Vyno keliautojo žvilgsnis į Armėniją nukrypsta retokai. Tikriausiai todėl, kad gyvas mitas ir faktas apie šimtametę armėniško brendžio gamybos tradiciją. Taip, prieš dešimtmetį daugumą šalyje išaugintų vynuogių nupirkdavo „konjako-degtinės“ gamyklos. Tačiau šiandien situacija pasikeitusi iš esmės – restoranus užvaldė vyno kultūra, šalyje – vyninių steigimo bumas. Daugelis aplink Jerevaną įsikūrusių vyndarių – pirmos kartos gamintojai, nesidairantys atgal, spinduliuojantys atradėjų energiją ir besilygiuojantys į aukščiausius vakarietiškus kokybės standartus.
Restorane kaip namie
Jei nukeliausite į Armėniją, valgyti eisite į restoraną. Kaip atrodo tipiškas Jerevano restoranas eilinę savaitės dieną? Pilnas. Nerūkančių salės stalus užėmusios didelės kompanijos su vaikais. Rūkančiųjų salėje pamatysite 4–8 vyrų arba moterų grupeles. Vyrai išsidrėbę, moterys sukišusios galvas kažką diskutuoja. Orių, inteligentiškų vyresnių žmonių grupelės – galėtų būti kompozitoriai, rašytojai, architektai. Geria vyną. 70 procentų – vietinį. Mažai putojančio. Bet rožinis populiarus. Kalba apie vyną. Servisas greitas, maistas – puikus. Vietinė virtuvė dominuoja. Nevengiama Artimųjų Rytų, Pietryčių Azijos įtakos. Savininkai dažnai turi tris keturis restoranus. Savininkai beveik visada salėje. Valgo su draugais. Prieina pakalbėti. Išmano vietinį vyną. Antkainiai vynui – 40–100 proc. Dažnokai groja gyva muzika. Fortepijonas. Džiazas. Geras pagrindinis patiekalas asmeniui – 10–20 eurų. Desertai neįmantrūs. Atmosfera – kaip išvystytos restoraninės kultūros šalyse. Nieko nuostabaus, kad joje suklestėjo vynas.
Investicijos į vulkaninę dirvą
Per 7 milijonus armėnų gyvena užsienyje. Į gimtąją šalį jie sugrįžta su noru ir finansinėmis galimybėmis investuoti. Kyla modernios vyninės, vynuogynai sodinami ten, kur anksčiau niekas negyveno ir neaugo. Aragaco vulkano (4090 m) papėdės dirvoje su bazaltu, tufu plečiasi „Armenia Wine Company“, „Vanardi“, „Armas“. Čia nėra filokseros, todėl vynuogės gali augti neskiepytos. Aragatsotno regionas – 1000 m virš jūros lygio. Tokiame aukštyje naktys vėsios, o dienos šiltos, todėl galima padaryti puikios struktūros, didelio rūgštingumo vynų su nemažai alkoholio.
Vyninė „Armas“ pastatyta tuščioje vietoje. Investicijos į daugiau nei 100 ha žemės, vynuogyno ir sodo įrengimą, patrankas prieš krušos debesis, modernią vyninę, viešbutį ir degustacijų sales – dešimtys milijonų eurų. Vyndarystės mokomasi iš užsieniečių, o vynas parduodamas keliaujant po tarptautines parodas. Todėl tikėtis iš Armėnijos vyno labai žemų kainų būtų naivu. Svarbiau sulaukti vietinio terroir atspindžio vyne, vietinių vynuogių veislių ir geros kokybės. Visa tai randame vyninėje „Armas“. Aptinkame čia ir ženklų iš Lietuvos – vyno čempionato medalius. Malonu, kad lietuviams patinka.
Varužanas Muradianas grįžo iš Kalifornijos 2008 m. ir pasodino 9 ha vynuogyną Aragatsotne. Laikosi ekologinės vynuogininkystės su biodinamikos elementais filosofijos, vynuogienojams groja klasikinę muziką, džiazą arba senąją Armėnijos muziką. Šalia jo vyninės „VanArdi“ išdygo varpinė ir beveik metro dydžio varpas, kuriuo Varužanas skambina vynuogėms. Buvęs auditorius sugrįžimui į tėvynę ir vyninės statybai ruošėsi penkiolika metų gyvendamas Kalifornijoje. Apgalvojo kiekvieną smulkmeną, tačiau ne viską gali paaiškinti žodžiais. Bet jaučia, kad vynas perduoda emociją, kalba mums kažką, į ką reikia atsakyti. Varpo sukeliamos vibracijos tam puikiai tinka.
