatai. Sveikinu prizininkus profesionalų kategorijoje: Andrių Zubernį, Barborą Inciutę-Čepulionienę ir Astą Naujalienę ir norėčiau paminėti dar bent kelis konditerius, kurių tortai buvo puikūs - gerų konditerių vardus žinoti naudinga. Dalis jų dirba restoranuose, taigi ten galima tikėtis ir puikių desertų. Tuo pačiu pakomentuosiu ir galimus tortų derinius su vynu, nes sėdėdamas teisėjo kėdėje jaučiau, kaip kartais kažko trūksta iki pilnatvės.
Šveicarijoje - beveik lietuviškas vynas
2019-03-18
Kiek lietuvių yra ragavę šveicariško vyno? Tai retenybė parduotuvių lentynose bet kurioje šalyje, nes net 98 proc. Šveicarijoje pagaminamo vyno yra suvartojama šalies viduje. Visgi bent vienos vyninės vyno galėtų atsirasti Lietuvoje – jos savininko kilmės medis veda į mūsų kraštą.
Penkiolika „Vyno dienų“ metų: kelionė į pažinimą su kliūtimis
2019-08-22
Prieš penkiolika metų išskleidusios pirmąją palapinę Šiuolaikinio meno centro kiemelyje, „Vyno dienos“ išaugo į didžiausią tarptautinę vyno parodą Šiaurės Europoje. „Garbūs svečiai, kurių kasmet sulaukiame, tarsi patvirtina, jog esame matomi, girdimi ir vertinami“, – sako parodos organizatoriai, „Vyno klubo“ įkūrėjai Rasa ir Arūnas Starkai. Šie metai jiems ir vėl ne patys geriausi – parodos reklamą ir žinias apie parodą stabdo baimė.
Vyno spėjimo čempionato „Nosis 2019” prizas iškeliauja į Minską
2019-05-29
Parodos „Vyno dienos“ metu vykusį vyno spėjimo čempionatą šiemet laimėjo Olga Andreuk – tituluota Baltarusijos someljė. Antrąją vietą pasidalino trys vyrai iš Lietuvos: Jonas Jakubonis, Dominykas Ulickas ir Vygantas Starkus. Nugalėtojos prizas – degustacija ir vakarienė „Atelier Wine Boutique and Tasting Bar“ „Grand Hotel Kempinski“ viešbutyje Vilniuje, kitiems prizininkams bus įteikti „Chef & Sommelier” taurių rinkiniai.
Dešimt geriausių sūrių Druskininkų sūrių festivalyje
2019-08-17
Šeštadienį Druskininkuose vyko šeštasis Sūrių festivalis. Jame sūrius pristatė sūrininkai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos. Išvakarėse vyko sūrių čempionatas, kuriame komisija į finalą atrinko dešimt geriausių. Iš jų išrinktas Grand Prix laimėtojas, publikos numylėtinis ir kategorijų laimėtojai.
Lietuvos Gastronomijos Forume 2019 – ypatingas dėmesys vyno kultūros aktualijoms
2019-09-24
Aukšto lygio restorane svečias visada ras nebūtinai itin platų, bet tikrai preciziškai sudėliotą vyno meniu. Neatsitiktinai ir spalio viduryje vyksiančiame Lietuvos gastronomijos forume (LFG) gėrimų kultūrai bus skirtas ypatingas dėmesys. Net 3 pranešėjai savo srities profesionalai pasakos apie vyną itin skirtingais aspektais, bet visi – su aistra ir atsiliepdami į mūsų dienų aktualijas.
Ar veiksminga antivyniška valstybės politika
2019-12-17
Nuo 2018 m. sausio 1 d. gyvename su nauja Alkoholio kontrolės įstatymo redakcija, kuria uždrausta vyno ir kitų alkoholinių gėrimų reklama, sumažintas alkoholio prieinamumas ir iš alkoholio vartojimo išstumti 18–20 metų amžiaus jaunuoliai. Apžvelkime šios politikos veiksmingumą.
