2022-ųjų metų rugsėjo mėnesį tradiciškai vyko Lietuvos someljė čempionatas, kurio nugalėtoja pirmą kartą tapo moteris someljė – Kamilė Bartusevičiūtė (vyno baras „Somm“). Nors pergalė jau jos rankose, Kamilė nustoti nesiruošia ir čempionatą mato kaip bendruomenės šventę, o ne tik varžybas, kuriose laimėjus dalyvauti būtų nebeįdomu. Supažindiname su Kamile artimiau.
Studijavo politikos mokslus
Iš Kauno Kamilė atsikraustė į Vilnių tam, kad Vilniaus universitete studijuotų tarptautinių santykių ir politikos mokslus. Kaip daugelis studentų, dar pirmame kurse mergina įsidarbino restorane. Skirtumas tas, kad Kamilei ši studentiška darbinė patirtis greičiausiai pakeitė visą gyvenimą.
„Skonis mane domino visada. Maistas, vynas, vynas ir maistas... Tad atėjimas dirbti į restoraną greičiausiai sukūrė tą terpę, kur galėjo pilnai atsiskleisti jau manyje iš anksčiau buvusi aistra. Man dirbant buvo nuoširdžiai įdomu.“
Tam tikru metu Kamilė nusprendė pasiimti akademines atostogas ir pailsėti nuo mokslų. Paskatinta draugų ir įkvėpta tuometinio kolegos iš restorano Trinity, būtent tuomet jėgas mergina nutarė išbandyti vyno pasaulyje. Prasidėjo jos darbas specializuotame vyno bare „Somm“.
Apie vyną išmokstama mokantis
Pradėjusi dirbti vyno bare Kamilė greitai suprato, jog žinios apie šimtus skirtingų vynų, kuriuos turi žinoti dirbdamas tokiame restorane, pačios neateis. Reikia mokytis aktyviai ir gana akademiškai.
Pradžioje apie vyną Kamilė mokėsi pati, jai padėdavo ir kolegos, o vėliau kalendoriuje atsirado ir Someljė mokyklos kursai, kurioje Kamilė baigė visus tris Someljė PRO kurso trimestrus, o kitąmet planuoja išsilaikyti ir WSET Level 3 egzaminą ir įgyti tarptautiniu mastu pripažįstamą kvalifikaciją.
Nuolatinis noras mokytis Kamilei kyla ne tik iš natūralaus žingeidumo, bet ir iš to, kad ji, kaip pati sako, nemoka suktis iš situacijos klientui pasakodama išgalvotas istorijas (šypsosi). „Tai tiesiog ne aš. Jei klientas kažko klausia, atsakymą turiu žinoti. Pilstydama iš tuščio į kiaurą neišsisuksiu.”
Galiausiai, nuolat dirbdama su tokiais čempionais kaip Arminas Darasevičius, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas, ir Narimantas Miežys, daugkartinis someljė čempionatų nugalėtojas, Kamilė nuo pačios pradžios buvo sužavėta jų žiniomis ir užmotyvuota žinoti dar daugiau, pasirodyti dar geriau. Taip išugdomi čempionai.
Be oficialių studijų ir darbo restorane, mergina neslėpė, jog mokosi ir savarankiškai. „Kartais mokausi žemėlapius. Pavargus nuo jų, sprendžiu testus. Kai atsibosta šie – paskaitau kokį straipsnį ar žiūriu video… Savęs per daug nespaudžiu, kad neperdegčiau, bet mokausi nuolatos,” – komentavo Kamilė.
Kaip pasiruošti čempionatui ir… jį laimėti?
Apie dalyvavimą someljė čempionatuose daugkartinis jo čempionas Narimantas Miežys su Kamile pradėjo kalbėtis vos tik jai pradėjus dirbti vyno bare Somm.
„Viena vertus čempionate tam tikra prasme dalyvauju kas kartą aptarnaudama klientą prie stalo. Tad pasiruošimas tikrajam čempionatui tikrai vyksta kiekvieną dieną.” Kita vertus – to nepakanka.
