Bordo tauriųjų vynų prekyba kasmet prasidėdavo kovą ragaujant praeito sezono vyną iš statinių, o balandį jį iš anksto parduodant. Visa kampanija vadinama „en primeur“ ir sutraukdavo viso pasaulio vyno žurnalistus ir pirklius. Tačiau šiemet į klausimą „kada?“ brangiausių vynų gamintojus vienijančios asociacijos atsako:
- Nežinia. Pandemija pakeitė planus. Visi sėdime namie ir nežinome, kada tai pasikeis.
Visgi vyninės pradeda komunikuoti apie 2019 m. derlių, o kai kurie vyno kritikai socialiniuose tinkluose giriasi gavę pavyzdžių iš vyninių.
Tai, kad ragauti iš anksto (en primeur) nebaigtą gaminti vyną (kartais jame net nebūna pasibaigęs malolaktinis virsmas, o išlaikymas statinėse tik prasidėjęs) nėra pati geriausia tradicija kai kas kalba gana seniai. „Château Latour“ nebedalyvauja išankstinio pardavimo ir ragavimo kampanijoje nuo 2013 m. pavasario. Kitos vyninės vis didesnę pagaminto vyno dalį pasilieka sau – į rinką paleidžia vėliau, jam šiek tiek pabrangus. Tačiau puikus pastarųjų metų derlius sukeldavo tokį rinkos entuziazmą, kad atšaukti en primeur niekas neplanavo. Ypač šią seną tradiciją palaiko 1855 metų Medoko ir Soterno Grand Cru Classès ūkių, Graves Grand Crus Classès, Saint Emilion Grand Crus Classès asociacijos. Jos šiemet primygtinai nesiūlo pavyzdžių siųsti žurnalistams. Ir toks prašymas yra pagrįstas: specialiai en primeur kampanijai sumaišytas vynas yra labai nestabilus, neturėjo laiko susigulėti statinėse, su mažai sieros dioksido, todėl jautrus mažiausiems temperatūros, slėgio, degustavimo sąlygų pokyčiams. Išankstiniai ragavimai visada vykdavo tik ten, kur vynas pagamintas – kaimeliuose aplink Bordo. Visi vynai būdavo ragaujami vienu metu. Tai užtikrindavo degustacijų patikimumą.
En primeur variklis – angliškai rašantys vyno žurnalistai. Roberto Parkerio (Robert Parker), Džeimso Saklingo (James Suckling) 95 balais ir daugiau įvertinto vyno kaina iš karto šokdavo aukštyn. Todėl tie, kurie palaiko sąmokslo teoriją apie garsiausių „šato“ ir garsiausių žurnalistų bendradarbiavimą, dėkingi pasaulinei epidemijai, nes ji suteikia galimybę peržiūrėti senąsias tradicijas.
Tuo tarpu žurnalistai pastarosiomis dienomis siunčia įvairiausias žinutes. Cristem Byklum iš Norvegijos rašo, kad atsisakė priimti pavyzdžius dėl tragiškos logistikos, muitų ir vyno pažeidžiamumo. Yves Beck giriasi, kad atvyko į Bordo laiku ir jau visą mėnesį mėgaujasi 2019 metų pavyzdžiais pačiuose ūkiuose. James Suckling ruošiasi 2019 m. vyną ragauti Honkonge, kuri keliauja pavyzdžių siuntos ir atvyksta kai kurie vyndariai. Jancis Robinson, „Decanter“ ragauja senesnius derlius ir 2019-ojo derliaus nemini. Mano dažnas bendražygis ragaujant Bordo visokiais formatais – Yohan‘as Castaing‘as remiasi Raymondo Baudouino („Revue du Vin de France“ įkūrėjo) moto: „vartotojo gynyba, kokybės gynimas“. Anot jo – „ginant vartotoją pirmiausia reikia atlikti savo, kaip kritiko, darbą, kurio tikslas nėra kritikuoti siekiant kritikuoti, bet turėti objektyvią įvykių vaizdą. Kokybės gynimas reiškia gerosios patirties, geriausių vyndarių, geriausių vynų pateikimą ir piktnaudžiavimo, melagingos ar supaprastintos praktikos pasmerkimą“. Jis – prieš tai, kad en primeur vyno pavyzdžiai pasklistų erdvėje ir laike, nes kiekvienas butelis bus kitokio skonio, taigi objektyviai įvertinti vyno neįmanoma. Tuo labiau, kad daugelis nesitiki en primeur prekybos įvyksiant įprastu laiku. Jei vynas bus parduodamas tik 2020 m. rudenį ar 2021 m. pavasarį, ar neverta vyną ragauti tada?
Todėl, laukdami, kol bus paskelbta oficiali en primeur data, šiandien tenkinamės tik pačių vyndarių derliaus metų pristatymu. „Château Angelus" rašo, kad ūkis yra pereinamoje stadijoje į ekologinę vynuogininkystę. 2019 metų derlių užauginti buvo lengviau nei 2018- aisiais. Nors pavasarį grėsė šalnos, o po to gausiai lijo, nuo birželio buvo puikus saulėtas oras. Liepos pabaigoje jau buvo kiek per sausa. Temperatūra kelioms dienoms pakilo iki 36-37 °C. Tačiau naktys buvo sąlyginai vėsios, todėl vynmedžiai ir nokstančios kekės nenukentėjo. Derlius buvo skinamas šviečiant saulei nuo rugsėjo 18 iki spalio 09 dienos. Kelios trumpalaikio lietaus dienos derliaus nuėmimo metu pasitarnavo teigiamai, nes vynuogės neprarasdamos struktūros įgavo vaisiškumo, šviesumo. „Merlot“ - galingos tekstūros ir sultingų vaisių, o „Cabernet Franc“ - gaivus, savotiškai energingas. Siekiant išlaikyti gaivumą ir vaisiškumą, buvo nuspręsta ekstrahuoti neagresyviai. Pradinis brandinimas ąžuolo statinėse neužgožia vaisiškumo. Todėl 2019- ieji gali būti vienais geriausių ūkio derlių. 2019 m. en primeur video.