Statistika: vyno kasmet išgeriame mažiau, bet vis brangesnio
2019-01-01
2016 metais Seimo daugumą suformavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) nieko nelaukę ėmėsi savo rinkiminių pažadų pildymo – pažaboti alkoholio vartojimą Lietuvoje. Nors Lietuvos statistikos departamento duomenys rodo, kad alkoholio vartojimas Lietuvoje stabiliai krenta nuo 2012 metų, LVŽS pagalbon pasitelkė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenis. Pagal juos, Lietuvoje vienam žmogui per metus tenka daugiausiai išgerto alkoholio pasaulyje. 2017 metų kovo 1 dieną Lietuvoje buvo drastiškai pakeltas akcizas alkoholiniams gėrimams: 112 proc. alui, nuo 92 iki 111 proc. vynui, kitiems fermentuotiems gėrimams ir tarpiniams produktams bei apie 23 proc. etilo alkoholiui.
Vynuogių veislės, kai Lietuva taps oficialia vynuogininkystės šalimi
2019-10-10
Lietuvoje galima auginti vynuoges, tačiau ant iš jų pagaminto vyno negalima rašyti, kad tai vynuogių vynas, nes mūsų šalis neįtraukta į Europos Sąjungos vynuoges auginančių šalių sąrašą. Lietuvos vynuogininkų asociacija siekia vynuogių sąrašą patvirtinti. Pateikiame darbinį jo variantą.
Pirmajame Lietuvos vyndarių forume diskutavo valdžios atstovai, mokslininkai ir praktikai
2019-10-10
Nuo antikos laikų vynas laikomas reikšminga kultūros dalimi, į kurią šiandien žvelgiama pro mokslo, verslo ir praktikų prizmę. Šių metų spalio 4 dieną Kauno kolegijos Technologijų fakultetas ir Lietuvos vyndarių asociacija sujungė mokslą ir verslą – pirmą kartą Lietuvoje suorganizuotas Lietuvos vyndarių forumas, į kurį susirinko virš 100 dalyvių. Mokslininkai, ekspertai, gamintojai ir valstybinių institucijų atstovai diskutavo vyndarystės aktualijų ir perspektyvų klausimais, analizavo, ar Lietuvoje auga vyno gamybai tinkamos vynuoges, kokį vyną mėgsta lietuviai ir kiek yra efektyvus alkoholio reklamos draudimas.
Stebinanti sakės darytojo pamoka vilniečiams
2018-09-11
Japonijos ryžių „vyną“, t. y. sakę, vis dažniau pastebėsite geriausių pasaulio restoranų ir barų meniu – prie maisto puikiai derantis gėrimas užkariauja gastronomijos pasaulį. Todėl nenuostabu, kad sakdariai kartkartėmis apsilanko ir mūsų šalyje. Šį savaitgalį Vilniuje viešėjęs „Kuramoto Yamada“ daryklos savininkas, šeštos kartos sakdarys Naokazu Yamada į susitikimą su Japonijos gastronomijos kultūros entuziastais „Rise“ restorane Vilniuje atsivežė keletą intriguojančių butelių...
Jubiliejinis sūrių festivalis Druskininkuose
2018-07-18
Rugpjūčio 11 d. Druskininkuose vyks jau penktąjį kartą organizuojamas Sūrių Festivalis. Ūkininkai – sūrių gamintojai kvies paragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos, kaip gaminamas sūris, gurmanus pakvies į degustacijas, o sūrio gamintojams bus rengiami profesionalūs seminarai. Jubiliejinėje sūrininkų mugėje dalyvaus 20 gamintojų, atkeliavusių iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.
Nepasirašau po taško. III dalis
2018-07-10
Apskritai kalbant, politika – tai principų, prioritetų ir apribojimų sistema, susiaurinanti galimų spendimų diapazoną ir padaranti juos labiau prognozuojamus tuomet, kai neįmanoma iš anksto tiksliai žinoti, kuriuos sprendimus reikės priimti. Politika gali būti nevalgyti žuvies ar kiaulienos, neįsileisti emigrantų, nesudaryti aljansų su nepageidaujamais partneriais, neleisti Ivano prie naftos, o gamyklas atiduoti amerikonams, net jei reikės primokėti.
Geriausios 2018 m. Baltijos šalių vyno vietos
2018-10-03
“Baltic Wine List Awards” – geriausių Lietuvos, Latvijos ir Estijos restoranų ir barų vyno sąrašų rinkimai, kurie šiemet, kovo 9-ąją, Rygoje įvyko pirmąjį kartą. Skelbiame nugalėtojus.