Natūralumas čia prigijo
„Alluria“ savininko Samvelio Mačanjano (Samvel Machanyan) šeima kilusi iš dabartinės Turkijos teritorijos, kurioje gyvena kurdai. Pernai buvo nuvykęs aplankyti senelio sodybos. Iš ten atsivežė kelis vynuogių sodinukus. Tikisi juos daugindamas atsodinti senelių vynuogyną. Tačiau tai romantiškoji Samvelio istorijos dalis. Vyninėje jis – konvencijų nesilaikantis vyndarys. Natūralistas. Vyną daro nuo oksidacijos nesaugodamas sulfitais, laukia spontaninės fermentacijos, savo 6,5 ha vynuogyne ūkininkauja ekologiškai. Vienas jo pasakojimų – apie pirmąsias vyndarystės patirtis: „Su broliu padarėme vyną. Nusprendėme jam suteikti ąžuolo poveikio. Statinei pinigų neturėjome. Todėl susmulkinome parketą, apskrudinome skiedras lauže, apvirėme, sumažindami ąžuolo aitrumą, pridėjome į vyną.“ 2015-aisiais, darydamas baltąjį „Voskehat“, plieninę talpą lauke užšaldė. Kadangi vyną pirkėjai išgraibstė, ketina tą patį padaryti ir su 2018- ųjų metų derliumi. Kol to nepadarė, vynas puikios kokybės (žr. lentelėje žemiau). Raudonieji – galingi, taniniški vynai, padaryti pagal žanro standartus su juntamomis acto rūgšties natomis. Nežiūrint to, vyną lengvai parduoda. Greičiausiai todėl, kad jis primena naminį vyną.
Dalinės oksidacijos neišvengiama ir vyną fermentuojant moliniuose induose. Fermentavimo amforos Armėnijoje vadinamos karasiais (karas). Keramika nėra tokia inertiška kaip nerūdijančio plieno talpos: molis impregnuotas tik bičių vašku, todėl ten brandinamas vynas linkęs greitai keisti spalvą. „Auksinė uoga“ (taip verčiamas ‘Voskehat‘ pavadinimas) karasyje tampa aukso spalvos, o nuo sąlyčio su žievelėmis atsiranda malonus taniniško sutraukimo grybšnis. „Voskevaz“ vyninė, esanti Aragatsotno rajone, į šiaurės vakarus nuo Jerevano, karasių turi beveik penkiasdešimt. Juos perka iš valstiečių. Kai kurie skilę ir tinka tik aplinkos puošybai, o už sveiką tenka pakloti iki tūkstančio eurų. Seniausiam naudojamam karasiui – per šimtą metų. 1932 metais statytą „Voskevaz“ vyninę savininkas Davidas Oganesianas sparčiai rekonstruoja – pritaiko turistų ir vietinės bendruomenės poreikiams. Čia veiks konferencijų centras ir užsienio kalbų mokykla vaikams.
Kaukazo ąžuolo statinės ir kitos įdomios detalės
Kai „Armenia Wine Company“ lankiausi prieš septynerius metus, ji neturėjo nė vieno aro vynuogyno ir nė vienos ąžuolo statinės: pirko vynuoges iš kitų, darė lengvus, vaisiškus vynus. Šiandien „Armenia Wine Company“ turi 54 ha nuosavų vynuogynų, planuoja plėstis iki 250 ha. Sodina tarptautines veisles. Tačiau vyną laiko ir armėniško Karabacho ąžuolo statinėse. Jos tris kartus pigesnės už analogiškas prancūziškas ir suteikia vynui vietinio kolorito – pagal kvapnumą yra tarpinės tarp prancūziškų ir amerikietiškų, specifinio prieskoniškumo. Armėnai turi visas sąlygas imti žinomą formą ir suteikti jai vietinį atspalvį. Tai svarbu šiandieniniame pasaulyje, kur autentiškumas darosi labai madingas.
Sausas vynas iš vytintų vynuogių – Valpoličelos išradimas. Tačiau jei Armėnijoje vytinsime vietines veisles, gausime armėnišką vyną. Taip daro pačiame Jerevane esanti „Gevorkian“ vyninė (įkurta 2006 m.). Penkias tonas šviesios spalvos netaniniškų ‘Kakhet’, auginamų Ararato lygumoje, kekių vidury žiemos aptinkame sukabintas ant virvių (įdomu, kad vynuogės pavadinimas verčiamas „pakabinta“) ir džiūstančias. Iš jų Vahagnas Gevorkianas darys amaronės stiliaus vyną ir saldųjį rečiotą. Išspaudas panaudos ripaso stiliaus vynui.
