Kai kurie tai vadina saldžiausiu metų renginiu – Vyno ir desertų derinių čempionatas, sugrįžtantis po dvejų metų pertraukos, įvyks jau lapkričio 10 d. viešbutyje „Grand Hotel Kempinski Vilnius“. Čempionate vėl kviečiamos dalyvauti konditerių, šefų, someljė ir vyno ekspertų komandos, kurios pristatys sukurtus desertus ir prie šių priderintus vynus. Tikimasi sulaukti naujų ir netikėtų derinių, kuriuos vertins komisija, o patys geriausi bus apdovanoti „Auksine šakute“. Sekdami Lietuvos pavyzdžiu ir kintančiu požiūriu į vyną bei desertus, tokius čempionatus rengia ir Europos restoranai.
2019 m. čempionato akimirka
Žiūrovai čempionatą galės stebėti internetu
Jau vienuoliktą kartą rengiamas Vyno ir desertų derinių čempionatas (Wine and Dessert Lithuania 2021) grįžta po karantino nulemtos pertraukos. Pokyčių neišvengta – čempionatas vyks be žiūrovų, tačiau proga stebėti procesą ir balsuoti bus.
„Čempionatą transliuosime internetu, todėl susidomėję žiūrovai galės sekti vyksmą Lietuvos someljė mokyklos „Facebook“ paskyroje. Nors negalės paragauti, už patraukliausiai atrodantį vyno ir deserto derinį žiūrovai taip pat galės balsuoti internetu, taip lemdami, kam atiteks publikos simpatijos. Todėl labai kviečiame komandas registruotis ir nekantraujame su jomis susitikti lapkričio 10 d.“, – sako Eglė Majauskienė, čempionatą organizuojančios Lietuvos someljė mokyklos vadovė.
Gyvai vyno ir desertų derinius vertins specialiai tam suburta maisto žinovų, kulinarijos žurnalistų ir tinklaraštininkų komisija. Ji ir nulems, kuri komanda bus apdovanota „Auksine šakute“ ir pripažinta geriausio derinio autore. Tradiciškai bus renkamas ir lietuviškiausias desertas, lengviausias derinys, geriausias varžybų vynas.
2019 m. čempionato akimirka
Vyno ir desertų derinių čempionatas kasmet sutraukdavo gausų būrį dalyvių, to tikimasi ir šiais metais. Dalyvauti motyvuoja ne tik pagrindinis prizas ir proga savo vyno ir deserto derinį įtraukti į restorano meniu, bet ir galimybė vėl susitikti, pasidalinti patirtimi bei vyno ir gastronomijos pasaulio naujovėmis. O svarbiausia – pamankštinti kūrybiškumą sujungiant desertus ir saldų vyną, kai kurių restoranų lankytojų vis dar nepelnytai prisibijomą derinį.
Įkvėpti Lietuvos pavyzdžio, Europos restoranai prisijungia prie čempionato
Dešimtmetį perkopęs Vyno ir desertų derinių čempionatas, anot jo iniciatoriaus Arūno Starkaus, žada augti, apimdamas ir kitas Europos šalis. Jau kitąmet toks čempionatas bus surengtas Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose ir kitur. Europinis finalas numatytas Tokajuje kovo mėnesį.
„Partneriai, į kuriuos kreipėmės su siūlymu kartu organizuoti čempionatą, idėją sutiko su entuziazmu. Daugelis girdėję apie tai, kaip stipriai pasikeitė požiūris į desertus ir į saldų vyną Lietuvos restoranuose, jie nori pokyčių ir savo šalyse“, – sako A. Starkus.
Teisėjų komisija užsiėmusi komentarais ir pastabomis
Restoranų „Dine“ ir „Somm“ bendrasavininkis Arminas Darasevičius, Vyno ir desertų derinių čempionate dalyvaujantis nuo 2010 m., kasmet džiaugiasi ne tik čempionato suteikiamomis geromis emocijomis ir sveiku azartu, jis tikina, kad šis renginys atneša ir daug didesnės naudos.
„Vyno ir desertų deriniai, kuriuos pristatome čempionate, vėliau visuomet įtraukiami į mūsų restoranų meniu. Jiems išties sekasi puikiai, deriniai sėkmingai gyvuoja meniu, yra mėgiami restoranų svečių. Toks ir yra dalyvavimo čempionate tikslas – sukurti puikų derinį, kuris būtų įvertintas, ištobulintas ir mėgiamas“, – teigia A. Darasevičius.
2019 m. čempionato nugalėtojai - konditeris Evaldas Juška ir someljė Andrius Pagojus
Lapkričio 10 d. vyksiančiame Vyno ir desertų derinių čempionate susirungsiančios komandos bus įvertinos komisijos, tačiau vėliau apsilankyti komandų atstovaujamuose restoranuose ir paragauti netikėtų derinių galės kiekvienas norintis.
Renginį kartu su Lietuvos someljė mokykla organizuoja Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Daugiau informacijos – vynasirdesertai.lt