Nepasirašau po taško. II dalis
2018-07-04
Gyvenimas apskritai yra labai įdomus dalykas, bet įdomiausia gyvenime – tai žmonės. Jie kažką mąsto, ir įsivaizduoja, kad šiam mąstymui pavaldžios visos aukštosios materijos, kad visatoje nėra nieko, ko jie negalėtų suvokti iš principo, reikalui esant, „pasiguglindami“. Jie mąsto žodžiais, ir nesuvokia, kad bet kuris žodis – tai tik kategorijos pavadinimas, apibūdinimas, neperteikiantis realios informacijos, pavyzdžiui, kuo skiriasi vienas obuolys nuo kito. Jie vadina obuolius, kriaušes, net ir vynuoges – tuo pačiu žodžiu „vaisiai“...
Ieškokite „Vyno žurnalo“ nr. 35!
2018-12-13
„Vyno žurnalo“ nr. 35 jau ieškokite restoranuose ir „Vyno klubo“ parduotuvėse. Greitai visas žurnalo numeris atsidurs ir ISSUU platformoje, o atskirus straipsnius patalpinsime www.vynozurnalas.lt.
Nepasirašau po taško. I dalis
2018-07-03
Į mano akiratį feisbuke pateko vieno gerai pažįstamo gydytojo, gero žmogaus, straipsnis apie neabejotiną „alkoholinių gėrimų“ žalą tautai. Gerbiu autorių už pasirinktą stilių, atvirumą ir pagrįstumą. Sutinku su viskuo, kas ten yra parašyta, išskyrus komentarus dėl verslininkų vaidmens. Vis dėlto išsakyta tik dalis tiesos, ir kai apsimetama, kad tai visa tiesa, aš su tuo negaliu sutikti. Galiu pasirašyti po tuo, kas yra straipsnyje, bet nepasirašau po tašku jo pabaigoje.
Geriausi Lietuvos rinkos vynai 2018
2018-12-10
Pateikiame Lietuvos vyno čempionato 2018 nugalėtojų sąrašą. Pasižiūrėkite, kas laimėjo aukso, sidabro ir bronzos medalius skirtingose kategorijose.
Išrinkti geriausi vyno ir desertų deriniai Lietuvoje
2018-11-21
Lapkričio 19 d. vykusiame vyno ir desertų derinių čempionate „Wine + Dessert 2018“ pagrindinį – Auksinių šakučių – prizą iškovojo restorano „Nineteen18“ komanda, antrąją vietą pasidalijo restoranai „Sweet Root“ ir „Dine“, specialiais prizais apdovanoti „Restoranas 4“, ,,Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ ir „14 Horses Brasserie“.
Saldžiausias metų renginys
2018-11-06
Š.m. lapkričio 19 d. ‘Crowne Plaza” viešbutyje Vilniuje vyks tradicinės kasmetinės varžybos, kuriose konditeriai, šefai, someljė ir vyno ekspertai dalyvauja pateikdami specialiai sukurtus desertus ir tobulai prie jų priderintus vynus. Dalyviai kviečiami registruotis iki lapkričio 12 dienos. Kaip ir kasmet bus renkami geriausi vyno ir desertų deriniai, geriausias lietuviškas desertas, geriausias varžybų vynas, lengviausias derinys.
2018 m. Lietuviško vyno čempionato nugalėtojai
2018-05-15
2018 m. Lietuviško vyno čempionato nugalėtojų sąrašas.
Vyriausybė patvirtino LR Narkotikų, tabako ir alkoholio prevencijos tarpinstitucinį veiklos planą
2018-05-10
Juo 2018 metais įvairiose valstybės institucijose planuojama išleisti 27,4 mln eurų. Ir nors planas apima ne tik alkoholio, bet ir narkotikų, tabako prieinamumo ir vartojimo prevencijos bei mažinimo priemones, svarbiausia žinutė, kuri transliuota LR Vyriausybės spaudos pranešime yra siekis alkoholio vartojimą per du metus sumažinti nuo 14,4 l/žmogui sumažinti iki 12,4 l. Vyno dalis bendrame lietuvių suvartojamo alkoholio kiekyje yra mažytė ir galima sakyti, neaktuali niekam.