Ieškodama daugiau informacijos apie čempionatą Kamilė dar savo karjeros pradžioje atrado pasaulio someljė čempionato vaizdo įrašą, kuriame ant scenos lipo tokie vardai kaip Raimunds Tomsons (Latvijos ir Europos someljė čempionas) bei Markas Almertas (Vokietijos ir pasaulio čempionas).
„Aš įdėmiai stebėjau, kaip jie šneka ir nesupratau, kaip galima vyno taurėje atrasti tiek daug dalykų. Tai mane paskatino ieškoti ir stengtis dar labiau. Juk, jei kažkam išeina, tai gali išeiti ir man,” – apie pirmąsias ambicijas dalyvauti čempionatuose kalbėjo K. Bartusevičiūtė.
2022-aisiais, kuomet Lietuvos someljė čempionatą laimėjo Kamilė, ji jame dalyvavo jau trečią kartą. Bet ties pergale mergina nesustos. Jai šis čempionatas yra daugiau bendruomenės šventė, kurią someljė turėtų švęsti, tiesiog dalyvaudami ir skatindami vienas kitą tobulėti.
„Mūsų someljė bendruomenė bendruomenė nėra didelė, o čempionatas yra bendruomenės šventė. Nesuprantu, kaip galima nešvęsti,“ – kalbėjo ji.
2022-aisiais Kamilė laimėjo atranką ir išvyko į “ASI bootcamp” – Tarptautinės someljė asociacijos stovyklą Azijoje. Ji, anot merginos, buvo vienas įsimintiniausių patyrimų jos karjeroje. Aklos degustacijos ir skirtingos pakaitos kiekvieną dieną, tarptautinė someljė bendruomenė ir užsimezgusios pažintys – tokios patirtys nutinka kartą gyvenime.
Skonio vertinimas atėjo iš šeimos
Kamilė pasakojo, jog tai, kad ją itin žavi skoniai ir juos kuriantys bei atrandantys žmonės – ne naujiena nei jos draugams, nei šeimai. Mat jos šeimoje visuomet buvo vertinami skoniai, maisto gaminimas ir valgymas. Tai niekada nebuvo tik veikla energijai gauti, bet kažkas daugiau – pasimėgavimas, kažko naujo atradimas.
„Man maistas nėra tik kuras. Nesakau, kad kas dieną turime valgyti prabangiai. Net kiaušinienė iš ryto gali būti ypatinga, jei jai skirsime truputėlį daugiau dėmesio. Skonis, maistas, gėrimai, kaip ir muzika gali būti tiek patyrimas, tiek tiesiog fonas,“ – komentavo ji.
Nors tėvams buvo netikėta, jog studijuoti politikos mokslų į Vilnių išvykusi Kamilė nusprendė karjerą tęsti aptarnavimo srityje, abu tėvai ją šiandien palaiko ir skatina daryti tai, kas jai patinka labiausiai ir suteikia daugiausiai džiaugsmo.
Trumpi klausimai
Jei visa gyvenimą reikėtų gerti tik vienos vynuogės vyną, kas tai būtų?
Pasirinkčiau vynuogę, kuri turi daug skirtingų išraiškų, kad neatsibostų. Tad, manau, tai būtų Riesling.
Eini į vestuves, kokį gėrimą dovanoji?
Šampano vintažą. Gal magnumą, jei leidžia piniginė ir draugai labai geri ????
Jei būtum ne someljė, kas būtum?
Kartais pagalvoju, nežinau… Žinau, kad politike būti nenorėčiau nors tai studijavau. Bet iš tikro, nė nenoriu įsivaizduoti kažko kito. Man patinka tai, ką darau dabar ir tuo džiaugiuosi.
TOP 3 vietos atsigerti ar pavalgyti Vilniuje?
Somm, Gaspar‘s ir Alchemikas.
Ko palinkėtum pradedantiesiems someljė?
Būti smalsiems ir atrasti sau įdomų būdą mokytis.
Dainiaus Labučio ir Agnės Dovydaitytės nuotraukos.