Pesak Leonjanas yra vienintelis Bordo regionas, kuriame 16 geriausių ūkių 1959 m. įtraukti į Crus Classés de Graves sąrašą ne tik kaip raudonojo, bet ir kaip baltojo vyno gamintojai. Apie pastarąjį pakalbėsime daugiau, nes ąžuolo statinėse brandintas baltasis bordo yra puiki alternatyva prabangaus skonio ir neretai brangesniam Burgundijos vynui.
Tai vienintelis Bordo regionas, kuriame 16 geriausių ūkių 1959 m. įtraukti į Crus Classés de Graves sąrašą ne tik kaip raudonojo, bet ir kaip baltojo vyno gamintojai. Apie pastarąjį pakalbėsime daugiau, nes ąžuolo statinėse brandintas baltasis bordo yra puiki alternatyva prabangaus skonio ir neretai brangesniam Burgundijos vynui.
Tuo labiau kad 2014-ieji buvo gana palankūs baltojo vyno gamybai: tiek ‘Sauvignon Blanc‘, tiek ir ‘Semillon‘ neturi būti pernokusios, jei norima padaryti aukštos kokybės vyną. Todėl vėsi 2014-ųjų vasara kai kuriems baltojo vyndariams buvo sėkmingesnė, nei šilti 2015-ieji.
Bordo, 240 tūkst. gyventojų turintis miestas, – tik šeštas pagal dydį Prancūzijoje, tačiau vadovaujamas buvusio Prancūzijos premjero Alaino Jupe žinomumu, dinamika nenusileidžia nei Marseliui, nei Lionui, sparčiai plečiasi ir pasiglemžia vynuogynus vieną po kito. Nuo miesto plėtros visų pirma kenčia istorinis Pesakas – jame kadaise vynuogynus turėjo 1305 m. popiežiumi Klemensu V tapęs Bordo arkivyskupas Raymond‘as Bertrand‘as Gotas. Miestu visą laiką važiuoji iki dabar Liuksemburgo princui Robertui priklausančių „Château Haut Brion“ ir „Château Mission Haut Brion“. Abu ūkius skiria keliukas, tačiau vyno stilius skiriasi.
Baltieji „Château Haut Brion” ir „Château Mission Haut Brion“
Vynas |
AOC |
Degustacijų užrašai 2014 |
Įvertinimas 2014 |
Įvertinimas 2015 |
Degustacijų užrašai 2015 |
La Mission Haut Brion Blanc |
Pessac Leognan |
Kvepia citrusiniais vaisiais, kaulavaisiais, saldžiais prieskoniais, rūkytais lašiniais. Burnoje labai gaivus ir sunkiasvoris, ypač ilgai išliekančio skonio, netelpantis savo kailyje. |
98 |
97,5 |
Labai kvapnus: persikai, pasijų vaisiai, sodrus, laukinis kvapas. Svarus, labai gaivus ir labai ilgai išliekančio skonio. Pomidorai, alyvuogės, šviežiai pjauta žolė. |
Haut Brion Blanc |
Pessac Leognan |
Neprinokusių persikų, obuolių, melionų, vanilės, rūkalų dūmo aromatas. Gaivus, harmoningas, elegantiškas. Galingo skonio vynas. |
98 |
98 |
Paslaptingas vynas, skleidžiantis šviežiai pjautos žolės, saldžių prieskonių, rūkalų dūmo aromatą. Labai gaivus ir labai svarus. Kompleksiškas. |
La Clarte de Haut Brion |
Pessac Leognan |
Itin kvapnus: šviežiai pjauta žolė, citrinos, persikai, atogrąžų vaisiai, saldi vanilė. Labai gaivus, labai vaisiškas, labai ilgai trunkančio poskonio. |
96 |
94 |
Kvapnus: saldūs prieskoniai, šviežiai pjauta žolė. Saldi ataka. Ąžuolo poskonis. |
Raudonieji „Château Haut Brion” ir „Château Mission Haut Brion“
Vynas |
Apeliacija |
Degustacijų užrašai 2014 |
Įvertinimas 2014 |
Įvertinimas 2015 |
Degustacijų užrašai 2015 |
La Mission Haut Brion |
Pessac Leognan |
Labai koncentruotas aviečių, raudonųjų ir juodųjų serbentų aromatas su dūmu, vanile ir prieskoniais. Taniniškas ir gaivus. |
96 |
96 |
Preciziškas raudonųjų serbentų, aviečių ir braškių uogienės, j. serbentų, naujų ąžuolo statinių aromatas. Galingas, net saldokas burnoje. Taniniškas, strūktūriškas. |
Haut Brion |
Pessac Leognan |
Juodųjų serbentų, paprikų ir naujo ąžuolo prieskonių aromatas. Labai taniniškas, ilgai trunkančio poskonio. |
95 |
98 |
Kvapnus: naujų ąžuolo statinių vanilė, tabakas, žemiškumas, miško uogos. Gaivus, subalansuotas, galingas burnoje. Vis dar uždarokas. |
La Chapelle de La Mission Haut-Brion |
Pessac Leognan |