Ne vyno šalies ekspertai
2018-06-26
Apie pirmuosius – XX a. pabaigos Lietuvos vyno ekspertus ir žurnalistus korespondentei Justinai Gedgaudaitei pasakoja dr. Jurgis Šliogeris (g. 1936) Prieš 100 metų tikrai nebuvo nei someljė, nei aktyvių vyno mėgėjų, nei juo labiau vyno ekspertų ar apie vyną išmanančių žurnalistų. Lietuvos vyno pažinimo kelias – ne 2 ar 8 tūkstančiai metų kaip gruzinų ar Viduržemio jūros kraštų, kur vynuogės augo nuo amžių ir vyno kultūra buvo puoselėjama iš kartos į kartą.
JAV vyno legendos „Opus One” benefisas Lietuvoje
2017-11-07
Profesionalams ir mėgėjams vyninės atstovo Čarlio Metju Vilniuje atkimšti 2006, 2008, 2010, 2013 metų derliaus vynai ne veltui stebino ypatingu taurumu, stilingumu, jautriu oro sąlygų atspindėjimu.
Martynas Pravilonis – vėl geriausias Baltijos someljė, tačiau varžybų taurė išskrido į Stokholmą
2017-10-02
Po kelių metų petraukos – dvyliktasis „Vana Tallinn“ Baltijos someljė čempionatas pagaliau vyko Vilniuje. Š. m. rugsėjo 30 d. vakarą varžybų nugalėtojo titulą pelnė Švedijos atstovas Fredrikas Lindforsas, o tarp Baltijos šalių (Estija, Latvija ir Lietuva) dalyvių geriausiai pasirodė Martynas Pravilonis. Antrąja iš Baltijos atstovų liko Els Maria Uibo (Estija), trečiąja – estė Ketri Leis.
Restorano „Sweet Root“ šeimininkas Sigitas Žemaitis pristato pasaką apie Lietuvą
2017-08-10
Ši istorija prasideda prie vakarienės stalo, lėkštėje, pilnoje stebuklingų kvapų, skonių, emocijų ir prisiminimų. Tankiuose mūsų mažos šalies, vardu Lietuva, miškuose, plačiose pievose ir šaltuose upių mėliuose. Laukuose ir ežeruose. Nuo žemės iki dangaus. Laikais, kai mūsų gyvenimo istorijos buvo apjuostos persipynusių įvykių grandine: gamtos gimimu, brendimu, mirtimi ir atgimimu.
Kviečiame stebėti unikalų visame pasaulyje – Vyno ir desertų derinių čempionatą!
2017-11-16
Š. m. lapkričio 20 dieną vyks aštuntasis Vyno ir desertų derinių čempionatas – tarptautinės virėjų, konditerių ir someljė varžybos. Jose dalyvių komandos teisėjų komisijai pateikia specialiai varžyboms sukurtus vyno ir desertų derinius. Organizatoriai kviečia Jus stebėti pasaulyje unikalų renginį. Laikas: lapkričio 20 d. (pirmadienis), 16 val. Vieta: Kempinski Hotel Cathedral Square, Universiteto g. 14, Vilnius
Druskininkuose įvyko ketvirtasis Sūrių festivalis
2017-08-28
Rugpjūčio 12-ąją Druskininkuose įvyko ketvirtasis Sūrių festivalis. Jame dalyvavo 20 smulkiųjų sūrininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Renginyje apsilankė keli tūkstančiai sūrio mėgėjų, kurie domėjosi, degustavo, bendravo ir pirko ūkininkų nuoširdaus darbo vaisius.
Vynuogyne prie Aukštadvario baigia nokti ‘Regent‘
2017-09-22
Iš visų Lietuvos kampelių skambant vyndarių skundams, kad šiemet vynuogės neužderėjo, Aliaus Ulevičiaus vynuogynas, kurį aplankiau rugsėjo vidury, atrodė įspūdingai: beveik prinokusios juodosios ‘Regent‘ vynuogės, nemažas ‘Solaris‘ derlius ir trykštantis ryžtas vėl padaryti puikaus vynuogių vyno.
Aštuntajame vyno ir desertų derinių čempionate – subtilūs deriniai ir daug žmogiškos šilumos
2017-11-21
2017 metų Vyno ir desertų derinių čempionate savo meistriškumą demonstravo 18 konditerių, šefų ir someljė komandų. Nugalėtojais išrinkti „Time“, vicečempionais – „Dine“, III vietos laimėtojais – „Sweet Root“ restoranai. Prizas už lengviausią derinį ir geriausią vyną atiteko „Kempinski Cathedral Square“ komandai, o lietuviškiausiu desertu pripažintas „Suvyniotas“, patiektas „Sweet Root“.
