Vyndariai negali išjungti gyvybės ciklo: šiauriniame pusrutulyje vynmedžiai sprogsta, pietiniame reikia skinti derlių. Nori nenori tenka dirbti, nepriklausomai nuo to, ar paskelbtas karantinas, ar uždarytos sienos. Kita vertus, vynas – maisto produktas, kurio vartojimo įpročiai neitin keičiasi krizės metu. Todėl reikia užtikrinti tiekimą. Biurų darbuotojams visoje Europoje išsikrausčius dirbti į namus, logistikos skyriai darbuojasi nesustodami.
Pasaulio dėmesio centre atsidūrusios Italijos vyndariai riboja savo veiklą, tačiau jos nestabdo. Monika Soldera iš „Soldera Case Basse“, įsikūrusios Montepulčiane Toskanoje, informuoja, kad Italijoje prekių judėjimas nesustabdytas - reikia galvoti ne tik apie asmeninę sveikatą, bet ir ekonominį tvarumą ilgoje perspektyvoje. Italijoje vyriausybė mažose vyninėse nurodė atskirti vyno paruošimo ir atsiėmimo procedūras: sandėlio darbuotojai sukrauna vyną siuntimui, o atvykęs logistikos darbuotojas, nekontaktuodamas su vyninės personalu, krovinį privalo išsivežti pats. Daugelyje vyninių sustabdytas vyno pilstymas į butelius. Gamyboje dažniausiai paliktas vienas žmogus, papildantis statines vynu, nes kitų darbų pavasarį gamyboje nėra.
“Mauro Molino” iš Pjemonto skelbia, kad naujo degustacijų pastato statyba sustabdyta. Vyndariai užsidarė su šeimos nariais namuose. Tačiau laukų darbuotojai dirba: laukuose purenami tarpueiliai ir sėjami augalai, kurie vasarą vynuogyne padės palaikyti biologinę įvairovę, tarnaus kaip trąša ir kaip buveinė naudingiems vabzdžiams. Vynmedžiai jau nugenėti, vienmečiai ūgliai pritvirtinti prie palaikančių vielų.
„De Martino“ rašo iš Čilės, kad šiemet dėl klimato sąlygų derlių pradėjo skinti šiek tiek anksčiau, todėl lenkia įprastinį grafiką. Tai palengvina perėjimą prie šalyje nuo kovo 20 d. paskelbtos 90-ies dienų ypatingosios padėties. Čia tądien uždaryti prekybos tinklai, mokiniai ir studentai mokosi nuotoliniu būdu nuo kovo 16d. Vyno gamyba ir tiekimo pirkėjams grandinė vis dar veikia puikiai. Vyninė išplatino 2020 Tim‘o Atkin‘o MW Čilės ataskaitos dalį, kurioje trys „De Martino“ vynai „Les Crues Malbec Carmenere 2018”, “Vigno Carignan” 2018 ir “Tres Volcanes Chardonnay 2018” pelnė 95+ balus ir “Metų vyno“ titulą. „Optimizmas stiprina imuninę sistemą,“ - rašo Guy Hooper‘is iš Santjago.
Prancūzijoje - griežtas karantinas. Bordo pirkliai renkasi skirtingas strategijas. CVBG sustabdė logistikos centro veiką iki balandžio 06 d. “Ulysse Cazabonne” tebetiekia vyną, laikydamiesi valdžios įvestų saugumo reikalavimų. Išankstiniai 2019 metų derliaus Bordo vyno ragavimai atšaukti. Kai kurios įmonės imasi naujų projektų – Fernando Mora MW iš ispaniškos “Bodegas Frontonio” skelbia nuotolinius mokymus apie senus Ispanijos vynuogynus. Negalėdami keliauti vyndariai ieško galimybių bendrauti socialiniuose tinkluose.
Šalių prezidentai ir ministrai pirmininkai skelbdami karantiną, ribodami žmonių susibūrimus, verslui palieka erdvę veikti. Tuo labiau tokiam verslui, kuris priklauso nuo gamtos. Todėl vyndariai kantriai dirba savo darbą ir kviečia nekeisti įpročių, nepamiršti to, kas patiko ekonominio klestėjimo laikotarpiu.