Po dvejus metus trukusio pasiruošimo vasario 01 ir 02 dienomis kviestiniai svečiai užpildė prabangiausio Lietuvoje interjero restorano salę, vaišinosi šampano bare ir gurkšnojo kokteilius bare. Nuo vasario 06 d. Vakarų ir Tolimųjų Rytų virtuvės restoranas „Heji”, įsikūręs Vilniuje, Lukiškių g. 3 priima registracijas 10-ies patiekalų degustacinėms vakarienėms.
Arvydas Padvaiskas Glitiškyje pastaruoju metu turi daug naujos veiklos – varo obuolių distiliatą, kuris Pancūzijoje galėtų tapti kalvadosu, o JAV vadinamas apple jack. Nors obuolių Lietuvoje netrūksta, tokio verslo ir tokiu mastu imasi nedažnas. Todėl apsilankėme pasiaiškinti, kas ir kaip.
Vašingtono valstija – antra po Kalifornijos pagal vyno gamybos apimtį JAV ir vyninių skaičių (1384 vyninės Vašingtone ir 6184 Kalifornijoje). Priežastis labai svari – čia daromas pasaulinės klasės vynas, nežiūrint, o gal kaip tik dėl dykumą primenančių gamtinių sąlygų, kuriose tarpsta ‘Merlot’, ‘Cabernet Sauvignon’ ir Ronos slėnio vynuogės: ‘Syrah’, ‘Grenache’, ‘Mourvedre’.
Lenkijoje veikia per 400 vyninių, vynuogynai užima per 1000 ha. Lenkiško vyno galima nusipirkti kiekviename restorane ir net „Biedronkoje“. Atrodytų, vietinio vyno verslas klesti – daugelis giriasi parduodą vieną derlių, nesulaukę kito. Gal taip ir yra, tačiau sėkmę mūsų kaimynai užsidirba įgyvendindami skirtingas strategijas.
Kadangi mes ten esame išgėrę ne vieną puodelį ar kavinuką kavos, taurę ar butelį „Gintaro kranto“ ar „Gamzos“, tai miela prisiminti, kaip atrodė kavinė, jos meniu, kokie buvo patiekalai ir ką rinkomės, kokius gėrimus gėrėme, tiksliau, kokie buvo tais laikais.
Dabar jau sunku įsivaizduoti Ispanijos vyno paletę be Kastilijos (nepainioti su Kastilija La Manča) vynų. Net Andalūzijos baruose lengviau gauti taurę „Rueda Verdejo“, „Ribera del Duero“ ar Toro „Crianza“ nei vietinio chereso. Per pastaruosius dešimtmečius Kastilijos baltasis ir raudonasis užkariavo ne tik ispanų vyno mėgėjų gomurius, bet iškeliavo ir už šalies ribų. Gaivaus, gėliško „Verdejo“ ir ąžuolo statinėje brandinto „Tempranillo“ pora gali sužavėti daugelį.
Šiuo metu „Verdejo“ iš Ruedos greta Galisijos „Albariño“ yra turbūt populiariausias ispaniškas baltasis vynas. Gaivus, išraiškingo, lengvai įsimenančio gėlių, slyvaičių ir žolių aromato, dažniausiai nebrangus, puikiai tinkantis gurkšnoti ir bare, ir namuose.
DO Toro – nedidelė apeliacija aplink Toro miestą (Kastilijos ir Leono srities Samoros provincijoje), kurioje yra 15 tūkst. ha vynuogynų. Dėl negausių kritulių ši apeliacija yra viena sausiausių Ispanijoje. Šios apeliacijos vynui būdingas stiprumas ir svarumas. Šiuo atžvilgiu varžytis su juo gali tik Priorato, kai kurie Chumilijos (Jumillia) ir Jeklos (Yecla) ir vynai. Daugiausia vyno gaminama iš ‘Tinta de Toro’ (‘Tempranillo’); dar auginami seni ‘Garnacha’ vynuogynai, baltosios ‘Malvasia’ ir ‘Verdejo’.
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
We use cookies to improve the quality of our service. You can cancel them any time. By continuing browsing, You accept Privacy Policy