Pirmoji Baltijos šalis prisijungė prie socialiai atsakingo judėjimo
2017-12-07
Lietuvos someljė mokykla tapo pirmąja organizacija iš Baltijos šalių, įstojusia į WiM asociaciją ir tapusia programos „Wine in Moderation“ koordinatore Lietuvoje.
„Gintaro Sino“ vyno evoliucijos scenarijus: 4 epizodas MĖLYNĖS
2017-12-21
Gintarą Sinkų žinome, kaip darantį puikų (1) sausą, (2) pusiau saldų iš įvairiaisių vaisių ir uogų bei (3) ledo vyną iš obuolių. Kevirtojo epizodo – mėlynių teko palaukti. Nes padaryti šį vyną užtrunka. Su Gintaru Sinkumi apie mėlynes kalbėjome praeitą rudenį, šį pavasarį vyną vis dar ragavome iš ąžuolo statinių.
„Vynas+desertai 2017” ant podiumo
2017-11-28
Prieš metus Londono naudotų knygų parduotuvėje nusipirkau knygą „PRET-A-PORTER High-fashion bakes and biscuits“. Ji skirta pagerbti talentingam ir kūrybingam konditeriui Mourdui Khiatui, kuris jautė silpnybę ne tik kepiniams, bet ir madai. Kasmet jis lankosi dizainerių pasirodymuose, kur semiasi idėjų iš atskirų modelių, tendencijų ir kuria neįtikėtino grožio popietės arbatai skirtus desertus, įkvėptus patikusių podiumo vaizdų.
Vilniaus alaus festivalis
2017-12-04
2017 m. gruodžio 1-2 vyno Vilniaus alaus festivalis, kuriame dalyvavo 35 kraftinio alaus bravorai iš penkiolikos šalių, buvo galima paragauti 200 alaus rūšių, pasiklausyti aludarių vedamų seminarų ir pajusti, kad žmonės vis daugiau kalbą, negu geria.
„Negaliu daugiau kalbėti, laikas eiti pas gyvulius ...“
2016-12-12
Apie ūkininkų sūrius 5 valandą ryto kalbamės su Audriumi Jakubausku, sūrinės „Varinis puodas“ savininku ir Sūrių festivalio bei sūrių čempionato organizatoriumi. Vyno žurnalas: Kiek smulkieji sūrininkai Lietuvoje pagamina sūrio?
Butelis už įstatymo ribų
2016-12-12
Paskelbsime negailestingą karą alkoholio demonui, kuris išrauna iš mūsų tarpo pačius nuostabiausius žiedus... Taip ar panašiai samprotavo karo kapelionas Oto Kacas, pabudęs po baisių išgertuvių ir išsiuntęs šaunųjį kareivį Šveiką parnešti riešutų antpilo, kuriuo mėgdavęs panašiose situacijose gydytis kapitonas Šnabelis.
Vyno Dienos 2016
2016-06-08
„Vyno dienose“ – išskirtinis dėmesys lietuvių vyndariams Praeitą savaitgalį „Litexpo“ rūmuose vykusi didžiausia Baltijos šalyse vyno paroda sulaukė daugiausiai užsienio šalių vyndarių per savo istoriją, stebino gėrimų įvairove, tačiau labiausiai lankytojai domėjosi lietuvių vyndarių produkcija.Paskaitų salės, kur buvo kalbama apie vietos maisto produktų ir vyno derinimą, buvo perpildytos.
Lietuviškų žalumynų derinimas su vynu
2016-12-12
Lietuvoje atrandame seniai pamirštus žalumynus. Sigitas Žemaitis, vadovaujantis Užupyje įsikūrusiam Vilniaus restoranui „Sweet Root“, nebe pirmus metus savo meniu grindžia sezoniškais patiekalais, kuriuose visada rasite ir valgomų žalumynų. Jis surinko pavasario ir vasaros sankirtoje Lietuvoje randamus valgomus augalus. Beveik šimtas lietuviškos virtuvės entuziastų, padedami Someljė mokyklos steigėjo Arūno Starkaus, derino juos su vynais seminare, vykusiame „Vyno dienų“ metu. Pateikiame praktinio derinimo rezultatus.
