Lapkričio 7 dieną Vilniuje įvyks dvyliktasis Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas. Per pastaruosius dvylika metų renginys patapo tikra gastronomijos pasaulio švente, kurioje kasmet varžosi tiek profesionalūs konditeriai bei someljė, tiek vyno bei desertų mėgėjai. Kaip kilo mintis suorganizuoti tokio pobūdžio čempionatą, koks buvo pats įsimintiniausias derinys ir kokį čempionatą matysime ateityje? Apie visa tai kalbamės su renginio sumanytoju ir čempionato komisijos pirmininku Arūnu Starkumi.
Arūnas Starkus, 2010 metai
- Kaip kilo mintis suorganizuoti būtent desertų ir vyno derinių čempionatą?
- Pastaruosius dvidešimt metų gyvenu neskirdamas darbo ir laisvalaikio. Desertas – mano mėgstamas (laisvalaikio) patiekalas. Tačiau imtis darbų paskatino kelios nerimą keliančios tendencijos rinkoje:
2010- aisiais su komanda nusprendėme, kad vien žodžiais situacijos nepakeisime. Ėmėmės veiksmų. Pirmais metais Vyno ir desertų derinių čempionatas buvo parodos „Vyno dienos“ programos dalis. Kitąmet išaugo į atskirą lietuvišką renginį. Vėliau ėmė augti tarptautinio renginio link.
2012-ųjų metų čempionatas
- Turite net desertų tematikos Instagram'ą - kuo Jums patinka desertai? kodėl ne, pavyzdžiui, užkandžiai?
- Mano @bestdessertsin Instagramo paskyra kaip kelionių užrašų knygutė. Joje vien desertai, nes juos užsisakau visada. Jie padeda prisiminti restoranus, kepyklas, parduotuves, kuriose lankiausi, kai reikia kažkam patarti, kuri nueiti pavalgyti. Su manimi keliaujantys žino, kad deserto nesirinksime, o imsime visus, kurie yra meniu.
Patikėkite, dar nė karto nebuvo, kad lėkštėse kas nors liktų. Net ir tie, kurie neplanavo valgyti kažko saldaus, užsimano paragauti, pamatę, kokį grožį sukūrė konditeris. Kita vertus, antra kepsnį ne kiekvienas sudoros, o paragauti antra, trečia desertą visai įmanoma. Būtent, paragauti. Saikingumas yra vaistas nuo visų ligų ir priklausomybių.
Arūną Starkų Instagram'e galima rasti @bestdessertsin vardu
- Kokie desertų ir vyno deriniai per visus metus įsiminė labiausiai?
- Geras klausimas, nes įsimena tai, kas nustebina. O nustebina tai, kas sukurta ne kaip komercinis produktas už kuo mažesnę kainą, o kaip meno kurinys, kuriam įgyvendinti kaštai neskaičiuojami.
Čempionate kasmet pasitaiko kažkas kitoniško, padaryto iš netikėtų produktų, pateikto su retu, įdomiu vynu. Ne visada tie deriniai laimi, tačiau ilgam išlieka atmintyje:
2019- aisiais „14 Horses Brasserie” desertą „Lupena” (buvo panaudota bulvių lupenų grietinėlė) pateikė su 1949 m. „Chateau Mosse Rivesaltes 1949” ,
2021 – aisiais beveik tos pačios komandos „14 Horses“ beatliekinis desertas „Slyva“ su natūralistiniu vynu „Podere Casaccia Situa Nobilis IGT Passito 2012“ .
Nustebino 2016-aisiais Andriaus Pagojaus su Agne Žukovskyte iš restorano „Stebuklai“ ryžtas laimėti – nugalėtojų deserto „Obuolių pyragas“ (pateiktas su vynu „Chateau Dereszla Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2007“) jie padarė dešimtis porcijų visiems žiūrovams.
2015-aisiais komanda „R&J“ (Justinas Kapkovičius, Renatas Jauniškis) desertą „HoneyMoon“ su „Dr. Loosen Riesling Beerenauslese 2013“ pristatė įspūdingai apžaisdami avilių, bičių temą.
Neįmanoma pamiršti pirmojo Gasparo Fernandes pasirodymo Lietuvoje 2014 m. , kai jis vos apšilęs kojas, laimėjo geriausio Lietuviško deserto nominaciją su burokėlių panakota ir „Kracher Zweigelt Auslese“ arba vertinimo komisijos dinozauro kiaušiniais praminto tuomet „Lauro lapo“ jauno šefo Evaldo Juškos deserto „Pradžia“ su Andriaus Valčiuko priderintu „Reichsgraff von Kesselstatt Brauneberg Juffer-Sonnenuhr Riesling Auslese 2006“ ir tt.