Raudonos uogos, naujo ąžuolo prieskoniai, paprikos dūmo aromatas. Vis dar kiek kampuotas. |
91 |
92,5 |
Ąžuolo statinių prieskoniai, vyšniniai pomidorai, avietės, šakelės. Sausas, taniniškai kietokas, bet juntama saldi pirmoji ataka. |
Le Clarence de Haut Brion |
Pessac Leognan |
Raudonų ir juodų uogų, žemės aromatas. Stiprus naujo ąžuolo pojūtis. Kompaktiškas, ąžuolinis, taurus ir subalansuotas. |
92 |
93,5 |
Cukruotos raudonos uogos, naujas ąžuolas, vanilė, šakelės, žemiškumas. Gaivus ir taniniškas, tačiau jau dabar lengvai geriamas, nugludintos tekstūros. |
Pesako Leonjano ūkių savininkai: Laurent'as Cogomblesas, Dominique'as Forget, Christine Lourton, Ericas Perrinas
Kiti baltieji „Pessac Leognan Cru Classé“
Vynas |
Apeliacija |
Degustacijų užrašai 2015 |
Įvertinimas 2015 |
Įvertinimas 2014 |
Degustacijų užrašai 2014 |
Fieuzal Blanc |
Pessac Leognan |
Šviežiai pjautos žolės, ramunėlių, papajų ir lašinių, saldžių ąžuolo prieskonių aromatas. Labai ilgai trunkantis poskonis. |
96 |
91 |
|
Smith Haut-Lafitte Blanc |
Pessac Leognan |
Kvapnus: naujų ąžuolo statinių prieskoniai, šviežiai pjauta žolė, citrusiniai vaisiai, gėlės. Svarus ir labai gaivus. Galingas, subalansuotas vynas. |
95 |
95 |
Naujų ąžuolo statinių, žolės, žalių migdolo riešutų, žalių alyvuogių, žvirgždo aromatas. Labai gaivus, taurus. |
Couhins-Lurton Blanc |
Pessac Leognan |
Labai kvapnus: migdolai, žaliosios citrinos, žolė, saldūs ąžuolo prieskoniai. Nokių vaisių ir gaivos dermė. |
94,5 |
91 |
|
Latour-Martillac Blanc |
Pessac Leognan |
Itin žoliškas, greipfrutų, kaulavaisių aromato. Labai gaivus, juntami ąžuolo taninai pabaigoje. |
94,5 |
94 |
Kvepia persikais ir saldžiais prieskoniais, vanile, žole. Labai gaivus ir svarus, ąžuolinio poskonio. |
Carbonnieux Blanc |
Pessac Leognan |
Persikų, lengvas kaulavaisių aromatas. Labai gaivus, svarus, kriaušių poskonio. |
94 |
93 |
Žalios alyvuogės, žali obuoliai, šviežiai pjauta žolė. Labai gaivus ir asketiškas, fokusuotas. |
Malartic-Lagraviere Blanc |
Pessac Leognan |
Persikų, ananasų, citrinų, vanilės, gėlių aromatas. Saldi ąžuolinė pirmoji ataka. Prieskoniškas poskonis. |
94 |
93 |
Lazdyno riešutų, persikai, saldžių vaisių, karčiųjų apelsinų ir keptos žuvies, šlapio žvirgždo, žaliųjų citrinų aromatas. Saldi ataka, gaiva ir svarumas, balansas. |
Olivier Blanc |
Pessac Leognan |
Šviežiai pjauta žolės, greipfrutų, rūkytų lašinių, šlapio smėlio aromatas. Labai gaivus ir labai svarus. |
94 |
93 |
Šlapias smėlis, saldūs prieskoniai, šviežiai pjauta žolė, grietinėlė, vanilė, lazdyno riešutai. Ypač gaivus ir svarus. Žoliškas poskonis. |
Pape Clement Blanc |
Pessac Leognan |
Vanilės, persikų, kriaušių limonado aromatas. Šiek tiek justi šviežiai pjauta žolė. Saldžių prieskonių poskonis. |
93,5 |
93 |
Naujo ąžuolo prieskoniai, egzotiškas aitriųjų paprikų, medienos aromatas. Subalansuotas. |
Domaine de Chevalier Blanc |
Pessac Leognan |
Kriaušių, vanilės, mandarinų aromatas. Gaivus, svarus, ąžuoliškas. |
93 |
93 |
Persikų, krapų, gėlių, pavasarinių krūmokšnių aromatas. Gaivus, grietinėliškos tekstūros. |
Couhins Blanc |
Pessac Leognan |
Stiprus šviežiai pjautos žolės ir kriaušių aromatas, šiek tiek juntamas ąžuolo poveikis. Subalansuotas, gana lengvas, tačiau ilgai išliekančio vaisiško poskonio. |
93 |
92 |
|
Bouscaut Blanc |
Pessac Leognan |
|
92 |
93,5 |
Kvepia šviežiai pjauta žole, rūkytais lašiniais ir citrusiniais vaisiais. Aliejiška tekstūra. Subalansuotas. |
Sėkmingiausi 2015 m. antrieji vynai „Le Clémentin de Pape Clement Blanc“, „Haut de Smith de Smith Haut-Lafitte Blanc“, „L'Esprit de Domaine de Chavalier Blanc“, „Le Chênes de Bouscaut Blanc“, „Lagrave de Latour Martillac Blanc“, „La Croix de Carbonnieux Blanc“.