„AR Lenoble“ iš Šampanės
2016-12-12
Šampanėje netyla kalbos apie vyną, atspindintį vynuogių kilmės vietą. Daugėja vieno kaimelio ir atskiro vynuogyno šampanų. „AR Lenoble“ augina vynuoges trijuose kaimeliuose: ‘Chardonnay‘ – Šiuji (Chouilly), šiauriausiame Cote de Blancs Grand Cru kaimelyje, ‘Pinot Noir‘ – Bisėjuje (Bisseuil), ‘Meunier‘ – Dameri (Damery).
Svajonė pildosi Mozelio šlaituose
2016-04-20
Manau, nieko nenustebinsiu parašiusi, kad lankiausi Mozelio slėnyje ir tuo labiau kad ten nuvedė noras paragauti naujojo derliaus ‘Riesling‘ vynuogių vyno. Bet... Kelionės tikslas buvo gana intriguojantis – paragauti pirmojo vyno iš lietuvės įsigyto vynuogyno Mozelio šlaituose.
Italijos vyno festivalis Klaipėdoje
2015-03-10
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą kovo 19 d. pristato ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Italijos vyno festivalį”. Festivalis vyks Klaipėdoje, o jo metu su lankytojais bendraus ir vynus pristatys sertifikuoti vyno ekspertai.
Prancūzijos baltojo ir rožinio vyno festivalis
2015-04-08
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą, balandžio mėnesį organizuoja renginių ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį- Prancūzijos baltojo ir rožinio vyno festivalį Vilniuje. Tradiciškai festivalyje bus pristatoma daugiau nei penkiolika skirtingų rūšių vyno iš įvairių Prancūzijos regionų. Su vakaro svečiais bendraus, vynus pristatys ir į visus klausimus atsakys vyno rinkos profesionalai.
Italijos vyno festivalis Vilniuje
2015-03-10
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą kovo 12 d. rengia ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Italijos vyno festivalį”. Festivalis vyks Vilniuje. Renginio lankytojai turės galimybę paragauti beveik dvidešimt skirtingų itališkų vynų. Vynus pristatys vyno žinovai.
Ispanijos ir Portugalijos vyno festivalis Vilniuje
2015-02-03
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo vasario 18 d. pristato ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Ispanijos ir Portugalijos vyno festivalį”. Renginys vyks Vilniuje įsikūrusioje „Vyno klubo“ parduotuvėje.
Parodos „Vyno dienos 2015“ programa skirta mėgėjams, profesionalams ir miestui
2015-05-18
Gegužės 29–30 dienomis vyksianti didžiausia Baltijos šalyse vyno paroda pažers įdomių renginių Vilniaus mieste ir Lietuvos parodų ir konferencijų centre „Litexpo“.
Europos regionų vietinių baltųjų vynuogių festivalis Vilniuje
2015-06-25
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą liepos 8 d. rengia ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – Europos regionų vietinių baltųjų vynuogių festivalį. Festivalis vyks „Vyno klubo“ parduotuvėje Vilniuje. Lankytojams bus suteikta galimybė paragauti daugiau nei penkiolika vynų pagamintų iš europietiškų baltųjų vynuogių veislių.
Šampano gerbėjams — išskirtinė šventė Lietuvoje
2015-10-01
Spalio 2d. šampano mėgėjų bei gurmanų laukia ypatinga šventė – pirmą kartą Lietuvoje organizuojamas išskirtinis renginys „Šampano vakarai“. Jo metu prisistatys ir apie šampano subtilybes papasakos specialiai iš Prancūzijos atvykstantys trijų garsių šampano namų atstovai, vyks uždara, skirta ekspertams, bei atvira degustacijos, taip pat su ypatingo šampano ragavimu derančios vakarienės, bus atidarytas net 100 skirtingų šampanų paragauti leidžiantis baras.
Koks buvo 2015 m. vynuogių derlius Lietuvoje
2015-12-01
Šį sezoną vynuogės Lietuvoje pražydo ir užmezgė uogas vėliau nei įprasta, apskritai vasara buvo sausa, vėsi, išskyrus karščio bangą rugpjūčio mėnesio pradžioje. Nespėjančias prinokti vynuoges išgelbėjo ilgas šiltas ruduo, kurį spalio pradžioje pertraukė stipri šalna. Pasidomėjome, kaip sezoną vertina Lietuvos vyndariai, garsėjantys ir savo vynuogių vynu.