Varžybų archyvas užfiksuotas „Vyno žurnale” (www.vynozurnalas.lt), kurį galima skaityti ir issuu.com
2014-ųjų metų čempionatas
- Jei pirmadienį čempionate turėtumėte dalyvauti Jūs - su kokiu deriniu ateitumėt?
- Jei turėčiau svajonių derinį nebeliktų prasmės organizuoti varžybas. Tikiuosi, kad ir kiti varžybų teisėjai - vertintojai nuo pradžios iki pabaigos išlieka atviri naujiems potyriams. Ribų kūrybingumui ir tobulėjimui nėra. Nors viena tendencja yra akivaizdi – laimi visada saldus derinys. Bandymai nelabai saldaus deserto zonoje arba derinti sausą vyną būna įdomūs, tačiau nepelno visuotino pripažinimo.
- Ar yra unikaliai lietuviškas desertas?
- Esame pyragų ir tortų šalis - kasmet paskelbę specialią Lietuviškiausio deserto nominaciją, sulaukiame įdomių „Medučio“ variacijų. Bet ir sudėtingesnių lietuviškų desertų proveržis kažkur greta, nes konditeriai noriai naudoja vietinius produktus: obuoliai, avietės, vyšnios, šaltalankiai, svarainiai, grikiai, kmynai, medus, slyvos, bulvių lupenos, pušų pumpurai, kankorėžiai, jūros vanduo, antaninių obuolių sūris, ožkų pienas, beržų sula – vos kelių į lietuviškiausią prizą pretendavusių pastarųjų metų desertų ingredientai.
Tikiuosi, šiuos desertus mėgsta ne tik teisėjų komisija, bet ir restoranų lankytojai. Jų palaikymas konditeriams labai svarbus. Tik visi kartu galime sukurti naują lietuviškų desertų tradiciją.
2016-ųjų metų čempionatas
- Kokia šio renginio ateities vizija, svajonė - tarptautinis renginys, kuriame varžosi pasaulinio garsumo šefai ir someljė?
- Lietuvoje varžybose kasmet dalyvauja geriausi šefai, konditeriai ir someljė. Abiejų profesijų atstovai labai varžybiški, todėl sulaukiame daug labai stiprių komandų. Tikiui, kad panašūs žmonės dirba restoranuose ir kitose šalyse, todėl 2023 – aisiais startuojame analogiškas varžybas ir užsienyje.
Lenkai jau pernai patvirtino, bet dėl kovido suvaržymų perkėlė savo Wine + Dessert Polska čempionatą į 2023-iuosius. Latviai šiemet padirbėti vertinimo komisijoje siunčia Wine + Dessert Latvija 2023 organizacinio komiteto narę Lindą Karpenko, o Europos someljė čempionas Raimonds Tomsons jau tapo renginio ambasadoriumi.
Manau, kad 2023-aisiais Europoje įvyks bent šeši tokie čempionatai, o 2024- aisiais - bus jau per dešimt. Lietuvos pavyzdys rodo, kad čempionatas skatina desertų įvairovę restoranuose, didina saldaus vyno pasiūlą, „ilgina“ restoranų sąskaitas, nes svečiai negali atsispirti pagundai paragauti geriausio derinio, net jei neplanavo valgyti deserto. Todėl tikiu, kad mūsų čempionatas pakeis vyno ir desertų kultūrą daugelyje šalių.
2019-ųjų metų čempionatas
- Ar kada skaičiavote, kiek desertų paragaujate per metus?
- Gerokai mažiau, nei vyno (šypsosi). Jei pasiekiu 400 naujų desertų per metus, esu laimingas, nes naujienos neatsiranda taip dažnai kaip norėtųsi. Dar viena panakota ar čiurų porcija neužsiskaito kaip naujiena. O yra šalių, kuriose geram desertui surasti reikia įdėti labai daug pastangų. Pavyzdžiui po 3 savaičių kelionės JAV instagramo užrašų knygeleje atisranda vos keli įrašai. Tai mažiau, nei po pusryčių gerame viešbutyje Italijoje, ar apsilankymo kepyklėlėje Prancūzijoje.
2021-ųjų metų čempionatas
- Jei reikėtų išsirinkti visą gyvenimą valgyti tik vieną desertą - kas tai būtų?
- Jei sulaukčiau tokių apokaliptinių aplinkybių, pasirinkčiau valgyti vaisius ar uogas. Žemuogių ar obuolių dieta būtų visai priimtina. Arba antaninių obuolių ir varškės pyragas, aplietas šokoladu. Jį nuo vaikystės kepu kiekvieną sekmadienį. Planuoju tęsti iki gyvenimo pabaigos.
12-asis Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas jau lapkričio 7 dieną. Iki susitikimo!