Armėnija – seniausia krikščioniška valstybė pasaulyje, apsikrikštijusi 3 a. Čia 2011 m. rasta gerai išlikusi 6000 metų senumo (seniausia pasaulyje!)vyninė ir vitis vinifera vynuogių sėklų. Tačiau didieji pokyčiai jos vyno pramonėje vyksta dabar. Ji perima Naujajam Pasauliui būdingą vyno išraiškingumą, energiją, iš Europos vyndarių – mokėjimą išlaikyti eleganciją, gaivą, minerališkumą. Ir visa tai paskaninama vietinėmis vynuogių veislėmis bei istorinėmis gamybos technologijomis. Daug žadanti pradžia. Šalis dar neišlepinta turistų, todėl verta ją aplankyti neatidėliojant. Pajusite žmonių laisvumą, prigimtinę aistrą maistui, pasididžiavimą savo virtuve, verdantį restoraninį gyvenimą, kuriame labai mažai įnoringumo ir snobizmo.
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Įvertinimas balais |
Vanardi Reserve 2016 |
Juodų uogų aromatas, daug aksominių taninų, daug vaisiškumo. 14 mėn. 2 ir 3 metų senumo ąžuolo statinėse. ‘Syrah‘ ir ‘Kakhet‘. |
91 |
Alluria Voskehat 2018 |
Ragaujame iš statinės. Natūralusis, nelaikytas su žievelėmis. Oranžinės spalvos, kvepia persikais, mangais, prieskoniais. Minerališkas, svarus, gaivus. |
90 |
Voskevaz Areni Karas 2015 |
Blyški rubino spalva. Kvepia slyvomis, braškių uogiene su žalių šakelių natomis. Vidutiniai taninai, vidutinė rūgštis. |
92 |
Takar Areni 2016 (Armenia Wine Company) |
Kvepia vyšniomis, pipirais, gervuogėmis. Vidutiniai taninai, vidutinė rūgštis, vaisiškas, juntami ąžuolo prieskoniai. 12 mėn. prancūziško ir armėniško ąžuolo statinėse. |
91 |
Ariats Amarone Style (Gevorkian Winery) |
‘Areni‘, ‘Haghtanak‘, ‘Kakhet‘ ir ‘Karmrahyut‘ vyne susilieja į taninišką, vaisišką, svarią visumą, kvepiančią melasa, slyviene ir juodųjų serbentų uogiene, riešutais. |
94 |
Armėnijos vynuogių veislės
Armėnai gali pasigirti daugiau nei 400 vietinių vynuogių veislių. Susipažinkime su keliomis svarbiausiomis.
‘Areni‘ (r) mėgsta saulėtus šlaitus, kalnuotas vietoves. Vynas vidutinių taninų ir labai gaivus. Jancis Robinson jis primena šiaurės Ronos „Syrah“, tačiau struktūra panašesnė į prinokusį „Pinot Noir“. Net ir taurė, kurią šios veislės vynui sukūrė „Riedel“ primena „Pinot Noir“ vyno taurę (Vayots Dzoro rajonas).
‘Chilar‘ (b) geriausiai auga akmeningoje, kalkingoje dirvoje, ant šlaitų. Tinka saldžiam vynui (Armaviro rajonas).
‘Garandmak‘ (b) – ‘Voskehat‘ partnerė, atsakinga už gaivumą.
‘Haghtanak‘ (r) – teinturrier veislė (raudonomis sultimis), reiškia „pergalė“. Taniniška, prieskonių aromato.
‘Kakhet‘ (r) auginamos derlingoje žemėje, lygumose (Ararato lyguma).
‘Kangun‘ (b) – veislė, dažnai naudojama brendžio gamybai, išvesta sukryžminus ‘Bukholimansky‘ ir ‘Rkatsiteli’.
‘Karmrahyut‘ (r) – veislė raudonomis sultimis, taniniška. Dominuoja raudonų uogų ir gėlių aromatai. ‘Khndogni‘ (‘Sireni‘) (r): iš jų daromas sodrios spalvos, taniniškas raudonasis (Artsakhas, iki 2017 metų vadinęsis Kalnų Karabachu).
‘Lalvari‘ (b) auginamos aukštai virš jūros lygio. Daromas lengvas vynas, tinkantis putojančiojo gamybai (Tavusho rajonas).
‘Voskehat‘ (Voskeat) (b) – seniausia Armėnijos vynuogių veislė. Jos sėklų rasta 3500 metų senumo archeologinių kasinėjimų vietose. Aromatas ir skonis primena Ronos slėnio ‘Viognier‘ ar ‘Roussanne‘. Todėl vyndariai iš jos uogų gamina persikų, atogrąžų vaisių, gėlių aromato svarų, nokų arba gaivų, vaisiško stiliaus vyną, kuriame abiem atvejais gali būti neblogai juntamas minerališkumas. Auga akmeningame, kalkingame smėlyje, pusdykumėse (Vayots Dzoro rajonas).