Lietuvos vyno žinovams – pirmieji tarptautiniai „Wine and Spirit Education Trust“ (WSET) pažymėjimai
2015-05-21
Š. m. gegužės 20 d. įteikti pirmieji didžiausios pasaulyje vyno ir stipriųjų gėrimų mokymo institucijos „Wine and Spirit Education Trust“ (WSET) studijų, vykusių Vilniuje, baigimo pažymėjimai. 3-ojo lygio (iš viso yra penki lygiai) kursai anglų kalba pritraukė studentų ir iš Baltarusijos bei Latvijos. Pirmieji absolventai: Narimantas Miežys (restoranas „Telegrafas“), Andrius Pagojus („Vyno klubas“), Ilja Šarovas („Vyno klubas“), Martynas Pravilonis („Vyno klubas“), Evaldas Aldošinas, Dariušas Mileris („Eugesta“), Volha Andreyuk, Alena Hauruchonak (abi iš Baltarusijos), Irina Sjomochkina (Latvija). Studentai laikė aklojo vyno degustavimo ir teorijos žinių patikrinimo testą. Visi Vilniuje įteikti pažymėjimai su puikiais įvertinimais: egzaminas išlaikytas labai gerai (pass with merit) arba su pagyrimu (pass with distinction).
Geriausiu Baltijos šalių someljė tapo latvis Raimondsas Tomsonas
2015-08-31
Savaitgalį vykusiose jubiliejinėse dešimtosiose „Vana Tallinn Grand Prix" varžybose geriausio Baltijos šalių someljė titulą pelnė latvis Raimondsas Tomsonas. Įspūdingame konkurso finale antrąją vietą užėmė praėjusių metų nugalėtojas, taip pat latvis, Kasparsas Reitupsas, o trečioji vieta atiteko Kristijanai Markii iš Estijos.
Europos regionų vietinių baltųjų vynuogių festivalis Klaipėdoje
2015-07-20
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą liepos 22 d. rengia ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – Europos regionų vietinių baltųjų vynuogių festivalį. Festivalis vyks „Vyno klubo“ parduotuvėje Klaipėdoje. Lankytojams bus suteikta galimybė paragauti daugiau nei penkiolika vynų pagamintų iš europietiškų baltųjų vynuogių veislių. Žemiau kviečiame iš anksto susipažinti su klasikinių ir retesnių Europos regionų baltaisiais vynais.
Geriausias 2015 metų Baltijos šalių someljė bus išrinktas šį penktadienį Taline
2015-08-26
10-asis Vana Tallinn Grand Prix Baltijos šalių someljė čempionatas vyks rugpjūčio 27-28 dienomis Taline. Dviejų dienų jubiliejiniame čempionate dėl geriausio someljė vardo varžysis 11 pretendentų iš Estijos, Latvijos ir Lietuvos.
Vokietijos ir Austrijos baltojo ir rožinio vyno festivalis Vilniuje
2015-06-19
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą, birželio 10 dieną organizavo renginių ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį - Vokietijos ir Austrijos baltojo ir rožinio vyno festivalį Vilniuje. Festivalyje buvo pristatyta daugiau nei penkiolika skirtingų rūšių vyno iš įvairių Vokietijos ir Austrijos regionų. Su vakaro svečiais bendravo, vynus pristatė ir į visus klausimus atsakė vyno rinkos profesionalai.
Kviečiame dalyvauti 2014 m. Lietuvos someljė čempionate
2014-04-23
Š. m. gegužės 5 d. viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square“ Vilniuje vyks 2014 m. BODEGAS PROTOS GRAND PRIX ATVIRASIS LIETUVOS SOMELJĖ ČEMPIONATAS.
Pirmoji Alyvuogių aliejaus mokykla Lietuvoje
2014-08-22
Vilniuje duris atveria pirmoji Lietuvoje Alyvuogių aliejaus mokykla, kurioje kviečiami mokytis alyvuogių aliejumi besidomintys mėgėjai ir profesionalai. Jau renkamos grupės rugsėjo 17, 24 ir spalio 1 dienos kursams.
Ant 2014 m. Vyno ir desertų derinių čempionato garbės pakylos – Lietuvos ir Estijos komandos
2014-11-19
Šių metų atvirajame Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionate intrigą sukėlė Estijos komanda – Kertu Lukas ir Kristjanas Markii, pristatę geriausiu pripažintą šokoladinį desertą ir užėmę antrąją vietą bendroje įskaitoje. Čempionais tapo restorano „Dublis1“ atstovai Gasparas Fernandesas su Justina Golumbeckaite, trečiąją vietą užėmė komanda „Dublis1 VS Vyno klubas“ – Deivydas Praspaliauskas su Andriumi Pagojumi
Dėl atvirojo 2014 metų Lietuvos someljė čempionato nugalėtojo titulo varžėsi Lietuvos, Lenkijos, Estijos ir Latvijos vyno profesionalai
2014-05-07
Šių metų „Bodegas Protos Grand Prix“ atvirajame Lietuvos someljė čempionate dalyvavo ir kaimyninių šalių vyno žinovai. Varžybų finalas, vykęs Vilniaus „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbutyje, baigėsi lenko Kamilo Wojtasiako (Kamil Wojtasiak) pergale, šeimininkų atstovas Narimantas Miežys, trečią kartą tapo geriausiu Lietuvos someljė ir bendroje įskaitoje tenkinosi antrąja vieta, o viešnia iš Estijos Kristina Ratso liko trečia. Į finalą taip pat pateko Albertas Koncijalovas ir Martynas Pravilonis.
Ar geriame lietuvišką putojantį vyną?
2005-04-12
Jau penkis dešimtmečius gyvuojanti „Alita“, vadinanti save paprastai – putojančių ir stipriųjų gėrimų gamykla, savo veiklą pradėjo kaip vyno gamykla. Šiandien ji – antroji putojančio vyno gamybos įmonė Pabaltijo regione, anksčiai įkurta tik tik „Latvijas Balzams“, nuo seno gaminantis tokius gėrimus, kaip „Rigas Balzams“, „Rigas šampanietis“ ir „Sovietskoje Igristoje“.
Trys geriausi - gerbiamiausi Lietuvos virėjai
2005-04-12
Kas yra geriausias virėjas? Gal tas, kurį kas savaitę matome televizoriaus ekrane arba kuris išleido kulinarinę knygą? O gal tas, kurio restoranas visada pilnas svečių? Neieškokime moksliškai pagrįsto atsakymo, geriau klausimą „Kas geriausias Lietuvos virėjas?” užduokime patiems virėjams.
Naminis sunokusių lietuviškų uogų vynas
2005-04-12
Apie naminį vyną ir naminio vyno gamybą kalbamės su geriausią lietuvišką vyną šiemet padariusiu Raimundu Nagele iš Taručių (Rokiškio rajonas).
Nebrangaus putojančio vyno ir vyno gėrimo ringas
2005-04-12
Lietuviai nuo seno mėgsta gaivų gėrimo putojimą burnoje. „Alita“ mums tiekia produkciją nuo 1963-ųjų, „Italiana“ – nuo 1995-ųjų, “Boslita” – nuo 1997 m. Ir išprusimas putojančio vyno srityje auga.
Kada bus renkamas geriausias metų someljė Lietuvoje?
2005-04-12
Į šį klausimą dar atsakyti sunku. Aišku tik viena – ledai pajudėjo. Pavasarį pradėjusioje veikti profesionalių someljė mokykloje jau laikomi pirmojo kurso egzaminai. Studentai vis giliau neria į vyno žinių okeaną ir, reikia pasakyti, .... neskęsta.
Česlovo Ramoškos aviečių vynas jau parduotuvių lentynose
2005-04-12
Lietuvoje atsirado naujas licencijuotas vyndarys.
Kaip Lietuvoje sekasi auginti vynuoges
2005-04-12
„Sekasi, sekasi, jau daugybę metų sekasi“, – pasakytų eilinis sodininkas. Lietuvoje vynuogės sėkmingai vejasi ant tvorų ir lipa sodų namelių sienomis. Žmonės iš jų spaudžia sultis, deda į kompotus arba negailėdami palieka paukščiams sulesti. Dažniausiai auginama lietuviška vynuogė – nedidelių uogų, pusiau laukinė, daug amerikietiškų genų turinti ‘Ivanausko rastinukė’.
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne